7 Ιανουαρίου 2014

Η σπάνια ιατρική περίπτωση μιας γυναίκας 71 ετών, που ξαναβρήκε το φως της ύστερα από 13 χρόνια

Aftonbladet.se

Επί 13 χρόνια, η 71χρονη Ulla Sjöö από την πόλη Ljungby της νότιας Σουηδίας ήταν τυφλή, ύστερα από ένα σοβαρό εγκεφαλικό που είχε υποστεί ξαφνικά. Από τότε άλλαξαν πολλά στην ζωή της γυναίκας, που εν τω μεταξύ άλλαξε και σπίτι, το οποίο δεν είχε δει ποτέ στα 9 χρόνια που μένει σ' αυτό, μέχρι τις ημέρες των Χριστουγέννων του 2013, όταν η όραση της επανήλθε το ίδιο ξαφνικά με τότε που την είχε χάσει. 

Πριν 13 χρόνια, η Ulla Sjöö ξύπνησε ένα πρωινό με ισχυρό πονοκέφαλο, που οδήγησε σε εγκεφαλικό και απώλεια της όρασης. Πρόσφατα, η 71χρονη γυναίκα ξύπνησε ένα πρωί και άρχισε και πάλι να βλέπει. Τα πρώτα πράγματα που είδε ήταν ένας πολυέλαιος κι ένα χαρτοκιβώτιο, που βρίσκονταν στο δωμάτιό της, στο σπίτι όπου διαμένει τα τελευταία 9 χρόνια και το οποίο δεν ήξερε πώς ήταν. Αυτό εξομολογείται η ίδια σε συνέντευξή της στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet. "Νόμιζα ότι ονειρευόμουν ή ότι βρισκόμουν στον ουρανό", σημειώνει χαρακτηριστικά. 
Στην αρχή της τύφλωσής της, η γυναίκα είχε σκεφτεί την πιθανότητα να ξαναδεί κάποια μέρα, όμως στην πορεία, όσο ο καιρούς περνούσε, συμβιβάστηκε πλήρως με την ιδέα της μόνιμης τύφλωσης. Τώρα, προσαρμόζεται ξανά στη νέα πραγματικότητα των εικόνων, κάτι που φυσικά δεν τη στενοχωρεί ούτε στο ελάχιστο. "Είναι συναρπαστικό, όταν βγαίνω έξω, οι άνθρωποι που συναντώ. Αν τους έχω ξαναδεί ή αν τους γνωρίζω. Δεν μπορώ να το εξηγήσω πραγματικά. Είναι ένα συναίσθημα, που δεν περιγράφεται", δηλώνει.
Εν τω μεταξύ, οι γιατροί δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν το "θαύμα" αυτό και, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ulla Sjöö θα υποβληθεί σε σειρά ιατρικών εξετάσεων (π.χ. με ακτίνες-χ κ.ά.), ώστε να διαπιστωθεί τι έχει αλλάξει στον εγκέφαλό της και μπορεί πλέον να βλέπει ξανά. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια εντυπωσιακή, σπάνια είδηση, που ίσως να βοηθήσει ν' ανοίξουν νέα μονοπάτια στην ιατρική σχετικά με το θέμα της επίκτητης τυφλότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου