Σήμερα είναι Κυριακή, 5 Μαΐου 2013. Κάτι τρέχει μ' αυτήν την ημερομηνία: εθνικές γιορτές σε τεράστιο αριθμό κρατών, μαύρες επέτειοι στην ελληνική ιστορία... Να φταίνε τα δύο πεντάρια;
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο Γερμανός φιλόσοφος Καρλ Μαρξ, που δίχασε, αλλά και επηρέασε βαθύτατα την εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας με τη θεωρία του περί πάλης των τάξεων, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1818.
αν σήμερα γεννήθηκε ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής 1981 "για τη συμβολή του στην εξέλιξη της φασματοσκοπίας με λέιζερ" μαζί με άλλους δύο επιστήμονες, Άρθουρ Λέοναρντ Σόουλοου (1921-1999), αλλά και ο πρώην δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος (1919-1999).
Τα πιο γνωστά ονόματα από το χώρο του τραγουδιού που έχουν σήμερα γενέθλια είναι η Αντέλ (25 ετών) και ο κατά ένα χρόνο μικρότερος της, Κρις Μπράουν.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Πολλές γιορτές σήμερα στον κόσμο, πέρα από το Ορθόδοξο Πάσχα, που άλλωστε είναι κινητή γιορτή.
Στην Αιθιοπία, εκτός από το Πάσχα, σήμερα γιορτάζουν την Ημέρα της Νίκης των Πατριωτών, δηλαδή την επιστροφή του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ και την απελευθέρωση της Αιθιοπίας ύστερα από πέντε χρόνια ιταλικής κατοχής, στις 5 Μαΐου 1941.
Στην Ολλανδία γιορτάζεται επίσης η Ημέρα της Απελευθέρωσης, σαν σήμερα το 1945, λίγες μόνο μέρες πριν την τυπική λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη. Εξάλλου, την επέτειο από την απόσυρση των γερμανικών στρατευμάτων τιμούν σήμερα και στη Δανία, χωρίς να πρόκειται για επίσημη κρατική αργία.
Στην Ταϊλάνδη, η σημερινή γιορτή είναι αφιερωμένη στην επέτειο από την ενθρόνιση του νυν βασιλιά της χώρας, Bhumibol Adulyadej, σαν σήμερα το 1950. Ο Adulyadej είναι ο μακροβιότερος βασιλιάς στην ιστορία της χώρας, αλλά και ο μακροβιότερος αρχηγός κράτους αυτήν τη στιγμή στον κόσμο.
Στο Κιργιστάν η 5η Μαΐου είναι αργία, γιατί συμπίπτει με την επέτειο από την έναρξη ισχύος του πρώτου Συντάγματος της χώρας, μετά την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση, στις 5 Μαΐου 1993.
Στο Λίβανο σήμερα γιορτάζεται τόσο το Πάσχα όσο και η Ημέρα των Μαρτύρων, που είναι αφιερωμένη στα θύματα του Αραβικού εθνικισμού, με αφορμή την επέτειο από τον απαγχονισμό 21 Αράβων διανοουμένων το 1916 από αξιωματούχους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. .
Στη Γουιάνα, το μικρό κράτος της Λατινικής Αμερικής, γιορτάζεται η Ημέρα της Άφιξης. Σαν σήμερα το 1838 έφτασαν στη χώρα, που τότε ήταν βρετανική αποικία, οι πρώτοι Ινδοί μετανάστες, οι οποίοι θα εργάζονταν στις φυτείες ζαχαροτεύτλων. Οι Ινδοί όχι απλά κατάφεραν να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία, αλλά άσκησαν τεράστια επιρροή στη διαμόρφωση της ταυτότητας της σημερινής χώρας, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους αγγίζει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Γουιάνας.
Στην Ιαπωνία, όπως και στη Νότιο Κορέα, γιορτάζεται η Ημέρα των Παιδιών ( "Kodomo no Hi" στα ιαπωνικά). Αντίθετα, στο νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού ωκεανού, Παλάου, σήμερα είναι η Ημέρα των Ηλικιωμένων.
Τέλος, στη Λιθουανία σήμερα, πρώτη Κυριακή του Μαΐου, γιορτάζεται ως επίσημη αργία η Γιορτή της Μητέρας.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 5 Μαΐου 1895 και ώρα 2 το μεσημέρι, ο πρώην πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης αναχωρούσε από την Ελλάδα επιβαίνοντας του ιταλικού ατμοπλοίου "Δρέπανον", με προορισμό τη Βενετία κι από κει στο Μαρίενμπαντ. Συγχρόνως, στην "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως" δημοσιεύτηκε διάταγμα, που του χορηγούσε άδεια απουσίας στο εξωτερικό για ένα έτος. Η αναχώρηση του Τρικούπη έγινε λίγες μόνο ημέρες μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις εκλογές της 16ης Απριλίου 1895, κατά τις οποίες μάλιστα ο ίδιος δεν είχε καν εκλεγεί βουλευτής. Τελικά, ο Τρικούπης θα επέστρεφε στην Ελλάδα νεκρός, τον Απρίλιο του 1896, έχοντας αφήσει την τελευταία του πνοή στις Κάννες, στις 30 Μαρτίου 1896 (π.η.).
Στις 5 Μαΐου 1897, η μάχη του Δομοκού και η ήττα του ελληνικού στρατού (για πολλοστή φορά) σήμανε το τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου.
Η ένταση είχε ξεκινήσει από τις πρωινές ώρες, όπως συνάγεται από το παρακάτω τηλεγράφημα, που απέστειλε συντάκτης της εφημερίδας "Το Άστυ":
"ΔΟΜΟΚΟΣ, 5 Μαΐου, ώρα 11 π.μ.
Δύο φάλαγγες τουρκικού στρατού εκ πεζικού και πυροβολικού επροχώρησαν, εισελθούσαι εις Μπεκριλέρ, 2000 μέτρα μακράν των ημετέρων προφυλακών. Την κινητοποίησιν θεωρούσι τινες επιδεικτικήν. Εάν αι φάλαγγες προχωρήσουν, θα επέλθη συμπλοκή μετά των ημετέρων προφυλακών".
Μία ώρα μετά η μάχη είχε ήδη αρχίσει:
"ΔΟΜΟΚΟΣ, 5 Μαΐου, ώρα 12 μεσημβρίας
Νέαι φάλαγγες του τουρκικού στρατού ανεφάνησαν από το Σουφλέφι. Οι Τούρκοι ήρχισαν πυροβολούντες προς αναγνώρισιν του εδάφους. Μέχρι της ώρας ο εχθρικός στρατός βαδίζει προς τον Δομοκόν. Πέντε κανονιοβολισμοί ερρίφθησαν εξ αποστάσεως 8 χιλιάδων μέτρων. Η μάχη ήρχισε. Ο Διάδοχος παρακολουθεί αφ' υψηλού. Ο Θεός μεθ' ημών".
Νεώτερο τηλεγράφημα στις 4 το απόγευμα περιέγραφε εμμέσως την ήττα:
"ΔΟΜΟΚΟΣ, 5 Μαΐου, ώρα 4.10΄ μ.μ.Λυσσώδης ήρξατο η μάχη μεταξύ του πυροβολικού και των προφυλακών του πεζικού. Η έφοδος των τούηρκων εκτείνεται καθ' όλην την γραμμήν, σήμερον όμως η κυρία επίθεσις εγένετο κατά του Δομοκού. Εις την κορυφογραμμήν Κιούπας μία ορειβατική πυροβολαρχία ανταλλάσσει συχνόν πυρ μετά ορειβατικής τουρκικής τοποθετημένης εις την οροσειράν Τσάτμας. Τρεις ώρες μακράν του Δομοκού, προς νότον ο τουρκικός στρατός, υποστηριζόμενος από δύο πεδινάς πυροβολαρχίας, επροχώρησε προς το χωρίον Βελισσιώτες. Αι ημέτεραι προφυαλακαί του 9 των Ευζώνων αντήλλαξαν πυρ ταχύ μετά εχθρικού στρατού. Εις την οδόν Φαρσάλων εις απόστασιν 4 χιλιάδων μέτρων, παραπλεύρως του λίθινου υψώματος, οι Τούρκοι παρέταξαν τρεις πυροβολαρχίες εις ευθείαν γραμμήν, αίτινες βάλλουσι κατά των ημετέρων προφυλακών και κατά των πυροβολαρχιών των τοποθετημένων εις τα υψώματα, κάτωθεν του φρουρίου του Δομοκού. Εις το μέρος τούτο ο τουρκικός στρατός επροχώρησεν εις απόστασιν 800 μέτρων από της ημετέρας παρατάξεως, ούτως ώστε μεταξύ των πυροβολαρχιών διεξάγεται πόλεμος πεζικού διά συχνού πυρός. Εις τους πρόποδας των λοφίσκων ευρίσκονται οι Γαριβαλδινοί. Αι ημέτεραι πυροβολαρχίαια βάλλουσι διά βολιδοφόρων οβίδων κατά του τουρκικού στρατού λίαν επιτυχώς.....
Αι απώλειαι των Τούρκων άχρις ώρας είναι ικαναί, εάν κρίνωμεν εκ των επιτυχιών του πυροβολικού μας. Ο ελληνικός στρατός άχρις ώρας δεν προσεβλήθη ευστόχως υπό του εχθρικού πυρός. Το βέβαιον είνε ότι έχουσι ισχυρόν και κατά αριθμόν και ως προς το διαμέτρημα πυροβολικόν....
Εις την δίοδον του Κιτικίου δύο λόχοι εκ των ημετέρων υπεχώρησαν. Ο επί κεφαλής αξιωματικός μετά δυσκολίας κατώρθωσε να συνθέση εκ νέου το σώμα και εξηκολούθησε το πυρ"
Κάνοντας δε έναν απολογισμό, η εφημερίδα κατέληγε: "Εβεβαιώθη ότι κατά την χθεσινήν μάχην μόνον κατά του κέντρου έβαλλον 12 πεδινοί πυροβολαρχίαι, δηλαδή 72 τηλεβόλα. Η διάσπασις της δεξιάς πτέρυγος, όπου η ταξιαρχία Μαστραπά προήλθε, διότι προς το μέρος εκείνο επήλθον οι εχθροί δι' όλων των δυνάμεων αυτών. Η προς υποστήριξιν σπεύσασα ταξιαρχία Δημοπούλου δεν ηδυνήθη ν' αποκρούση τον εχθρόν".
Στις 5 Μαΐου 1935 γράφτηκε ακόμη μια από τις μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Το έκτακτο Στρατοδικείο, που είχε συσταθεί για την δίκη των πολιτικών προσώπων, που κατηγορούνταν ότι είχαν εμπλακεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935, ανακοίνωσε την ετυμηγορία του στις 3 το μεσημέρι, ύστερα από 4,5 ώρες διάσκεψης των μελών του. Ο πρώην πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, που ήδη είχε αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου ζούσε αυτοεξόριστος, ο επίσης αυτοεξόριστος στη Γαλλία Νικόλας Πλαστήρας, ο βουλευτής και πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις Βενιζέλου, Ιωσήφ Κούνδουρος (πατέρας του γνωστού σκηνοθέτη) και ο Εμμανουήλ Τζανακάκης, επίσης βουλευτής των Φιλελευθέρων, καταδικάστηκαν εις θάνατον. Η ποινή, που ευτυχώς δεν εκτελέστηκε ποτέ, αποτελούσε μια μορφή έμμεσης απάντησης στη "δίκη των εξ" για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Άλλωστε, εξαιρουμένων του Ελ. Βενιζέλου και του Κούνδουρου, που πέθαναν το 1936 και το 1942 αντίστοιχα, οι άλλοι δύο θα επέστρεφαν στην κεντρική πολιτική σκηνή: ο μεν Πλαστήρας θα γινόταν πρωθυπουργός της χώρας, ο δε Τζανακάκης υπουργός στην εξόριστη κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου.
Βαριές ποινές επιβλήθηκαν και σε άλλα πρόσωπα του αντιπολιτευόμενου χώρου -στην εξουσία βρισκόταν το Λαϊκό κόμμα- ενώ αθωώθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων (Σοφούλης, Παπαναστασίου, Μυλωνάς κλπ.) "λόγω πλήρους συγχύσεως".
Η φωτογραφία είναι από την ανακοίνωση της απόφασης του Στρατοδικείου και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ακρόπολις" (06.05.1935):
Στις 5 Μαΐου 1980, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη για πρώτη φορά στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού η υποψηφιότητα του απέσπασε τη θετική ψήφο 183 βουλευτών.
Στις 5 Μαΐου 2010 ακόμη μία μαύρη μέρα προστέθηκε στις σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Τρεις άνθρωποι κι ένα αγέννητο βρέφος έχασαν την ζωή τους στην Τράπεζα Marfin ύστερα από επίθεση αγνώστων με βόμβες μολότωφ στο περιθώριο μαζικών διαδηλώσεων κατά της ψήφισης του περιβόητου πλέον (πρώτου) Μνημονίου, η συζήτηση του οποίου είχε ξεκινήσει την ίδια μέρα στην ελληνική Βουλή, η οποία πολιορκείτο από χιλιάδες διαδηλωτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου