21 Ιανουαρίου 2014

Αστρολογία του 19ου αιώνα: Πώς περιέγραφαν τα χαρακτηριστικά των Υδροχόων το 1899

acclaimclipart.com

Μπορεί να μην παρακολουθώ και πολύ το τι γίνεται με τα ζώδια, αλλά.. ok... ξέρω ότι είμαι Υδροχόος, όπως και κάνα δυο στοιχεία για το τι σημαίνει αυτό. Μιας και βρισκόμαστε στο ζώδιο του Υδροχόου σκέφτηκα να μοιραστώ ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Άστυ" που εντόπισα, με ημερομηνία 01.01.1899, ο (ανώνυμος) συντάκτης του οποίου περιέγραφε τα χαρακτηριστικά των Υδροχόων.

Καθώς το ημερολόγιο που ακολουθούσε η χώρα μας ήταν το παλιό, ο μήνας Ιανουάριος θεωρούνταν ο μήνας των Υδροχόων, γι' αυτό και το σχετικό αφιέρωμα πρωτοχρονιάτικα (και πρωτομηνιάτικα), σε μια εποχή, όπου γενικά οι εφημερίδες δεν ασχολούνταν καθόλου με την αστρολογία. Ο τρόπος ζωής,  η πρόοδος των επιστημών, οι συνήθειες, τα όνειρα, και οι αγωνίες των ανθρώπων ήταν πολύ διαφορετικές το 1899 σε σχέση με σήμερα και αυτό αποτυπωνόταν στο αστρολογικό προφίλ των Υδροχόων, όπως καταγραφόταν στην εφημερίδα.
Από τα λίγα που έχω υπόψη για τους Υδροχόους είναι ότι οι περισσότεροι αστρολόγοι μας θεωρούν επαναστάτες. Ωστόσο, σ' αυτό το δημοσίευμα του 1899, οι Υδροχόοι περιγράφονται περισσότερο ως άνθρωποι που καταπιέζονται πολύ και που μόνο αν προσπαθήσουν πολύ θα νιώσουν ευτυχισμένοι μετά από πολλά χρόνια. Κακός αστρολόγος είχε δώσει τα φώτα του ή απλά η αστρολογία δεν είναι ενιαία - άρα δεν είναι και έγκυρη;
Αν πάντως έχετε την περιέργεια να συγκρίνετε τις ομοιότητες και τις διαφορές των αστρολογικών προβλέψεων με διαφορά μεγαλύτερη του ενός αιώνα, σχετικά με το ζώδιο του Υδροχόου, αυτά έγραφε το Άστυ την πρωτοχρονιά του 1899 στην τρίτη σελίδα:

"Σύμβολο του αλτρουισμού και της προστασίας, το ζώδιο αυτό παρέχει... σε άνδρες και γυναίκες πιθανότητες πλούτου κατά το δεύτερο μισό της ζωής τους, αλλά και δυστυχίες και στενοχώριες σοβαρές μέχρι το 28ο έτος της ηλικίας τους. Είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό προς την τέχνη των όπλων και παρέχει θέσεις δύσκολες ή επικίνδυνες. Εκείνοι ή εκείνες, οι οποίοι γεννήθηκαν υπό αυτό το ζώδιο, θα αποβούν το αθώο θύμα φοβερών ραδιουργιών κατά της υπολήψεώς τους, ενδεχομένως δε και να φυλακισθούν άδικα και να εξοριστούν. Οπωσδήποτε απειλούνται με αδικίες, παράνομες καταπιέσεις, που μπορούν να φτάσουν μέχρι κάθειρξη. Μέχρι να ενηλικιωθούν, μοιραία θα υφίστανται τη θέληση των άλλων, δεν θα είναι κύριοι του εαυτού τους. Εν τούτοις, σαν από θεία πρόνοια, θ' αμυνθούν νικηφόρα κατά της εναντίον τους αδικίας και θα μπορέσουν επιτέλους να ευτυχήσουν, εάν αναλάβουν έγκαιρα την εξουσία του εαυτού τους και απαλλαγούν από τη δεσποτεία όσων τους περιβάλλουν. Αν παντρευτούν, θ' αποκτήσουν πολλά και υγιή παιδιά. Μόνο το πρώτο θ' απειλείται με πρόωρο θάνατο. Η περιουσία τους θ' αυξηθεί από κληρονομιά. Ο πολύτιμος λίθος, που ταιριάζει στο ζώδιο του Υδροχόου, είναι ο σάπφειρος (ζαφείρι), ο οποίος προφυλάσσει από τα φυτικά και ζωικά δηλητήρια, από τα δηλητηριώδη δαγκώματα και τα δαγκώματα σκύλων που έχουν λύσσα"

Ορίστε και το πρωτότυπο κείμενο από το απόκομμα της εφημερίδας:


Περισσότερη αστρολογία προ 100 και πλέον ετών - και πάλι από την εφημερίδα "Το Άστυ", αλλά του 1903 - εδώ: Σαν σήμερα: 2 Αυγούστου (στην ενότητα "Σαν σήμερα-δημοσιεύματα" - το κείμενο στην καθαρεύουσα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου