29 Ιανουαρίου 2013

Πώς τα καυσαέρια της Νέας Υόρκης επηρεάζουν τον καιρό στην Ευρώπη!


Μια αναπάντεχη μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change, σύμφωνα με την οποία η ζέστη που αναδύεται από μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι ή το Τόκιο, επηρεάζει τις κλιματικές συνθήκες στις γειτονικές τους περιοχές. Εστιάζοντας στη Νέα Υόρκη, οι δύο συγγραφείς της μελέτης, ο Guang Zhang του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps της πόλης La Jolla της Καλιφόρνια και ο Aixue Hu του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας στο Boulder του Κολοράντο, έδειξαν πώς η αμερικανική μεγαλούπολη μπορεί να επηρεάσει το κλίμα σε μια αρκετά ευρεία περιοχή, που ξεκινάει από τον Καναδά και καταλήγει στη Μεσόγειο.

Ότι το κλίμα των μεγάλων αστικών κέντρων είναι διαφορετικό, πιο ζεστό από αυτό της υπαίθρου, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ωστόσο, εκφράζεται η θέση ότι αυτή η "αστική νησίδα ζέστης" δεν παραμένει στατική, αλλά έχει την ικανότητα να μεταφέρεται σε ύψος 800 μέτρων από το έδαφος και με την ενέργεια της αλλάζει τα δεδομένα στην ατμόσφαιρα.
Οι δύο επιστήμονες διευκρινίζουν ότι το συμπέρασμα τους αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με το "φαινόμενο του θερμοκηπίου". Στην πραγματικότητα, η ζέστη που εκπέμπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα στην ατμόσφαιρα, σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί μάλλον εξισορροπιστικά στην άνοδο της θερμοκρασίας. Το ζεστό ρεύμα απωθεί το κρύο πιο κοντά στον Αρκτικό κύκλο με αποτέλεσμα τη θερμοκρασιακή άνοδο.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με το μοντέλο των δύο ερευνητών, η ζέστη της συγκεκριμένης πόλης ενδεχομένως να ανεβάζει τη θερμοκρασία στο βορειοδυτικό Καναδά αλλά και στη Σιβηρία κατά 1.4 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο - ή 0.8 με 1 βαθμό Κελσίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μικρότερη είναι η επιρροή σε πιο κοντινές περιοχές, όπως στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. 
Ακριβώς αντίθετη είναι η επίδραση του ζεστού ρεύματος αέρα που η Νέα Υόρκη αναδύει στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με το βορειοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό και την ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς φαίνεται ότι εμποδίζει τα θερμά ρεύματα να κινηθούν προς αυτές τις περιοχές. Έτσι, στις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και στις χώρες της Ευρώπης η θερμοκρασία επηρεάζεται αρνητικά και είναι ελαφρώς μειωμένη. Μάλιστα, αυτό φαίνεται να συμβαίνει κυρίως το φθινόπωρο, αν και ο Ahang με τον Hu δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί ειδικά αυτήν την εποχή.
Σίγουρα, τα συμπεράσματα αυτά πρέπει να τα αναλύσουν οι ειδικοί, δηλαδή οι μετεωρολόγοι, ωστόσο από μόνα τους τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Λέτε το μποτιλιάρισμα της Πέμπτης Λεωφόρου να ευθύνεται για τον καιρό στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας; Αυτό κι αν είναι παγκοσμιοποίηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου