24 Σεπτεμβρίου 2013

Τα μυστικά για το τέλειο ιταλικό παγωτό από έναν καθηγητή!


Οι Ιταλοί περηφανεύονται για τα πεντανόστιμα παγωτά τους, τα πασίγνωστα ιταλικά "τζελάτι", και μάλιστα στη γειτονική μας χώρα λειτουργεί ακόμη και.. πανεπιστημιακή σχολή για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν αχτύπητοι παγωτατζήδες. Πρόκειται για το Carpigiani Gelato University, που μάλιστα προσφέρει ακόμη και μαθήματα on-line σε ενδιαφερόμενους εκτός Ιταλίας. Ένας καθηγητής του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου, ο Λουτσιάνο Φεράρι, μοιράστηκε με τους αναγνώστες της ιστοσελίδας thelocal.it τα μυστικά για το τέλειο παγωτό φράουλα.

Κατ' αρχήν, βασική προϋπόθεση για να πετύχει η συνταγή είναι η σωστή επιλογή υλικών υψηλής ποιότητας. Από κει και πέρα, ειδικά για την παρασκευή παγωτού φράουλας, τα υλικά που απαιτούνται είναι: 200 γραμμάρια φρέσκες φράουλες, χυμός ενός λεμονιού, 110 γραμμάρια ζάχαρη και 100 ml νερό ή γάλα - εναλλακτικά. Εξάλλου, αν δεν σας αρέσει η φράουλα και προτιμάτε μια άλλη γεύση, απλά θ' αντικαταστήσετε το συγκεκριμένο υλικό με αυτό της αρεσκείας σας.
Σε γενικές γραμμές, για την παρασκευή ενός κιλού σπιτικού παγωτού, οι αναλογίες θα πρέπει να είναι: 600 ml νερό ή γάλα, 250-300 γρ. ζάχαρη και 100 γρ. της αγαπημένης σας γεύσης.
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα υλικά και βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη του σπιτιού μας. Υπάρχουν βέβαια στην αγορά και ειδικοί καταψύκτες μόνο για παγωτά, που χρησιμοποιούνται συνήθως στα εστιατόρια, αλλά η τιμή τους ξεφεύγει υπερβολικά, οπότε δεν αξίζουν τον κόπο. 
Για να δημιουργήσουμε το τέλειο παγωτό, θα πρέπει το μείγμα μας να ανακατεύεται, ενώ βρίσκεται στην κατάψυξη. Αυτό γίνεται αυτόματα στους επαγγελματικούς καταψύκτες, όμως υπάρχει λύση και για το σπιτικό παγωτό. Απλά θα το βάλουμε να παγώσει και θα στη συνέχεια το ανακατέψουμε στο μπλέντερ. Η γεύση θα είναι ίδια, υπόσχεται ο Ιταλός καθηγητής.  Αν στο τέλος το παγωτό ξεχωρίζει για τη γεύση, τη δομή και την απαλότητά του, τότε θα έχουμε δημιουργήσει το τέλειο τζελάτο!


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου