21 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 21 Αυγούστου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο πιο γρήγορος άνθρωπος του πλανήτη, ο Γιουσέιν Μπολτ, έχει σήμερα γενέθλια και κλείνει τα 27. 
Τα πεντηκοστά έβδομα γενέθλιά της γιορτάζει σήμερα η ηθοποιός Κιμ Κατράλ, ενώ 46 γίνεται μια άλλη γνωστή ηθοποιός, η Κάρι Αν-Μος (The Matrix). 
Γενέθλια έχει και ο τραγουδιστής Νίκος Βέρτης (37 ετών), ενώ σαν σήμερα το 1921 γεννήθηκε ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος, που έφυγε από την ζωή την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου του 2003.


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στις Φιλιππίνες τιμάται ως εθνική αργία η επέτειος της δολοφονίας του πρώην προέδρου της χώρας Μπενίνο (Νινόι) Ακίνο στις 21 Αυγούστου 1983, τη μέρα που επέστρεψε στη χώρα του -μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Μανίλα- ύστερα από 3 χρόνια εξορίας.
Στο Μαρόκο γιορτάζουν τα πεντηκοστά γενέθλια του βασιλιά Μοχάμεντ Στ΄. 
Τη μέρα με το πιο λαμπρό αυγουστιάτικο φεγγάρι, όπως είναι η σημερινή, οι Ινδουιστές γιορτάζουν το Raksha Bandhan ή Janai Purnima.των Νεπαλέζων. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 21 Αυγούστου 1866 (π.η.), κηρύχτηκε η Κρητική Επανάσταση, που θα διαρκούσε τρία χρόνια και θα έθετε επίσημα το κρητικό ζήτημα στη διεθνή κοινότητα.
Αυτό ήταν το ψήφισμα, που σηματοδοτούσε την έναρξη του πολέμου:
"Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ,
Συνελθούσα εις τακτικήν και πλήρη συνεδρίασιν και θέλουσα να εκπληρώση πιστώς την εντολήν του λαού και να φέρη εις αίσιον πέρας τον τελευταίον και σταθερόν αυτού πόθον.
Αναλογιασαμένη, ότι μετά τον ιερόν υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνα από του 1821-1830, ότε άπας σχεδόν ο τόπος ήτον ελεύθερος, ουχ ήττον ο λαός της Κρήτης, καταδικασθείς υπό εσφαλμένης Διπλωματίας να υποκύψη τον αυχένα εις τον ζυγόν υπό τους όρους τούτους, ους έθεσαν αι προστάτιδες τρεις Μεγάλαι Δυνάμεις, και ότι συνεπεία των δικαιωμάτων του επανειλημμένως έδραξε τα όπλα προς ανακούφισιν των δεινών του, ως το 1833, 1841 και 1858, ότε και απέσπασε προνόμια τινα, ουδέποτε όμως πραγματοποιηθέντα.
Βλέπουσα, ότι άπαντες οι υπό τας πεπολιτισμένας Κυβερνήσεις λαοί προάγονται και ευδαιμονούν ηθικώς τε και υλικώς, ο δε Κρητικός λαός κατεδικάσθη να οπισθοπορή και να μένη εις το παχυλόν σκότος της αμαθείας, και την εσχάτην πενίαν, κυβερνώμενος υπό του αλκορανίου.
Επειδή εις τα δίκαια παράπονα και τα προνόμια του λαού, άτινα η κατ' εκλογήν αυτού σχηματισθείσα προ 5 μηνών Γενική Συνέλευσις των Κρητών, διά ταπεινής αναφοράς περέστησε προς την Α.Μ. του Σουλτάνου και εξητήσατο την θεραπείαν των κακών και την εφαρμογήν των δικαιωμάτων και προνομίων, αντί ευγενούς πατρικής παραδοχής αυτών, η Τουρκική εξουσία επισωρεύσασα στρατούς και στόλους εις την νήσον απήντησε τέλος μετά τρεις μήνας αρνητικώς και απειλητικώς εις την μετριόφρονα και ευγενή συμπεριφοράν του λαού.
Επειδή υπό την τουρκικήν εξουσίαν ο Χριστιανικός λαός ουδεμίαν ουδέποτε χαίρει ασφάλειαν της ζωής, της τιμής και ιδιοκτησίας του, εις δε την παρούσαν περίστασιν ιδίως τα τε αυτοκρατορικά στρατεύματα και οι εντόπιοι Μουσουλμάνοι διεπράξαντο βαρβαρότητας, ιεροσυλίας, βεβηλώσεις, εκβιάσεις και πλείστα όσα άλλα αδικήματα και κακουργήματα.
Επειδή ουδεμία ηθική ούτε υλική πρόοδος είναι δυνατόν να επιτευχθή εις αιώνα τον άπαντα παρά τοιαύτης εξουσίας.
Αφού εκ των Χριστιανικών οικογενειών, άλλαι μεν ησφαλίσθησαν εις τα δύσβατα όρη και εις τα δάση, άλλαι εις την φιλόξενον γην της Ελλάδος, μακράν του πατρίου εδάφους.
Δι' όλα ταύτα η Γενική Συνέλευσις των Κρητών, κατά την εντολήν και τον γενικόν πόθον όλου του Λαού, εγκρίνει και ψηφίζει:
Α) Καταργεί διά παντός επί της νήσου Κρήτης και πάντων των εξαρτημάτων αυτής την τουρκικήν εξουσίαν.
Β) Κηρύττει την αδιάσπαστον και παντοτεινήν ένωσιν της Κρήτης και πάντων των εξαρτημάτων αυτής μετά της Μητρός ΕΛΛΑΔΟΣ, υπό το σκήπτρον της Α.Μ. του Βασιλέως των Ελλήνων ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Πρώτου.
Γ) Την εκτέλεσιν του ψηφίσματος τούτου ανατίθησιν εις την ανδρείαν του γενναίου λαού της Κρήτης, εις την συνδρομήν των ομοφύλων και ευγενών και πάντων των φιλελλήνων, εις την κραταιάν μεσολάβησιν των Προστατίδων και εγγυητριών Μεγάλων Δυνάμεων και εις την Παντοδυναμίαν του Υψίστου Θεού.
Εγένετο εν Σφακίοις της Κρήτης, τη 21 Αυγούστου 1866"

Στις 21 Αυγούστου 1991, ύστερα από τρεις μέρες αγωνίας, κατέρρευσε το πραξικόπημα των σκληροπυρηνικών κομμουνιστών στη Μόσχα, ο σοβιετικός πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προχώρησε σε μια λιτή δήλωση ("Η ζωή μου βρίσκεται εκτός κινδύνου") από την Κριμαία, όπου βρισκόταν εγκλωβισμένος, ενώ ανέτειλε το άστρο του Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη λαϊκή διαμαρτυρία και βγήκε μπροστά, ως ο άνθρωπος που τα έβαλε με τους πραξικοπηματίες και ανέτρεψε την εκτροπή από την ομαλότητα. Την ίδια ώρα, η Λετονία, όπως και η Εσθονία μια μέρα νωρίτερα, ανακοίνωνε την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που καταλύθηκε το 1940. Οι μέρες της Σοβιετικής Ένωσης ήταν πλέον μετρημένες...

Στις 21 Αυγούστου 1992, οι συγκρούσεις απεργών της ΕΑΣ, που ένα μήνα νωρίτερα είχε σπάσει στα τρία και ιδιωτικοποιήθηκε με απόφαση της Βουλής, με δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν απλά ένα πρώτο δείγμα της κοινωνικής έντασης που επικρατούσε στη χώρα και θα κορυφωνόταν τις επόμενες εβδομάδες με νέα επεισόδια επί καθημερινής σχεδόν βάσης στο αμαξοστάσιο και με γενίκευση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στις 21 Αυγούστου 2000 η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ήταν νεκροί και οι 118 ναυτικοί που επέβαιναν στο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο "Κουρσκ", που παγιδεύτηκε στα βάθη της θάλασσας Μπάρεντς, βόρεια της Νορβηγίας.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Το 1926, η κατοχή αυτοκινήτου εναρμονιζόταν πλήρως με το αμερικανικό όνειρο, ενώ οι Ευρωπαίοι υστερούσαν σημαντικά, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού τμήματος εμπορίου σχετικά με τον αριθμό των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων, που δημοσίευσε η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" στις 21 Αυγούστου 1926. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκείνα, την 1η Ιανουαρίου 1926, σ' όλον τον κόσμο κυκλοφορούσαν 25.973.923 αυτοκίνητα, εκ των οποία τα 20.234.000 κυκλοφορούσαν στους δρόμους των ΗΠΑ. Από τον ίδιο πίνακα διαβάζουμε ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων στη Γαλλία υπολογιζόταν σε 855.000, στον Καναδά 727.954, στην Αγγλία 474.573, ενώ η ευρωπαϊκή χώρα με τα λιγότερα αυτοκίνητα ήταν την εποχή εκείνη η Ρωσία, όπου κυκλοφορούσαν μόλις 18.500 οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου