13 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 13 Απριλίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 13 Απριλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Πολλές είναι αρκετές ιστορικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα: από την "σκοτεινή"  βασίλισσα της Γαλλίας Αικατερίνη των Μεδίκκων (1519-1589) και τον διασημότερο τρομοκράτη όλων των εποχών Γκάι Φοκς (1570-1606), ο ιθύνων νους πίσω από τη "Συνωμοσία της Πυρίτιδας"  κατά του αυταρχικού βασιλιά της Βρετανίας Ιακώβου Α΄, μέχρι τον Τόμας Τζέφερσον (1743-1826), ένας από τους συντάκτες της αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, που περιλαμβάνεται σταθερά στο τοπ10 των καλύτερων αμερικανών προέδρων. 
Σημαντικότατοι συγγραφείς γεννήθηκαν στις 13 Απριλίου. Ξεχωρίζουν ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Σάμουελ Μπέκετ (1906-1989, Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969), ο συμπατριώτης του Σίμους Χίνεϊ (74 ετών, Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1995) και ο Γάλλος Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό (73 ετών, Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2008). 
Μεταξύ εκείνων που θα γιορτάσουν σήμερα τα γενέθλια τους περιλαμβάνονται ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος (66 ετών), η τραγουδίστρια Μαντώ (50) και ο αμερικανός επιστήμονας Μάικλ Μπράουν (72), που το 1985 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής "για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το μεταβολισμό της λειτουργίας της χοληστερίνης".
Τέλος, σαν σήμερα γεννήθηκε και μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, που όμως δεν βρίσκεται στην ζωή, η Έλλη Λαμπέτη (ή Λούκου, όπως ήταν το πραγματικό της επίθετο, 1926-1983). 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Ταϊλάνδη γιορτάζεται η παραδοσιακή Πρωτοχρονιά ("Sogkran"). Βασικό στοιχείο της σημερινής γιορτής, που έχει περισσότερο εθιμικό χαρακτήρα, αφού στην πράξη έχει επικρατήσει η δυτική πρωτοχρονιά, είναι το νερό. Επί της ουσίας σηματοδοτείται το τέλος της περιόδους του θερισμού και η μετάβαση στην περίοδο των βροχών. Αντίστοιχη είναι η γιορτή και στη Μιανμάρ, όπου έχει την ονομασία "Thingyan" - ή "Γιορτή Νερού".

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 13 Απριλίου 1924 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα, με το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού (69.95%) τάχθηκε υπέρ της εγκαθίδρυσης αβασίλευτης κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, νομιμοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την ανακήρυξη της Δημοκρατίας από την Εθνοσυνέλευση με το ψήφισμα της 25ης Μαρτίου 1924. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναγνωρίστηκε από τα περισσότερα κόμματα - ακόμα και οι "Ελευθερόφρονες" του Μεταξά - εκτός από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό κόμμα, που θα διατηρούσε το πολιτειακό ζήτημα στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης μέχρι την παλινόρθωση της βασιλείας το 1935.

Στις 13 Απριλίου 1936, το πολιτικό δράμα της Ελλάδας μετά τις αδιέξοδες εκλογές του Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς κορυφωνόταν με τον ξαφνικό θάνατο του μεταβατικού πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Δεμερτζή. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν ο Δεμερτζής πέθανε στις 4.30΄ τα ξημερώματα από ανακοπή καρδιάς, ενώ ο θάνατος του έγινε αντιληπτός από τη νοσοκόμα του μόλις στις 8 το πρωί. Νέος πρωθυπουργός της χώρας θα ορκιστεί στη θέση του - την ίδια κιόλας μέρα - ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Στρατιωτικών Ιωάννης Μεταξάς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή θα αφήσει να διαφανούν οι προθέσεις του για κατάργηση του κοινοβουλευτικού θεσμού, όπως και θα γίνει τελικά πράξη στις 4 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

Στις 13 Απριλίου 1945 ο κλοιός γύρω από το ναζιστικό καθεστώς άρχισε να σφίγγει ολοένα πιο απειλητικά μετά και την απελευθέρωση της Βιέννης από δυνάμεις του σοβιετικού στρατού. "Ο λαός της Βιέννης και των άλλων αυστριακών επαρχιών έσωσε την τιμή της Αυστρίας παρέχοντας τη βοήθειά του προς τον Ερυθρό Στρατό και εμποδίζοντας τους Γερμανούς από το να διατηρήσουν τις θέσεις τους", ανακοίνωνε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας στη γερμανική γλώσσα. 

Στις 13 Απριλίου 1964, ο Σίντνεϊ Πουατιέ έγραψε ιστορία ως ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός, που κέρδισε Όσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία "Κάτω από το βλέμμα του Θεού" ("Lillies of the Field").

Στις 13 Απριλίου 2003, ένα από τα φρικτότερα τροχαία δυστυχήματα με λεωφορείο συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Γύρω στις 19.30΄ στην περιοχή της κοιλάδας των Τεμπών, το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές της Α΄ τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας πίσω στο χωριό τους (ύστερα από τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα) συγκρούστηκε με νταλίκα, η οποία είχε εισέλθει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Το φορτίο της νταλίκας, που μετέφερε πλάκες μελαμίνης, μετατοπίστηκε και θέρισε τη μία πλευρά του λεωφορείο παρασύροντας στο θάνατο 21 μαθητές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας εξήρε η εφημερίδα "Ακρόπολις" στο πρωτοσέλιδο της στις 13 Απριλίου 1939, περίπου ενάμισι χρόνο πριν την εκδήλωση της ιταλικής επιθετικότητας και την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Εξάλλου, τα καθεστώτα που κυβερνούσαν τις δύο χώρες είχαν πολλά κοινά στοιχεία - στο βαθμό που το ένα δεν εκδήλωνε επιθετικές βλέψεις εναντίον του άλλου. Αναμεταδίδοντας ανακοίνωση του ιταλικού πρακτορείου Στέφανι, η ελληνική εφημερίδα έγραφε:
"Ο ενταύθα πρεσβευτής της Ελλάδος μετέβη σήμερον εις το Παλάτζο Κίτζι και επέδωκε την ακόλουθον ανακοίνωσιν:
Ο πρεσβευτής της Ελλάδος ενετάλη υπό του Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως να εκφράση τας θερμοτέρας του ευχαριστίας διά την ανακοίνωσιν, ήτις τω εγένετο την 10ην Απριλίου υπό του Ιταλού επιτετραμμένου εξ ονόματος του αρχηγού της ιταλικής κυβερνήσεως, και διά της οποίας τω παρεσχέθησαν κατηγορηματικαί εγγυήσεις ότι η φασιστική κυβέρνησις θα σεβασθή την ακεραιότητα της Ελλάδος τόσον την ηπειρωτικήν όσον και την νησιωτικήν.
Ο Πρωθυπουργός κ. Μεταξάς προσθέτει, ότι λαμβάνων σημείωσιν μετά πλήρους ικανοποιήσεως των δηλώσεων τούτων του Πρωθυπουργού κ. Μουσσολίνι, έχει την απόλυτον πεποίθησιν, ότι δεν είνε δυνάμενον να διαταράξη καθ' οιονδήποτε τρόπον την πατροπαράδοτον φιλίαν την ενούσαν ανέκαθεν τας δύο χώρας και ότι βλέπει να αρχίζη νέα περίοδος εγκαριδότητος διά της συνέχισιν της ειηρνικής αυτής συνεργασίας".
Με την ανακοίνωση της 10ης Απριλίου, η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαιώνε την πρόθεση της "να σεβαστεί κατά τον πιο απόλυτο τρόπο την ηπειρωτική και νησιωτική ακεραιότητα τη Ελλάδας", ενώ εξέφραζε τη θέληση της "να διατηρήσει και αναπτύξει ολοένα περισσότερο τις εγκάρδιες φιλικές σχέσεις, οι οποίες ενώνουν τις δύο χώρες..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου