8 Σεπτεμβρίου 2013

Τραγούδια για τα Σάββατα


Πάρα πολλά είναι τα τραγούδια που γράφτηκαν για τα Σάββατα, αν και τα περισσότερα ελληνικά είναι - τι άλλο; - παραπονιάρικα. Μπορεί οι Έλληνες να θεωρούμαστε γενικά χαρούμενος και εξωστρεφής λαός, όμως στα τραγούδια μας κυριαρχεί μάλλον ο νταλκάς. Και πότε νταλκαδιαζόμαστε περισσότερο; Ένα μοναχικό σαββατόβραδο, όσο ακόμη είμαστε φρεσκοχωρισμένοι. Αλλά ακόμη κι αν δεν μιλάνε για κάποιον πληγωμένο έρωτα, τα τραγούδια του Σαββάτου είναι και πάλι θλιμμένα και μελαγχολικά. 
Η λίστα που ακολουθεί είναι καθαρά ενδεικτική. Έχουν ανεβεί λίγα μόνο βίντεο, επειδή τα τραγούδια είναι πολλά και τα περισσότερα γνωστά.

Άντζελα Δημητρίου - Φωτιά στα σαββατόβραδα  (1987)
Το ζεϊμπέκικο-ύμνος για τα σαββατόβραδα των μοναχών που καλύτερα να 'παιρναν φωτιά και να μην ξαναγυρίσουν. 

Αντώνης Ρέμος - Τα Σάββατα (2012)
"Μα πώς μπορείς να μη με αγαπάς τα Σάββατα" αναρωτιέται ο Ρέμος και μαζί όλοι οι καψούρηδες που έφαγαν χυλόπιτα ή πήραν πρόσφατα την κρυάδα ενός επώδυνου χωρισμού. Είναι δυνατόν όλοι γύρω να γλεντάνε κι εσύ να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου ένα βράδυ του Σαββάτου; 

Emigre feat. Αντώνης Ρέμος - Σάββατο απόγευμα
Κάτι τρέχει με το Ρέμο και τα Σάββατα, αν και στο συγκεκριμένο η συμμετοχή του είναι περιορισμένη και μάλλον φιλική. Είναι όμως ένα πολύ ωραίο και υποτιμημένο τραγούδι των Εμιγκρέ - που επίσης θα μπορούσα να πω ότι αποτελούν ένα υποτιμημένο συγκρότημα.


Γιώργος Μαζωνάκης - Σάββατο  (2003)
Εδώ η απελπισία δεν περιορίζεται μόνο στο Σάββατο, αλλά ξεκινάει από το μεσοβδόμαδο. Απλά το Σάββατο κορυφώνεται κι ο Μαζωνάκης κλαίει κι είναι του θανάτου από την απουσία της, αφού τέτοια μέρα βγαίνανε έξω με την κοπέλα του, όπως λένε οι αρκετά απλοϊκοί στίχοι του Φοίβου.

Γιάννης Πλούταρχος - Σάββατο έκλαψα για σένα  (2002)
Εδώ έκλαψε ο Μαζωνάκης σε τραγούδι του για τα μοναχικά σαββατόβραδα... ο Πλούταρχος, που είναι ο κατ' εξοχήν ερωτικός τραγουδιστής της εποχής μας, θα έμενε πίσω; Από τα πρώτα τραγούδια, αλλά και από τις πρώτες επιτυχίες του καλλιτέχνη.

Στέλιος Καζαντζίδης & Μαρινέλλα - Το σαββατόβραδο  (1961)
Ένα τραγούδι σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, όπου ο εθνικός μας τραγουδιστής του πόνου ούτε έκλαιγε ούτε χτυπιόταν, αλλά ευχόταν "να 'ταν η ζωή μας σαββατόβραδο κι ο Χάρος να ερχόταν μια Κυριακή το βράδυ".


Χάρις Αλεξίου - Οδός Αριστοτέλους  (1974)
"Σάββατο κι απόβραδο και ασετυλίνη" ξεκινάνε οι στίχοι του νοσταλγικού αυτού τραγουδιού και μας προϊδεάζουν για κάποια παλιά σαββατόβραδα στην οδό Αριστοτέλους της Αθήνας - και όχι για στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, όπως νόμιζα μικρός. 

Αρλέτα - Σαββάτο απόγιομα
Ένα πολύ βαρύ τραγούδι, που όμως το έχω συνδέσει με τα παιδικά μου χρόνια. Μια από τις πρώτες κασέτες που θυμάμαι ότι ακούγαμε στο σπίτι ήταν και μια συλλογή με τα ωραιότερα τραγούδια της Αρλέτας, ένα από τα οποία ήταν κι αυτό. Δεν μπόρεσα να βρω κάποιο βίντεο στο youtube, αλλά αν μπορείτε να το ακούσετε κάντε το σαν μια εναλλακτική μουσική πρόταση από την εποχή των μπουάτ.


Πολλά είναι και τα ξένα τραγούδια που έχουν ως πηγή έμπνευσής τους το Σάββατο, αν και βρίσκονται σε πολύ διαφορετική λογική από τα ελληνικά - διόλου περίεργο. Για κάποιο λόγο, όπως και με τα τραγούδια για τις άλλες μέρες, γράφτηκαν κυρίως τις δεκαετίες '60 και '70. Δεν χρειάζεται να προτείνω κάποιο, γιατί τα περισσότερα είναι ξεπερασμένα με εξαίρεση το σάουντρακ της ταινίας "Saturday Night Fever" με τους Bee Gees, που αποτελεί διαχρονική επιτυχία. Θα προτείνω, όμως, ένα πολύ πρόσφατο τραγούδι made in... India!

Indeep Bakshi - Saturday Saturday  (2012)
Ποιος είπε ότι οι Ινδοί δεν ξεσαλώνουν το Σάββατο; Εκτός από το "Saturday" του ρεφρέν δεν θα καταλάβετε τι λέει το τραγούδι, αφού είναι γραμμένο στα ινδικά, αλλά μοιάζει αρκετά ξεσηκωτικό και χορευτικό. Ό,τι πρέπει για το Σάββατο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου