28 Ιουλίου 2012

ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ = ΓΛΥΚΟΖΗ


Είναι κάποιες φορές που βρίσκεσαι σε δίλημμα, που πρέπει να πάρεις μια σημαντική απόφαση, αλλά νιώθεις το μυαλό σου θολωμένο και δεν μπορείς να καταλήξεις κάπου. Σε όλους έχει συμβεί αυτό. Διακοπές στο Ιόνιο ή στο Αιγαίο; Να δεχτείς την πρόταση γάμου ή να την απορρίψεις; Να αρχίσεις δίαιτα ή είναι καλά τα κιλά σου; Ακόμα και στη δουλειά, όπου καλείσαι να λάβεις σειρά πρωτοβουλιών και κρίσιμων αποφάσεων. Πώς θα τα καταφέρει το μυαλό σου να ανταποκριθεί σ' όλη αυτήν την πίεση; Το μυστικό φαίνεται πως βρίσκεται στη γλυκόζη.
Ο Roy F. Baumeister, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, είναι ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου "Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength" ("Η δύναμη της θέλησης: Ανακαλύπτοντας από την αρχή τη μεγαλύτερη ανθρώπινη δύναμη"). Υποστηρίζει ότι ο αυτοέλεγχος, η προϋπόθεση για να λάβουμε μια σωστά μετρημένη απόφαση στη ζωή μας, λειτουργεί περίπου όπως ένας μυς. Χρειάζεται ενέργεια.
"Όταν κάνουμε οτιδήποτε για το οποίο χρειάζεται να επιδείξουμε αυτοέλεγχο, ο μυς κουράζεται κι αν χρειαστεί να εκπληρώσουμε μια δεύτερη υποχρέωση, θα τα πάμε χειρότερα. Μια δόση γλυκόζης φαίνεται ότι τροφοδοτεί τη δύναμη της θέλησης των ανθρώπων". Φυσικά, ο καθηγητής Baumeister δε συμβουλεύει να το ρίξουμε στα γλυκά, αλλά υποδεικνύει πιο φυσικές μορφές ζάχαρης, τις οποίες συναντά κανείς σε τροφές όπως τα φρούτα. Αν πάλι θέλετε αποτελέσματα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, ο καθηγητής προτείνει την πρόσληψη "πρωτεΐνης σε συνδυασμό με τη φυσική ζάχαρη", π.χ. μήλο συνδυασμένο με βούτυρο αμυγδάλου, γιαούρτι με μούρα κλπ.


[Πηγή: Health.com]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου