11 Απριλίου 2013

Υπό απαγόρευση το αλάτι στην πρωτεύουσα το Μεξικό


Την προσοχή των πολιτών σε θέματα υγείας θέλει να επιστήσει η δημοτική αρχή της Πόλης του Μεξικό και αποφάσισε την απόσυρση των αλατιέρων από όλα τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα καφέ της μεξικανικής πρωτεύουσας. Το κεντρικό σύνθημα της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο υπεύθυνος θεμάτων υγείας του Μέξικο Σίτι είναι "Λιγότερο αλάτι, περισσότερη υγεία". 

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα El Universal, ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής σημείωσε ότι το μέτρο αυτό είναι κατ' αρχήν προσωρινό, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους εστιάτορες προσφέρουν αλάτι μαζί με το φαγητό. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αποσύροντας τις αλατιέρες από τα τραπέζια των κέντρων εστιάσεως θα μειωθεί η συνήθεια των πολιτών να βάζουν αλάτι στο φαγητό τους, προτού καν δοκιμάσουν τη γεύση του. Αν το φαγητό όντως είναι ανάλατο, δεν έχουν παρά να ζητήσουν στη συνέχεια λίγο εξτρά αλάτι από το σερβιτόρο. 
Η αλήθεια είναι ότι οι Μεξικανοί μάλλον το παρακάνουν με το αλάτι που προσθέτουν στο φαγητό τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο μέσος Μεξικανός καταναλώνει ημερησίως 11 με 12 γραμμάρια αλάτι ημερησίως, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 5 γραμμάρια. Το αλάτι θεωρείται και ως η κύρια αιτία που το 31% του πληθυσμού στη χώρα της κεντρικής Αμερικής πάσχει από υπέρταση και που σε συνδυασμό με άλλες παθήσεις μπορεί να επιφέρει καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι γιατροί αισιοδοξούν ότι με την εφαρμογή του μέτρου αυτού η κατανάλωση αλατιού μπορεί να μειωθεί μέχρι και 50%, αλλά αυτό που μάλλον διέφυγε της προσοχής της δημοτικής αρχής του Μέξικο Σίτι είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων τρώει - αν όχι όλα, σίγουρα όμως τα περισσότερα γεύματα - στο σπίτι και εκεί κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τι βάζει ο καθένας στο πιάτο και κατά συνέπεια στο στομάχι του.


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου