23 Αυγούστου 2013

20 πράγματα που μας έμαθε το "Ρετιρέ" και 16 απορίες για μια σειρά που έγινε καλτ!





Το "Ρετιρέ" αποτελεί μια από τις πιο πετυχημένες σειρές της ελληνικής, ιδιωτικής τηλεόρασης, με πολλά στοιχεία καλτ, όπως και η πλειοψηφία της ελληνικής τηλεόρασης; στις αρχές της δεκαετίας του '90. Στην ουσία, το "Ρετιρέ" ήταν εξ αρχής μια... επανάληψη, αφού περιείχε τα ίδια ακριβώς αστεία - σε βαθμό... αντιγραφής - με παλιότερες σειρές που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Δαλιανίδης. Με μια απλή γύρα στο youtube, θα διαπιστώσετε την εκπληκτική ομοιότητα με σειρές όπως "Τα Καθημερινά" (παραγωγής 1983) και "Οδός Ανθέων" (παραγωγής 1988). Απλά το "Ρετιρέ" είχε πολύ περισσότερα επεισόδια από εκείνες τις σειρές, ενώ η επιτυχία του οφειλόταν και στο ότι προβλήθηκε μετά από αρκετά χρόνια.. αγρανάπαυσης του σκηνοθέτη -κάτι που δεν συνέβη αργότερα με τους "Μικρομεσαίους", εξ ου και είχαν πιο μέτρια απήχηση.

Το πρώτο επεισόδιο του "Ρετιρέ" προβλήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1990 και οι εφημερίδες έδιναν μια πολύ καλή εικόνα στους τηλεθεατές, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι πιάστηκαν στον ύπνο:
"Η δράση της τοποθετείται στη σημερινή Αθήνα και στρέφεται γύρω από τρία πρόσωπα, που κατοικούν στο ρετιρέ μιας πολυκατοικίας σε μια μικροαστική γειτονιά: την Κατερίνα, τη μητέρα της και την ανιψιά της. Η Κατερίνα είναι σύγχρονη γυναίκα, δραστήρια, ελαφρώς νευρωτική. Εργάζεται σε μια διαφημιστική-τηλεοπτική εταιρία, είναι χωρισμένη, αλλά εξακολουθεί να φορτώνεται τα προβλήματα του πρώην άντρα της. Και η ίδια όμως αντιμετωπίζει στις σχέσεις της με τους άλλους προβλήματα, που προκαλούνται από τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα της. Οι φίλοι της την αποκαλούν "τρελή", αλλά ο χαρακτηρισμός είναι λίγο υπερβολικός. Απλώς ζει σε μια κοινωνία με πολλά παράλογα που προκαλούν τις μικροεκρήξεις της. Γύρω της κινούνται φυσικά πολλά άλλα πρόσωπα που μπλέκονται σε καταστάσεις λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές, πάντα όμως ιδωμένες από την εύθυμη πλευρά τους" (Καθημερινή, 19.09.1990).
Το τελευταίο (84ο) επεισόδιο προβλήθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 1992 και ήταν το τέταρτο δημοφιλέστερο σίριαλ της εβδομάδας -μαζί με ένα επεισόδιο της "Σάντα Μπάρμπαρα"(!) και πίσω από "Τα εφτά κακά της μοίρας μου" και δύο επεισόδια της "Λάμψης"- με τηλεθέαση 9% (δεν είναι γνωστό το μερίδιο, αυτό που ονομάζεται "μεγάλα νούμερα"). Ναι, το "Ρετιρέ" είχε τελευταίο επεισόδιο, απλά δεν έγινε κάτι εξαιρετικό... Ήταν ένα επεισόδιο σαν όλα τ' άλλα, με unhappy end για την Κατερίνα με το Χρήστο, αφοί οι συγγενείς τους κράτησαν χωριστά.
Εν τω μεταξύ, με αφορμή και την πολλοστή επανάληψη της σειράς από το Mega προσεχώς, κάνω μια αναδρομή στο αλησμόνητο "Ρετιρέ" και συγκεντρώνει διαπιστώσεις, αλλά και ερωτηματικά που μου άφησε αυτή η καλτ σειρά.

ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ.....:
1. Ότι όπου δεν χαρίζει ο Θεός παιδιά, χαρίζει ο διάβολος ανίψια.
2. Ότι γενικότερα πρέπει ν' αποφεύγουμε τους συγγενείς κάθε είδους όπως ο διάβολος το λιβάνι, εκτός κι αν υπάρχει περίπτωση κληρονομιάς.
3. Ότι όλοι οι γάμοι συνοδεύονται από απρόοπτα: κάποιο ρούχο θα καεί στο σιδέρωμα, κάποια ρόδα θα σκάσει, κάποια γλάστρα θα πέσει στο κεφάλι του γαμπρού κλπ., με αποτέλεσμα κανένας γάμος να μη γίνεται στην ώρα του.
4. Ότι οι πλούσιες διευθύντριες διαφημιστικών γραφείων προτιμούν να περάσουν τη βραδιά τους χορεύοντας καλαματιανό σε μια ταβερνίτσα της κακιάς ώρας με την  ονομασία "Τα τρία αδέλφια" και παρέα με τα παιδιά του γραφείου, παρά να πάνε στο Ekali Club, όπου θα συναντήσουν άλλες πλούσιες.
5. Ότι για να κυκλοφορήσει κανείς στην Αθήνα, δεν χρειάζεται να παίρνει ταξί, αλλά να πηγαίνει "Με τα πόδια! Καλύτερα με τα πόδια!".
6. Ότι οι καφετζήδες είναι οι πιο κουτσομπόληδες εργαζόμενοι σ' αυτήν τη χώρα.
7. Ότι υπάρχουν αφελείς άνθρωποι που τρώνε το παραμύθι πως στη σημερινή εποχή - έστω στις αρχές της δεκαετίας του '90 - θα μπορούσε ένα πλοίο να φέρνει γαριδάκια από την Ιαπωνία.
8. Ότι οι ηλεκτρολόγοι πουλάνε και τηλεοράσεις.
9. Ότι υπάρχουν άνθρωποι, που το επίθετό τους τελειώνει σε "-άκη" και δεν κατάγονται από την Κρήτη (Η Χαρούλα Πεπονάκη είχε αποκαλύψει σε ανύποπτο χρόνο ότι κατάγεται από το Σουφλί).
10. Ότι αν μια γυναίκα απειλήσει το σύζυγό της με διαζύγιο για ψύλλου πήδημα (π.χ. επειδή διαβάζει εφημερίδα την ώρα του φαγητού) εκείνος θα της κάνει όλα τα χατίρια.
11. Ότι αν βάλεις "Χ" σ' όλους τους αγώνες του ΠΡΟ-ΠΟ, μπορείς να κερδίσεις 13άρι.
12. Ότι ένα μπαράκι με τέσσερα τραπέζια, εκ των οποίων τα τρία άδεια και το τέταρτο πιασμένο συνήθως από κάποιο γνωστό του υπεύθυνου, βγάζει τα έξοδά του και παραμένει ανοιχτό δυο χρόνια.
13. Ότι οι κουνιάδες είναι χειρότερες και από πεθερές.
14. Ότι καλύτερα στις γιορτές να μη σου φέρνει κανείς δώρο, γιατί είτε όλοι θα σου φέρουν το ίδιο είτε θα σου επιστρέψουν το δώρο που τους είχες κάνει παλιότερα εσύ, αλλά το έχουν ξεχάσει.
15. Ότι η χειρότερη ώρα για να ζητήσεις κάποια χάρη, είναι την ώρα του φαγητού.
16. Ότι όσοι έχουν μεγάλο στόμα, είναι τελικά και οι πιο φοβιτσιάρηδες (βλ. Χαρούλα, που όλους τους έπιανε στο στόμα της, αλλά την ίδια ώρα φοβόταν τα αεροπλάνα/ τ' αυτοκίνητα/ τα μεγάλα σκυλιά/ τους άνδρες κλπ.).
17. Ότι εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους, μια χαρά τα "ξύνουν" και οι ιδιωτικοί.
18. Ότι οι σειρές δεν διακρίνονται απλά σε κωμικές, δραματικές και αστυνομικές, αλλά υπάρχει και μια ξεχωριστή κατηγορία, οι "εύθυμες", στην οποία ανήκει μόνο το "Ρετιρέ".
19. Ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι γκρινιάρηδες και τρώγονται με τα ρούχα τους απ' το πρωί μέχρι το βράδυ.
20. Ότι αυτήν την ακατάσχετη γκρίνια τη θεωρούμε αστεία.
UPDATE: Το "Ρετιρέ" μας έμαθε και κάτι ακόμη, που το διαπίστωσα τώρα βλέποντας το σ' επανάληψη. Ότι τα φαρμακεία αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες εστίες φοροδιαφυγής σ' αυτήν τη χώρα. Ούτε ένας πελάτης δεν έφευγε από το φαρμακείο του Χρήστου παίρνοντας απόδειξη! "Ορίστε τα ρέστα σας" κι έξω απ' την πόρτα!

ΑΠΟΡΙΕΣ:
1. Μετά το χωρισμό της από τον Χρήστο, η Κατερίνα άλλαξε φαρμακείο;
2. Η Κατερίνα παρουσίαζε την εκπομπή της μέχρι το τέλος της σειράς και αν ναι, γιατί παραπονιόταν συνέχεια ότι δεν είχε χρήματα, λες κι αμοιβόταν με τρεις κι εξήντα; Τόσο χάλια ήταν οι μισθοί των παρουσιαστών στην ελληνική τηλεόραση στις αρχές της δεκαετίας του '90;
3. Γιατί η Κατερίνα εργαζόταν σε διαφημιστική εταιρία και μοιραζόταν το ίδιο γραφείο με μια τηλεφωνήτρια και δύο υπαλλήλους, που δεν ξέρουμε τι ακριβώς έκαναν, από τη στιγμή που ήταν δημοσιογράφος και μάλιστα παρουσίαζε τηλεοπτική εκπομπή;
4. Τελικά, βρέθηκε άντρας να αντέξει την γκρίνια της Χαρούλας (εκτός από το Φοίβο);
5. Τελικά, βρέθηκε γυναίκα να αντέξει την αφέλεια του Φοίβου (εκτός από τη Χαρούλα);
6. Τελικά, ο Φοίβος και η Χαρούλα έγιναν ζευγάρι;
7. Υπήρχε κάποιος συγγενής που να συμπαθούσε όντως η Κατερίνα και να μην του κρυβόταν;
8. Ο Δημήτρης ή Αλέξης ή Θανάσης ή Θάνος συνελήφθη ποτέ από τους αστυνομικούς ή την έκανε Τζαμάικα; 
9. Η Ελένη δεν ξύριζε ποτέ τα φρύδια της (και όχι μόνο), επειδή έτσι ήταν η μόδα της εποχής;
10. Η ηθοποιός που την υποδυόταν, γιατί εξαφανίστηκε κατ' ευθείαν και δεν έκανε ούτε καν ένα γκεστ σταρ σε μια άλλη σειρά;
11. Τελικά, ποια έκανε καλύτερο σουφλέ; Η κυρία Θάλεια ή η θεία Χριστίνα;
12. Η Ειρήνη παντρεύτηκε ποτέ κι αν ναι, έκανε καμιά δουλειά ή καλούσε τη γιαγιά της να συμμαζεύει; (Ή κουβάλησε το γαμπρό στο διαμέρισμα όπου έμεναν η θεία Κατερίνα και η γιαγιά Σοφία;)
13. Η Πετράκη-Λεχράκη ξαναβγήκε βουλευτής και σε ποιο κόμμα ανήκε;
14. Η Αμαλία έμαθε ποτέ ότι τη λένε "ξινή" και η ίδια τι παρατσούκλια είχε βγάλει για τους άλλους;
15. Υπήρχε κάτι στο οποίο να συμφώνησαν έστω και για μία φορά η Κατερίνα με την Αμαλία;
16. Το ρετιρέ σε ποιον όροφο βρισκόταν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου