23 Ιανουαρίου 2014

Ο μισάνθρωπος Ρότζερ Μπάκλεσμπι που "τρέλανε" τα σόσιαλ μίντια και η πραγματική ιστορία του

Twitter

Μια φωτογραφία που έγινε viral κι έκανε τους δικτυωμένους στα σόσιαλ μίντια απ' όλον τον κόσμο ν' αναρωτιούνται: ποιος ήταν αυτός ο μισάνθρωπος Ρότζερ Μπάκλεσμπι, που δεν χώνευε κανέναν και φρόντισε να το καταστήσει σαφές μετά το θάνατό του; Η ιδέα και μόνο ότι υπήρχε ένας τέτοιος άνθρωπος, που μισούσε ένα πάρκο, το οποίο κανείς δεν ήξερε ποιο είναι, αλλά και "όσους βρίσκονταν σ' αυτό" και που συναγωνιζόταν σε μισανθρωπία τον Σκρουτζ από τη "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" του Καρόλου Ντίκενς, γοήτευσε πολλούς. Εκατομμύρια ήταν τα views της φωτογραφίας, ενώ πάνω από 500.000 τα like της φωτογραφίας στο facebook.
Η αλήθεια είναι ότι Ρότζερ Μπάκλεσμπι δεν υπήρξε ποτέ - ή, τέλος πάντων, δεν υπήρξε ένας Ρότζερ Μπάκλεσμπι, που να μισούσε τον κόσμο κι ένα συγκεκριμένο πάρκο και που να άφησε παραγγελιά να τοποθετηθεί στο παγκάκι της φωτογραφίας μια πλακέτα στη μνήμη του. Τι συνέβη πραγματικά; 
Την πλακέτα τοποθέτησε στο παγκάκι ο Βρετανός συγγραφέας Τζέιμι Μάσλιν, μια μέρα προτού αναχωρήσει από το Λονδίνο για την Αυστραλία, όπου επρόκειτο να εγκατασταθεί μόνιμα. Ο Ρότζερ Μπάκλεσμπι ήταν ένας φανταστικός χαρακτήρας, που είχε επινοήσει ο ίδιος, ύστερα από μια κρίση.. γκρίνιας, που είχε υποστεί ο ίδιος, όταν ένας εκδοτικός οίκος αρνήθηκε να εκδώσει κάποιο βιβλίο του. 
Η κοπέλα του Μάσλιν δεν άντεχε να τον ακούει να παραπονιέται όλη την ώρα, του την είπε κανονικά και τότε γεννήθηκε ο Μπάκλεσμπι, ένας αποτυχημένος, γκρινιάρης συγγραφέας, που τρωγόταν με τα ρούχα του. Σαν ένα είδος εσωτερικού αστείου, που μόνο οι δυο τους το γνώριζαν, σκέφτηκαν να τοποθετήσουν μια πλακέτα σ' ένα παγκάκι ενός πάρκου του βορείου Λονδίνου. 
Buzzfeed.com

Σκοπός τους ήταν απλά να κάνουν κάποιους ανθρώπους να χαμογελάσουν, αν το κατάφερναν με αυτήν την πρωτότυπη ως προς το μήνυμά της πλακέτα, ενώ σίγουρα δεν περίμενα ότι θα γινόταν viral στο ίντερνετ. Άλλωστε, ο Μάσλιν, που αποκάλυψε την πραγματική ιστορία στην ιστοσελίδα Buzzfeed.com προσκομίζοντας και τη φωτογραφική απόδειξη, δεν αποκαλύπτει σε ποιο ακριβώς πάρκο βρίσκεται το παγκάκι αυτό, καθώς δεν αποκλείεται η δημοτική αρχή να κινηθεί δικαστικά εναντίον του για βανδαλισμό και τελικά να επιβληθεί στο συγγραφέα ένα καθόλου ευκαταφρόνητο πρόστιμο ύψους 800 λιρών!
Δεν ξέρω πόσοι αισθάνεστε το ίδιο διαβάζοντας αυτήν την είδηση, αλλά πραγματικά μου αρέσει αυτή η παγκόσμια παιδική χαρά, που ονομάζεται ίντερνετ. Μας φέρνει πιο κοντά όχι μόνο στα σοβαρά, αλλά και στα πιο αστεία. Αυτό δεν είναι το νόημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου