27 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 27 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο διάσημος Ρώσος χορευτής και χορογράφος Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1948. Γενέθλια έχει σήμερα και ο Αιγύπτιος πολυεκατομμυριούχος Μοχάμεντ Αλ-Φαγέντ (84 ετών), πρώην ιδιοκτήτης του βρετανικού πολυκαταστήματος Harrod's και έντονος επικριτής της βρετανικής, βασιλικής οικογένειας, ύστερα από το τροχαίο ατύχημα στο Παρίσι τον Αύγουστο του 1997, οπότε σκοτώθηκε ο γιος του, Ντόντι, και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Νταϊάνα. 
Στο χώρο των τεχνών, σαν σήμερα γεννήθηκαν δύο σημαντικοί εκπρόσωποι της μουσικής και της λογοτεχνίας: ο Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791) και ο Άγγλος συγγραφέας Λούις Κάρολ (1832-1898), γνωστός κυρίως από το βιβλίο του "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων".
Επίσης, στις 27 Ιανουαρίου γεννήθηκαν και δύο αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες: ο Γουλιέλμος Β΄ (1859-1941), ο τελευταίος Γερμανός αυτοκράτορας, η υπέρμετρη φιλοδοξία του οποίου προκάλεσε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και ο Τουρκοκύπριος πολιτικός Ραούφ Ντενκτάς (1924-2012), ο οποίος πρωτοστάτησε στον αγώνα για τη διχοτόμηση της Κύπρου.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Μαλαισία και στο Μαυρίκιο σήμερα γιορτάζεται το Thaipusam, μια παραδοσιακή, ινδουιστική γιορτή, που συμπίπτει με την Πανσέληνο του σεληνιακού μήνα Thai (τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου). Αντικείμενο των εορτασμών είναι η νίκη του θεού Μουρουγκάν εναντίον του δαίμονα Σουραπαντμάν, όταν η θεά Παρβάτι του χάρισε ένα δόρυ (val).
Αργία είναι σήμερα και στο Μονακό, καθώς γιορτάζει η αγία Ντεβότ (Sainte Dévote), η οποία θεωρείται προστάτιδα του πριγκιπάτου, όπως και του νησιού της Κορσικής, στο οποίο γεννήθηκε και έζησε. Η Ντεβότ υπέστη μαρτυρικό θάνατο σε ηλικία 19 ετών, κατά τη διάρκεια των διώξεων που είχε εξαπολύσει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός. Αν και μετά το θάνατο της δόθηκε διαταγή να καεί το σώμα της Ντεβότ, οι Χριστιανοί το έκλεψαν για να το μεταφέρουν στην Αφρική, όπου θα θαβόταν με όλες τις τιμές. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ξέσπασε καταιγίδα, ενώ ένα περιστέρι οδήγησε το καράβι στην ακτή του Μονακό. Εκεί τελικά θάφτηκε και χτίστηκε εκκλησία στη μνήμη της, ενώ πιστεύεται ότι η Ντεβότ προστάτευσε το Μονακό κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχτηκε το Μονακό από τους Γενοβέζους και τους Πιζανούς κατά το 16ο αιώνα.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, καθώς σαν σήμερα το 1945 αποκαλύφτηκε το ανατριχιαστικό, κοινό μυστικό των ναζί, όταν ο σοβιετικός στρατός απελευθέρωσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 27 Ιανουαρίου 1966, τρεις από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζηδάκις και ο Σταύρος Ξαρχάκος, υπέγραψαν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας, που δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο, ανακοινώνοντας παράλληλα την πρόθεση τους να σταματήσουν κάθε μουσική δραστηριότητα. Το πλήρες κείμενο της επιστολής είχε ως εξής:
"Φανερώνουμε, για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν: Υπάρχει λογοκρισία για κάθε τραγούδι που κυκλοφορεί, ενώ δεν υπάρχει ούτε για τα βιβλία, ούτε για το θέατρο, όπου ο εισαγγελέας επεμβαίνει αυτεπαγγέλτως, φρουρός ηθών, νόμων και τάξεως.
Επίσης, φανερώνουμε, πως η λογοκρισία αυτή λογοκρίνει στίχους και μουσική και εισπράττει πενηντάδραχμο δι' έκαστο τραγούδι.
Φανερώνουμε, ότι εμείς οι τρεις, ουδέποτε στείλαμε πραγματική μουσική μας, αλλά αναθέταμε σε γραμματείς της εταιρίας μας, που απέστελλαν μουσική, που δεν έλεγε τίποτα. Νότες τυχαίες στο πεντάγραμμο. Και εγίνοντο δεκτά (!). Παράλληλα ενεργούσαμε για την κατάργηση της.
Τελευταία, αυτή η περίφημη λογοκρισία έφτασε στο σημείο να κόβει τραγούδια μας, για να περιφρουρήσει το αισθητήριο του ελληνικού λαού, ενώ άφηνε να περνούν τραγούδια σαν "Τον Κένεντι τον φάγανε οι άτιμοι" και σαν το "Εγώ δεν είμαι σαν τους Μπιτλς".
Αποφασίζουμε και οι τρεις να σταματήσουμε κάθε δραστηριότητα μας στον τομέα των τραγουδιών, να απαγορεύσουμε την αναμετάδοση και εκτέλεση σε δημόσιους χώρους (ραδιόφωνο, τζουκ-μποξ, κέντρα) κάθε λογοκριμένου ή όχι τραγουδιού μας. Σταματάμε την έκδοση δίσκων, χωρίς φυσικά να σταματήσουμε να συνθέτουμε και να ηχογραφούμε στο εξωτερικό, όπου, όπως είναι ευνόητο, καμία λογοκρισία δεν μπορεί, ούτε διανοείται να τολμήσει να μας εμποδίσει.
Αυτά, ως τη στιγμή, που οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αποφασίσει να απαλλάξει τον τόπο από ένα αισχρό, ηλίθιο και ανελεύθερο μέτρο.
Μετά τιμής,
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ"
Εξακολουθείτε να νοσταλγείτε τη δεκαετία του '60;
[Περισσότερα για το θέμα στην ανάρτηση: Η "εξέγερση" κατά της λογοκρισίας στην τέχνη το 1966]

Στις 27 Ιανουαρίου 1973, έληξε και τυπικά ο πόλεμος στο Βιετνάμ με τη υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας στο Παρίσι από τους αντιπροσώπους του Βορείου Βιετνάμ, του Νοτίου Βιετνάμ, των ΗΠΑ και των Βιετκόγκ.

Στις 27 Ιανουαρίου 1977, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχαν τις πρώτες διακοινοτικές συνομιλίες ύστερα από 14 χρόνια. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί, στο γραφείο του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, κοντά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Η συνάντηση αυτή θεωρήθηκε ως σημαντικό βήμα προόδου για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, το οποίο, ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει άλυτο μέχρι σήμερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου