9 Δεκεμβρίου 2013

5 τραγούδια που γράφτηκαν για τον Νέλσον Μαντέλα


Δεν είναι μόνο πέντε τα τραγούδια που γράφτηκαν για μια από τις κορυφαίες και πλέον εμβληματικές προσωπικότητας στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον Νέλσον Μαντέλα. Νοτιοαφρικανοί - και όχι μόνο - τραγουδιστές ύψωσαν την φωνή τους και ενώνοντάς τη μαζί με εκατομμύρια κόσμου που ζητούσαν την απελευθέρωση του Μαντέλα, όσο αυτός βρισκόταν στη φυλακή, αλλά και τον τερματισμό του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική. Τραγούδια γράφτηκαν προς τιμή και του αργότερα, ως ένδειξη θαυμασμού αλλά και διατήρησης ζωντανής της μνήμης και του ιδεώδους που αντιπροσώπευσε ο αγώνας του Μαντίμπα. Εδώ γίνεται μια ενδεικτική επιλογή απ' όλα αυτά τα τραγούδια.

The Specials A.K.A. - "Free Nelson Mandela" (1984)
(Από πολλούς θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά τραγούδια, που έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα)


Savuka & Johnny Clegg - "Asimbonanga" (1987)
Asimbonanga είναι μια λέξη της γλώσσας των Ζουλού και σημαίνει "δεν σ' έχουμε δει"


Hugh Masekela - "Mandela (Bring Him Back Home)"  (1987)


Vusi Mahlasela - "When You Come Back" (1992)


Bono, Joe Strummer and Dave Stewart - "Number 46664"  (2002)
Ο αριθμός 46664 συμβόλιζε δύο πράγματα σε σχέση με τον Νέλσον Μαντέλα. Στη φυλακή του Σοβέτο είχε τον αριθμό 466, ενώ φυλακίστηκε το '64. Το τραγούδι γράφτηκε στα πλαίσια καμπάνιας κατά του AIDS στην Αφρική με αφορμή σειρά συναυλιών προς τιμή του Νοτιοαφρικανού ηγέτη με το παγκόσμιο βεληνεκές.





Σχετικά θέματα
- για τον Μαντέλα:
Η ομιλία του Νέλσον Μαντέλα, όταν ορκίστηκε πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής: "Ήρθε η ώρα να γεφυρώσουμε τα χάσματα που μας χωρίζουν"
Απόσπασμα από την ιστορική ομιλία του Νέλσον Μαντέλα κατά τη δίκη του το 1964: Η κοινωνική διάσταση του φυλετικού διαχωρισμού.

- τραγούδια που έχουν γραφτεί για άλλους πολιτικούς ηγέτες:
Τραγούδια που γράφτηκαν για τον Μπαράκ Ομπάμα
Μ' αυτά τα τραγούδια κάνουν πάρτι για το θάνατο της Θάτσερ οι Βρετανοί που την αντιπαθούσαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου