12 Απριλίου 2013

Γιατί φταρνιζόμαστε με κλειστά μάτια;


Ίσως έχετε ακούσει την εξήγηση που δίνουν πολλοί στο ερώτημα γιατί κλείνουμε τα μάτια μας, κάθε φορά που φταρνιζόμαστε: να μην μας βγουν τα μάτια. Λέγεται ότι η ταχύτητα εκτόνωσης του φταρνίσματος είναι τόσο μεγάλη, που οι βολβοί των ματιών μπορούν να παρασυρθούν και να πεταχτούν έξω. 

Οι επιστήμονες στην πλειοψηφία τους μάλλον γελάνε με αυτήν την ερμηνεία υπενθυμίζοντας ότι κανείς δεν έχει το χρόνο να σκεφτεί ότι πρέπει να κλείσει τα μάτια του, την ώρα που απλά φταρνίζεται, αλλά πρόκειται για μια απολύτως αντανακλαστική ενέργεια, όπως το τίναγμα του ποδιού, όταν χτυπάμε το γόνατο μ' ένα σφυράκι. 
Ωστόσο, στο βιβλίο "Don't Swallow Your Gum!: Myths, Half-Truths, and Outright Lies About Your Body and Health" των Aaron Carroll και Rachel Vreeman καταγράφεται ένα περιστατικό γυναίκας, η οποία όντως έχασε το ένα της μάτι ύστερα από φτάρνισμα.
Το περιστατικό αυτό φέρεται να συνέβη πριν από πάρα πολλά χρόνια και καταγράφηκε στην εφημερίδα New York Times στις 30 Απριλίου 1882. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η αυθεντικότητα του οποίου όμως δεν μπορεί να επαληθευθεί, έγραφε για μια γυναίκα, στην οποία "συνέβη ένα μεμονωμένο περιστατικό προχθές. Ενώ επέβαινε σ' ένα αστικό λεωφορείο, την έπιασε ένα ξαφνικό φτάρνισμα και ως αποτέλεσμα έσκασε ένας από τους βολβούς των ματιών της, απ' όπου υπέφερε τον πιο επώδυνο πόνο". 
Πάντως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδεχομένως η γυναίκα εκείνη να υπέφερε από μυικά προβλήματα στην περιοχή του ματιού και ότι αυτός ήταν ο λόγος που της βγήκε το μάτι. Πολύ πιθανόν δε να είχε κλειστά τα μάτια της την ώρα που φταρνιζόταν, όπως συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους αντανακλαστικά, κάτι που όμως δεν εμπόδισε την "έκρηξη", λόγω του μυικού πόνου. Άλλωστε, δεν έχει καταγραφεί - τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια - κάποιο αντίστοιχο περιστατικό, που να επιβεβαιώνει μια τέτοια συσχέτιση.


Σχετικά θέματα:
Τρέχει η μύτη σας ασταμάτητα για χρόνια; Μήπως φταίει.. το δόντι;
Η πραγματική ιστορία του αετού που άρπαξε ένα παιδί 2 ετών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου