23 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: AMY WINEHOUSE - REHAB


Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον ξαφνικό θάνατο της Έιμι Γουάινχαουζ σε ηλικία 27 ετών.  Αν και οι φωνητικές της ικανότητες ήταν αδιαμφισβήτητες, δε συνέβαινε το ίδιο και με τις προσωπικές της επιλογές, οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν αυτοκαταστροφικές. Ο εθισμός στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, αλλά και η χρήση βίας στη σχέση της με τον - αμφιλεγόμενο για την επιρροή που ασκούσε πάνω της - Μπλέικ Φίλντερ πισωγύρισαν την καριέρα της ταλαντούχας Λονδρέζας τραγουδίστριας, όμως δεν κατάφεραν να την επισκιάσουν καλλιτεχνικά. 
Από τα τρία άλμπουμ που ηχογράφησε η Γουάινχάζου, εκ των οποίων το ένα κυκλοφόρησε μετά το θάνατό της, το πιο πετυχημένο εμπορικά είναι το δεύτερο με τίτλο "Back to Black", το οποίο κυκλοφόρησε στις 27 Οκτωβρίου 2006 και πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ θεωρείται το δεύτερο εμπορικότερο άλμπουμ του 21ου αιώνα (μέχρι στιγμής) στη Μ. Βρετανία  μετά το "21" της Αντέλ. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει το πρώτο σινγκλ με τίτλο "Rehab", το οποίο κέρδισε το βραβείο Γκράμι για το "καλύτερο τραγούδι της χρονιάς" το 2008.
Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία. Αναφέρεται στην εξάρτηση της Γουάινχαουζ από το αλκοόλ και στην προσπάθεια της πρώην δισκογραφικής της εταιρίας να την πείσουν να εισαχθεί σ' ένα θεραπευτικό κέντρο απεξάρτησης. Όπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη της, "πήγα για 15 λεπτά. Μπήκα μέσα, είπα "γεια" και τους εξήγησα ότι πίνω επειδή είμαι ερωτευμένη και τα σκάτωσα στη σχέση μου. Μετά έφυγα". 
Οι στίχοι του τραγουδιού προέκυψαν κάποια στιγμή αργότερα, όταν η Γουάινχαουζ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη με το μουσικό της παραγωγό Μαρκ Ρόνσον. Καθώς περιδιάβαιναν τους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης ψάχνοντας δώρο για τον Μπλέικ Φίλντερ, τον σύντροφο της τραγουδίστριας, εκείνη του  διηγήθηκε το συγκεκριμένο περιστατικό, μόνο που το έκανε... τραγουδιστά. Πιο συγκεκριμένα τραγούδησε τον πρώτο στίχο του ρεφρέν "They tried to make me go to rehab and I said "no, no, no"". Ο Ρόνσον τη ρώτησε ποιος έγραψε το συγκεκριμένο στίχο, η Γουάινχαουζ του απάντησε ότι τον είχε σκεφτεί αυθόρμητα εκείνη τη στιγμή κι επειδή η έμπνευση συνήθως έρχεται απροσδόκητα και είναι στιγμιαία, έσπευσαν στο στούντιο να την ολοκληρώσουν, όπως κι έγινε. 
Ωστόσο, πέντε χρόνια αργότερα, το αλκοόλ θα αποδεικνυόταν η αιτία θανάτου της. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της βρετανικής αστυνομίας, τα επίπεδα του αλκοόλ που είχαν βρεθεί στον οργανισμό της Γουάινχαουζ την ημέρα του ξαφνικού θανάτου της ήταν πέντε φορές πάνω από το κανονικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου