28 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 28 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Τα γενέθλια του γιορτάζει σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη σήμερα, ο 73χρονος Μεξικανός επιχειρηματίας Κάρλος Σλιμ, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 75.5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index (Δεκέμβριος 2012). 
Επίσης, γενέθλια έχει σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί (28.01.1955), αλλά και ο διάσημος και πολυβραβευμένος Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ, 77 ετών. 
Σαν σήμερα το 1978 γεννήθηκε ο Ιταλός ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους Τζιανλουίτζι Μπουφόν.
Τέλος, γενέθλια έχει και ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, ο πρώτος αρχηγός κράτους που καταδικάστηκε από ειδικό διεθνές δικαστήριο (και συγκεκριμένα από το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε) σε 50 χρόνια φυλάκιση, καθώς τον Απρίλιο του 2012 κρίθηκε ένοχος για αυτουργία και συνέργεια στη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Σιέρα Λεόνε.


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Αρμενία γιορτάζεται ως αργία η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες ιδρύθηκαν στις 28 Ιανουαρίου 1992. 
Στα νησιά Κέιμαν, που είναι διεθνώς γνωστά κυρίως ως φορολογικός παράδεισος, σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα των Εθνικών Ηρώων των νησιών, οι οποίοι είναι δύο - ένας άντρας και μία γυναίκα, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως "σεβαστές προσωπικότητες" και όχι ως "ήρωες" με την έννοια που εμείς γνωρίζουμε. Πρόκειται για τον James (Jim) Manoah Bodden, ο οποίος ως Υπουργός Τουρισμού και Αεροπορίας συνέβαλε στην κατασκευή διεθνούς αεροδρομίου και στην ίδρυση αεροπορικής εταιρίας, και για την Sybil Ione McLaughlin, η οποία ξεχώρισε και της αποδόθηκε αυτή η τιμή για την κοινοβουλευτική της δράση και την προσφορά της στην τοπική κοινωνία.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ info:
Στις 28 Ιανουαρίου 1986 συνέβη το δυστύχημα του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ, 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση του από το διαστημικό κέντρο Κένεντι της Φλόριντα, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Μεταξύ των επτά νεκρών ήταν και η δασκάλα Κρίστα ΜακΆλιφ, ο πρώτος απλός πολίτης (μη αστροναύτης) που συμμετείχε σε διαστημική αποστολή. Αιτία του ατυχήματος ήταν η μεγάλη διαρροή υδρογόνου από το δεξιό προωθητικό πύραυλο του σκάφους.
Στις 28 Ιανουαρίου 2008, στις 5.15΄ τα ξημερώματα και ύστερα από επτάμηνη μάχη με τον καρκίνο, έφυγε από την ζωή ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Χριστόδουλος. Σύμφωνα με το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν, "έπασχε από χειρουργηθέντα καρκίνο παχέος εντέρου και κίρρωση του ήπατος σε έδαφος ηπατίτιδας Β που εξελίχθηκε σε καρκίνωμα". Την ημέρα του θανάτου του συμπληρώνονταν 9 χρόνια και 9 μήνες από τότε που εξελέγη στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Η κηδεία του έγινε τρεις ημέρας αργότερα στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου