23 Δεκεμβρίου 2013

8 χριστουγεννιάτικα τραγούδια απ' όλον τον κόσμο: από την Γκάνα μέχρι την Αυστραλία


Πέρα από τα γνωστά κάλαντα, τα παραδοσιακά - ελληνικά και ξένα - τραγούδια για τα Χριστούγεννα ή και πιο σύγχρονα ποπ ακούσματα, που "βομβαρδίζουν" τ' αυτιά μας την περίοδο των γιορτών, μιας και παίζουν συνέχεια στα ραδιόφωνα, υπάρχουν και κάποια άλλα τραγούδια, λιγότερο γνωστά στην Ελλάδα, όμως αρκετά δημοφιλή στις χώρες τους  Ξεκινάμε από τις ΗΠΑ μ' ένα μοναδικό, χιουμοριστικό τραγούδι, συνεχίζουμε στην Αυστραλία κι από κει ταξιδεύουμε μέχρι την Γκάνα, το Τρινιντάντ, τη Νορβηγία, τη Γερμανία και καταλήγουμε σ' ένα απρόσμενο, χριστουγεννιάτικο χέβι μέταλ από τη Δανία (αν και σε αγγλικό στίχο). Τα Χριστούγεννα (πρέπει να) ενώνουν την ανθρωπότητα, όπως και η μουσική ενώνει τους πολιτισμούς. Ας ρίξουμε τα μουσικά μας τείχη. 

Elmo & Patsy - Grandma Got Run Over By A Reindeer  [1978]
Παραμονή Χριστουγέννων. Ο Αϊ Βασίλης έτρεχε με το έλκηθρό του, ώστε να παραδώσει εγκαίρως όλα τα δώρα, αλλά κατά λάθος πάτησε και σκότωσε τη γιαγιά της οικογένειας. Βέβαια κι εκείνη ήταν απρόσεχτη, αφού είχε μεθύσει πίνοντας πολύ έγκνογκ, ενώ είχε ξεχάσει να πάρει τα φάρμακά της πριν βγει από το σπίτι, μέσα στη βαρυχειμωνιά.  Την άλλη μέρα, η οικογένεια ήταν ντυμένη στα μαύρα και όλοι αναρωτιόντουσαν αν έπρεπε να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα ή όχι, αν και ο παππούς, που πλέον ήταν χήρος, καρφί δεν του καιγόταν, αλλά έπινε μπύρα, έβλεπε ποδόσφαιρο στην τηλεόραση και έπαιζε χαρτιά με τον ξάδελφο Μελ. Είναι το πιο θεότρελο χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έχετε ακούσει ποτέ.


Bucko & Champs - Aussie Jingle Bells  [1992]
Στην Αυστραλία, τα Χριστούγεννα είναι πολύ διαφορετικά απ' ό,τι στην Ευρώπη - ειδικά στα βόρεια κράτη. Δεν χιονίζει ούτε γι' αστείο κι έτσι μικροί μεγάλοι δεν ορμούν στο χιόνι, αλλά στους... θάμνους, φορώντας σορτσάκια κι οδηγώντας μέσα στη σκόνη ένα ανοικτό τζιπάκι (ute) τρέχοντας να πάνε στο εξοχικό, να ψήσουν μπάρμπεκιου δίπλα σε μια πισίνα, ενώ όλοι θα "κολυμπούνε" μέσα στα ιδρωμένα ρούχα τους. Πρόκειται για τη σατιρική, αυστραλέζικη εκδοχή του γνωστού "Τρίγωνα Κάλαντα".


Rolf Harris - Six White Boomers  [1961]
Παραμένουμε στη μακρινή αυτή χώρα-ήπειρο. Ένα μικρό καγκουρό ψάχνει τη μαμά του, ενώ ο Άι Βασίλης αντικαθιστά τους ταράνδους με έξι καγκουρό, επειδή εκείνα αντέχουν περισσότερο στην ζέστη της Αυστραλίας. 


Richie & OJ Blaq - Afehyia Pa 
Το τραγούδι ερμηνεύουν δύο Γκανέζοι τραγουδιστές, διάσημοι στη χώρα  τους. Ο τίτλος σημαίνει "Καλή χρονιά" στην τοπική γλώσσα, αλλά δεν έχω ιδέα το νόημα των υπόλοιπων στίχων. Αλλά δεν έχει και σημασία! Μια διαφορετική, αρκετά χαρούμενη μουσική πρόταση από την Αφρική για τις γιορτινές μέρες. Ευκαιρία να διευρύνουμε τους μουσικούς μας ορίζοντες. Άλλωστε, ποιος είπε ότι τα Χριστούγεννα είναι μόνο ευρωπαϊκή υπόθεση;


The Virgin Mary Had A Baby Boy 
Παιδική αθωότητα με κάλαντα από την Καραϊβική και πιο συγκεκριμένα από το Τρινιντάντ, που αναφέρονται στη γέννηση του Ιησού από την Παρθένο Μαρία. 


Musevisa  [1946]
Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα νορβηγικά, χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Μια οικογένεια ποντικών ετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα, όμως η μαμά ποντικίνα συμβουλεύει τα μικρά της να προσέξουν να μην πέσουν σε καμιά ποντικοπαγίδα. 
Το τραγούδι βασίζεται σε παραδοσιακή μελωδία. Ο πρώτος που το τραγούδησε ήταν ο Alf Prøysen. Εδώ θα το ακούσουμε από την Nora Brockstedt.


Die Toten Hosen - Weihnachtsmann vom Dach  [1998]
Ο Άι Βασίλης κουράστηκε να μοιράζει δώρα σε εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο. Από το άγχος έπαθε κατάθλιψη και κρύβεται στο σπίτι ενός απλού ανθρώπου. Τελικά αυτοκτονεί αφήνοντας πίσω του ένα σημείωμα: "Ευτυχισμένα Χριστούγεννα"


King Diamonds - No Presents For Christmas  [1985]
Ο Άι Βασίλης έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορεί να βρει ένα πρόβατο για να οδηγήσει το έλκηθρό του και να μοιράσει δέντρα και δώρα. Ο Τόμ κι ο Τζέρι πίνουν σέρι, ο Άγιος Πέτρος έκλεισε τις πύλες του παραδείσου, ενώ ο υπναράς Ντόναλντ Ντακ βρίσκεται ακόμη στο κρεβάτι του. Φέτος, δεν έχει δώρα τα Χριστούγεννα. Το πιο χέβι μέταλ χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έχετε ακούσει ποτέ - μην σας ξεγελάσει η γλυκανάλατη εισαγωγή. 



Σχετικά θέματα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου