27 Σεπτεμβρίου 2013

Οι γκέι φωτογραφίες μέσα σε ναούς, που το Βατικανό απαγόρευσε να δημοσιευτούν.


Μπορεί κάποιες δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου ("Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω τους γκέι" ή η πιο πρόσφατη "Λάθος της εκκλησίας η εμμονή στους γκέι και τις αμβλώσεις") να έδωσαν σε πολλούς την αίσθηση ότι η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία θα έδειχνε εφεξής μεγαλύτερη ανεκτικότητα στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, όμως μάλλον αυτό δεν πρόκειται να γίνει σύντομα.

Στην Galleria L’Opera της Ρώμης επρόκειτο να φιλοξενηθεί μια πρωτότυπη έκθεση δεκάξι φωτογραφιών, που αναπαριστούσαν ομοφυλόφιλα ζευγάρια να φιλιούνται στο στόμα μπροστά στην Αγία Τράπεζα διαφόρων εκκλησιών της Ιταλίας - όλες στη Ρώμη πλην μίας. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή η έκθεση ματαιώθηκε μετά από παρέμβαση του Βατικανό, όπως αποκάλυψε η αγγλόφωνη, ηλεκτρονική εφημερίδα thelocal.it.
Εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας έστειλε επιστολή στους υπεύθυνους της γκαλερί σημειώνοντας ότι μια τέτοια έκθεση θα παραβίαζε το ιταλικό Σύνταγμα, "που εγγυάται το θρησκευτικό συναίσθημα και τη λειτουργία των χώρων λατρείας. Επομένως, φωτογραφίες που δεν είναι κατάλληλες και δεν συμφωνούν με την πνευματικότητα του χώρου, προσβάλλουν και παραβιάζουν την πρόοδο του ανθρώπου στο συγκεκριμένο χώρο για την έκφραση της πίστης του".
Αν πάλι αναρωτιέστε πώς τραβήχτηκαν οι συγκεκριμένες, "προκλητικές" φωτογραφίες εξ αρχής, αυτό έγινε με τη μέθοδο του "hit and run", δηλαδή "χτυπώ και φεύγω". Ακτιβιστές εθελοντές, όχι απαραίτητα όλοι ομοφυλόφιλοι, μπήκαν στις εκκλησίες, φιλήθηκαν στο στόμα μπροστά στην Αγία Τράπεζα και αμέσως εξαφανίζονταν. Το έργο τους δεν ήταν πάντα εύκολο, καθώς σε πολλές εκκλησίες υπήρχε αρκετός κόσμος που προσευχόταν, οπότε δεν αποτολμήθηκε κάτι τόσο προκλητικό στα μάτια τόσων πολλών πιστών. 
Αν και τελικά οι υπεύθυνοι της γκαλερί συμμορφώθηκαν με την υπόδειξη του Βατικανό, αξιολογούν με πολύ διαφορετική ματιά τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, κάνοντας λόγο για "μια ανταλλαγή αγάπης, μια μορφή δημόσιας λατρείας που δημιουργεί αρμονία και όχι αντιπαλότητα", ενώ χαρακτηρίζουν τη στάση της επίσημης Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας "εξαιρετικά αποκρουστική".
Σαν ιδέα, το κόνσεπτ ήταν σίγουρα τολμηρό, αφού είναι γνωστή η επιφυλακτικότητα έως απέχθεια της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Από την άλλη βέβαια, αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός του κοινωνικού ακτιβισμού, να ενεργοποιήσει τη συζήτηση για ένα θέμα μέσω μιας προκλητικής - εντός ή εκτός εισαγωγικών - συμπεριφοράς. Εξάλλου, σκοπός των φωτογραφιών δεν ήταν να χλευάσουν τη θρησκεία, αλλά να δοθεί μια άλλη διάσταση στον αγώνα μιας μερίδας της ιταλικής ομοφυλοφιλικής κοινότητας, να καταρριφθούν τα ισχυρά κοινωνικά ταμπού στη  γειτονική μας χώρα. Όμως, τα ταμπού δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να καταρριφθούν, ενώ ορισμένες φορές τα κίνητρα είναι εύκολο να παρεξηγηθούν, αποδυναμώνοντας τον αρχικό σκοπό. Απλά αυτός που αγωνίζεται για το ιδανικό του, θα πρέπει να ξέρει και πώς να ελίσσεται την κατάλληλη στιγμή. 


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου