2 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 2 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012. Η άνοιξη νομίζω ότι μπαίνει για τα καλά και ελπίζω να κρατήσει καλός ο καιρός και να μην ξαναχαλάσει σύντομα. Πολλές είναι οι γιορτές που εορτάζονται και σήμερα σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Ας τις δούμε αναλυτικά.

Σήμερα στο Τέξας των ΗΠΑ γιορτάζουν όχι την ένωση της πολιτείας με τις υπόλοιπες αμερικανικές, αλλά την ανεξαρτησία από το Μεξικό το 1836 με την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του Τέξας. Αρχικά, η περιοχή ονομαζόταν Coahuila y Tejas και αποτελούσε μια από τις ιδρυτικές συνιστώσες του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικό σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1824. Η υιοθέτηση ενός νέου, πιο συγκεντρωτικού Συντάγματος το 1835, προκάλεσε την εκδήλωση αποσχιστικών κινημάτων σε διάφορα σημεία της επικράτειας του Μεξικό, μεταξύ αυτών και στο Τέξας στις 2 Οκτωβρίου 1835 με τη μάχη του Γκονζάλες. Στα πλαίσια αυτού του πολέμου για την ανεξαρτησία του Τέξας άλλωστε έλαβε χώρα και η περίφημη μάχη του Άλαμο. Ο πόλεμος έληξε τον Απρίλιο του 1836, όμως το Τέξας είχε ήδη διακηρύξει την ανεξαρτησία του στις 2 Μαρτίου 1836. Από την αρχή σχεδόν της ύπαρξης του νέου κράτους έγιναν προσπάθειες προσέγγισης με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον πρώτο Τεξανό πρόεδρο, τον Σαμ Χιούστον, αλλά αυτές ναυάγησαν. Τελικά, χρειάστηκε να περάσουν πάνω από εννέα χρόνια μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας ενσωμάτωσης του Τέξας στις ΗΠΑ στις 29 Δεκεμβρίου 1845.

Στην Αιθιοπία σήμερα γιορτάζουν την επέτειο από τη νίκη έναντι των Ιταλών τον Μάρτιο του 1896 με τη μάχη στην Άντουα. Με τους Ιταλούς να έχουν ως μοναδικές αποικίες στην Αφρική τις περιοχές της σημερινής Ερυθραίας και της Σομαλίας, το ανεξάρτητο βασίλειο της Αιθιοπίας αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδια τους να εδραιώσουν την αποικιοκρατική τους παρουσία στη Μαύρη Ήπειρο. Το 1895 ξέσπασε ο πρώτος ιταλο-αιθιοπικός πόλεμος, ο οποίος όμως αποδείχθηκε καταστρεπτικός για τους Ιταλούς και τερματίστηκε ύστερα από την ιστορική μάχη της Άντουα, που γιορτάζουν σήμερα στην Αιθιοπία ως εθνική εορτή.

Στη Βιρμανία σήμερα είναι η Ημέρα των Αγροτών (Taungthu lèthama nei), η οποία συνδέεται ημερολογιακά με το πραξικόπημα του στρατηγού Ne Win το 1962, ο οποίος προώθησε σειρά μέτρων για την προστασία του αγροτικού πληθυσμού. Αν και το μονοκομματικό καθεστώς που εγκαταστάθηκε στη χώρα κατέρρευσε το 1988 ύστερα από λαϊκές εξεγέρσεις, η σημερινή ημέρα εξακολουθεί να αποτελεί μία εκ των εθνικών εορτών της ασιατικής χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου