23 Δεκεμβρίου 2013

Η καλύτερη λύση για να παραμείνετε σε εγρήγορση, χωρίς να καταφύγετε στην καφεΐνη (σύμφωνα με έρευνα από τη Σουηδία)


Υπάρχει η γενική αίσθηση ότι ένα φλιτζάνι καφέ μας ξυπνάει το πρωί, ώστε να επωμιστούμε το βάρος της ημέρας, μας κρατάει ξύπνιους κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν το βάρος που επωμιζόμαστε απειλεί να μας λυγίσει, και γενικότερα ότι είναι η καλύτερη λύση για να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Ωστόσο, ερευνητές από τη Σουηδία διαπίστωσαν ότι πολύ πιο αποτελεσματική ακόμη και από την καφεΐνη είναι η επίδραση του μπλε φωτός. 

Η έρευνα έγινε από καθηγητές του Mittuniversitetet και πραγματοποιήθηκε σε μικρή κλίμακα, όμως είχε ξεκάθαρα συμπεράσματα. Οι ερευνητές εξέτασαν το βαθμό εγρήγορσης των υποκειμένων πριν και μετά από διάφορα τεστ, ενώ εκείνα είχαν εκτεθεί σε διαφορετικές συνθήκες: λευκό φως μαζί μ' ένα χάπι placebo, λευκό φως με 240 mg καφεΐνη, μπλε φως μ' ένα χάπι placebo και μπλε φως με καφεΐνη. Πάντως, η όλη διαδικασία των πειραμάτων πρέπει να ήταν πολύ βασανιστική για τα υποκείμενα της έρευνας, αφού έπρεπε να κρατούν τα μάτια τους ανοιχτά, εκτεθειμένα στην απόλυτη φωτεινή μονοχρωμία, για μια ολόκληρη ώρα
Όπως διαπιστώθηκε, το μπλε φως και η καφεΐνη βελτίωσαν το χρόνο αντίδρασης, λήψης αποφάσεων και ακρίβειας των συμμετεχόντων. Το ενδιαφέρον είναι πως, όταν προσέθεσαν τρίτους παράγοντες για ν' αποσπάσουν την προσοχή των ανθρώπων που συμμετείχαν στα πειράματα, διαπίστωσαν ότι η επίδραση του μπλε φωτός ήταν πιο σημαντική ακόμη κι από την καφεΐνη. Επίσης, για κάποιο λόγο, η επίδραση του μπλε φωτός φάνηκε να είναι ακόμη πιο ισχυρή σε όσους έχουν μπλε μάτια.
Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια θα κάνουν τα μπλε φώτα την εμφάνισή τους στους χώρους εργασίας μετατρέποντας ακόμη και τα πιο σοβαρά γραφεία σε.. πρωινά κλαμπ; Αλήθεια, πόσο καλό είναι για τα μάτια να εκτίθενται επί τόση ώρα σε μπλε φως; Πολύ φοβάμαι ότι μετά θα περπατάνε όλοι σαν ζαλισμένα κοτόπουλα, όταν θα βγουν στο φως του ήλιο - ένα καθόλου ξεκούραστο μεσημεριανό χανγκόβερ χωρίς σταγόνα αλκοόλ!


πηγή: TheLocal.se

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου