12 Σεπτεμβρίου 2013

Η δημοφιλέστερη συνταγή για λαζάνια στο ίντερνετ

Πηγή: allrecipes.com

Ονομάζεται Τζον Τσάντλερ. Είναι 43 ετών, πατέρας δύο παιδιών και κατάγεται από την Τζόρτζια των ΗΠΑ. Κάποια στιγμή, το 2001, ανέβασε στην ιστοσελίδα allrecipes.com μια δικής του έμπνευσης συνταγή για λαζάνια, που σημείωσε πραγματική θραύση. Είναι σταθερά η δημοφιλέστερη συνταγή της ιστοσελίδας για περισσότερα από 10 χρόνια, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 εκατομμύρια επίδοξους μάγειρες μέχρι σήμερα, που διάβασαν τη συνταγή του Τσάντλερ. 

Η συνταγή είναι αρκετά μπελαλίδικη, καθώς απαιτείται μισή ώρα προετοιμασίας και δυόμιση ώρες μαγειρέματος. Δεν την έχω δοκιμάσει, αλλά για να παραμένει τόσο δημοφιλής για τόσα χρόνια, κάτι ενδιαφέρον θα "λέει".

για 6 άτομα θα χρειαστείτε:
- 225 γρ. γλυκό ιταλικό λουκάνικο
- 170 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
- 40 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1/2 κονσέρβα λιωμένη τομάτα
- 1 κονσέρβα πάστα τομάτας
- 180 γρ. κονσερβοποιημένης σάλτσα τομάτας 
- 60 ml. νερό
- 10 γρ. λευκή ζάχαρη
- 0.7 γρ. αποξηραμένα φύλλα βασιλικού
- 0.5 γρ. σπόροι μάραθου
- 0.8 ιταλικά καρυκεύματα
- 9 γρ. αλάτι
- 0.3 γρ. τριμμένο μαύρο πιπέρι
- 8 γρ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- 6 λαζάνια νουντλς
- 225 γρ. τυρί ρικότα
- μισό αυγό
- 2 γρ. αλάτι
- 170 γρ. μοτσαρέλα σε φέτες
- 30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια γάστρα μαγειρεύουμε το λουκάνικο, το μοσχαρίσιο κιμά, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν καλά. Ανακατεύουμε την τριμμένη τομάτα, την πάστα και τη σάλτσα τομάτας, καθώς και νερό. Πασπαλίζουμε μα ζάχαρη, βασιλικό, σπόρους μάραθου, ιταλικό καρύκευμα, μία κουταλιά της σούπας αλάτι, πιπέρι και 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό. Καλύπτουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου μιάμιση ώρα, ενώ ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε ελαφρά αλατισμένο νερό. Σ' αυτό θα βράσουμε τα λαζάνια-νουντλς για 8-10 λεπτά, οπότε τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί ρικότα με ένα αβγό, τον υπόλοιπο μαϊντανό και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Σε ταψί διαστάσεων 9x13 ιντσών απλώνουμε 1 1/2 φλιτζάνι της σάλτσας που φτιάξαμε με το κρέας και από πάνω τακτοποιούμε τα 6 λαζάνια-νουντλς. Απλώνουμε το μισό από το μίγμα με το τυρί ρικότα. Προσθέτουμε 1 1/2 φλιτζάνι της σάλτσας κρέατος πάνω στη μοτσαρέλα και πασπαλίζουμε με το 1/4 του φλιτζανιού τυρί παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε κατά στρώματα, ενώ στην κορυφή βάζουμε τη μοτσαρέλα και το τυρί παρμεζάνα. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, ώστε το φαγητό να μην κολλήσει - ή ψεκάζουμε με σπρέι μαγειρέματος, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι το φύλλο δεν αγγίζει το τυρί.
Ψήνουμε για 25 λεπτά σε φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 190 βαθμούς Κελσίου. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για επιπλέον 25 λεπτά, ενώ, πριν το σερβίρουμε, το αφήνουμε να κρυώσει για ένα τέταρτο.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη συνταγή στο πρωτότυπο κείμενο και να επιλέξετε τις δοσολογίες ανάλογο με τον αριθμό των μερίδων που σας ενδιαφέρουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου