18 Αυγούστου 2013

Γιατί φοράνε... χαρτιά στα κεφάλια τους αυτοί οι φοιτητές;


Θα μπορούσε να είναι ό,τι πιο αστείο έχετε διαβάσει, αν δεν ήταν τόσο ανόητο ως ιδέα, αλλά τόσο ταπεινωτική εμπειρία γι' αυτούς που την υπέστησαν. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stomp.com.sg από τη Σιγκαπούρη, στο πανεπιστήμιο Κασετσάρτ (Kasetsart) της Ταϊλάνδης, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία της χώρας, αποφασίστηκε η λήψη δραστικών μέτρων για να καταπολεμηθεί το σκονάκι κατά την εξεταστική περίοδο. Η λύση όμως που επιλέχτηκε είναι πολύ αμφιλεγόμενη έως εξευτελιστική. Οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν λευκές κορδέλες στα μέτωπά τους, από τις δύο άκρες των οποίων (αριστερά και δεξιά) κρέμονται λευκές κόλλες χαρτί. 

Το σκεπτικό είναι ότι όλοι οι φοιτητές δεν έχουν άλλη λύση από το να παραμείνουν αυστηρά προσηλωμένοι στα γραπτά τους, καθώς η όποια κίνηση θα προδίδεται από τον ήχο του χαρτιού. Εξάλλου, έτσι καταπολεμάται και το σκονάκι διά της πλαγίας οδού, όσων έχουν εξαιρετική όραση, ώστε να έχουν την ικανότητα να διαβάζουν τα ξένα γραπτά με απλές, ανύποπτες κινήσεις των ματιών. Η συγκεκριμένη πρακτική, που ξεπερνάει ακόμη και την πιο τρελή φαντασία, εφαρμόστηκε τουλάχιστον μία φορά στις εξετάσεις του τμήματος αγροτικής βιομηχανίας, ενώ το συμβούλιο δικαιολογήθηκε ότι αναγκάστηκε να λάβει αυτήν την απόφαση, επειδή η αίθουσα των εξετάσεων ήταν πολύ μικρή και οι μαθητές κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλον, ενώ διευκρίνισε ότι η πρόθεση δεν ήταν ο εξευτελισμός των μαθητών. 
Βέβαια, το ότι οι καθηγητές του πανεπιστημίου δεν σκέφτηκαν πόσο εξευτελιστικό και γελοίο είναι ένα τέτοιο μέτρο, δεν σημαίνει ότι όντως δεν προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των μαθητών, που όλοι ανεξαιρέτως θεωρούνται προκαταβολικά ένοχοι "κλοπής". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου