20 Ιανουαρίου 2014

Το κίνημα της βερμούδας: Εργαζόμενοι διεκδικούν το δικαίωμα να φορούν στη δουλειά τους κοντά παντελονάκια


Αν το κίνημα επικρατήσει, θα πρόκειται για μια επανάσταση στα εργασιακά δικαιώματα όσων είναι αναγκασμένοι να φορούν μακριά παντελόνια και να ιδροκοπούν μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού. Γιατί, εδώ που τα λέμε, δεν είναι κι εύκολη υπόθεση τα μακριά ρούχα, όταν στην άσφαλτο ψήνεται ακόμη κι αβγό! Ούτε το πρόβλημα είναι το αν ένα γραφείο διαθετεί ή όχι κλιματιστικό, αφού αυτό μπορεί να είναι χαλασμένο ή ακόμη και να μην υπάρχει καν λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί υπάλληλοι βγαίνουν για εξωτερικές δουλειές, οπότε δεν μπορούν ν' αποφύγουν το χτύπημα της ζέστης. Προς το παρόν, το κίνημα έχει αναπτυχθεί στο ίντερνετ από Βραζιλιάνους "βερμουδιστές", όπως αυτοαποκαλούνται, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας τους να επανεξετάσει το εργασιακό dress code κατά τους θερινούς μήνες.

Το κίνημα ξεκίνησε τα πρώτα του δειλά βήματα ήδη από το 2012, όμως δυο χρόνια μετά κατάφερε να προκαλέσει αίσθηση αποκτώντας ολοένα περισσότερους οπαδούς, αλλά και μιμητές, κυρίως μετά το κύμα καύσωνα που σάρωσε τη Βραζιλία στις αρχές του 2014, όταν η θερμοκρασία έσπασε κάθε ρεκόρ.
Η αρχή έγινε από την ιστοσελίδα www.bermudamanifesto.org/, στην αρχική σελίδα της οποίας, ο ιδρυτής του κινήματος του "Βερμουδισμού", ο 29χρονος ιδιοκτήτης εταιρίας software Fabricio Buzeto, εξηγεί τη φιλοσοφία πίσω από το κίνημα - φορώντας κι ο ίδιος βερμούδες φυσικά - σε κάποια δημόσια εκδήλωση. Επίσης, στην ίδια ιστοσελίδα δημοσιεύεται και "Το Μανιφέστο του Βερμουδιστή", οι αρχές του κινήματος αυτού, που ξεκίνησε ως αστείο, αλλά εξελίχθηκε σε σοβαρή υπόθεση. 
Σκοπός του Βερμουδισμού είναι να δοθεί βαρύτητα σ' αυτό που πραγματικά έχει σημασία στην εργασία, που δεν είναι άλλο από τους ανθρώπους και το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ο συντάκτης του μανιφέστου διαπιστώνει ότι τα σορτς θεωρούνται σε γενικές γραμμές ως ένα "ισχυρό σύμβολο αντίστασης" και ότι συνδέονται με έκφρασης "έλλειψης σεβασμού", όπου "η εργασία συγχέεται με την ψυχαγωγία". 
Εκφράζει τη διαφωνία του με αυτές τις αντιλήψεις και προτάσσει το δικαίωμα του ανθρώπου να παίρνει μόνος του αποφάσεις για τον εαυτό του - όχι μόνο για τα ρούχα του, αλλά και γενικότερα - χωρίς να του τις υποβάλλουν κάποιοι άλλοι, σαν να πρόκειται για μηχανή. Οι άνθρωποι θα πρέπει να κρίνονται με βάση τις ικανότητες τους και μόνο, υποστηρίζει.
Υπέρ του κινήματος του Βερμουδισμού τάσσεται ακόμη μία ιστοσελίδα, με τη χαρακτηριστική ονομασία "Bermuda Sim", δηλαδή "Ναι στις βερμούδες" (www.bermudasim.com.br/). Εδώ δεν υπάρχει κάποιο μανιφέστο, αλλά ένας δεκάλογος: 10 κανόνες που θα μπορούσαν να συνοδεύσουν την κατάργηση του αποκλεισμού των σορτς από το εργασιακό περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, το Bermuda Sim παρεκκλίνει σημαντικά από το Μανιφέστο του Buzeto, ο οποίος αντιτίθεται σε κάθε μορφή dress code, αλλά θα μπορούσε κανείς να δει την πρωτοβουλία αυτή και ως μια "τακτική υποχώρηση".
Τι λένε οι κανόνες αυτοί; Προτείνεται να επιτρέπονται τα σορτς στο χώρο εργασίας μόνο όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 29.8 βαθμούς Κελσίου, εκτός κι αν είναι Ημέρα Συνεδριάσεως. Να αποκλείονται τα παντελόνια του σερφ, όσα είναι πολύ προκλητικά, αλλά και τα λουλουδάτα. Το μέγεθος της επιτρεπόμενης βερμούδας να κυμαίνεται στα 3 δάχτυλα πάνω ή κάτω από το γόνατο, ενώ δεν πρέπει κάποιος εργαζόμενος να παραπάρει θάρρος και να συνδυάσει το κοντό παντελονάκι του με κοντομάνικο μπλουζάκι κλπ.
Και μπορεί σε γενικές γραμμές οι Βραζιλιάνοι εργαζόμενοι απλά να διεκδικούν το δικαίωμα σε πιο άνετα παντελόνια το καλοκαίρι, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις όπως η εταιρία Peixe Urbano, όπου τα σορτς είναι ο κανόνας, φαίνεται όμως ότι πολλοί εργοδότες τα έχουν υιοθετήσει στην καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de Sao Paulo, ο τραπεζίτης Jorge Paulo Lemann, που θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βραζιλίας, έχει κάνει μόδα το casual ντύσιμο στην οικονομική περιοχή του Ρίο ντε Τζανέιρο κι ότι στην πραγματικότητα μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 420.000 δολάρια φορούν κοστούμι. 
Θα κερδίσει η βερμούδα στον "πόλεμο" με τα κοστούμια και τον καθωσπρεπισμό του dress code; Το μέλλον θα δείξει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου