11 Φεβρουαρίου 2014

Το ιταλικό box office του 2013


Το 2013 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τους ιταλικούς κινηματογράφους, καθώς ο αριθμός των εισιτηρίων που κόπηκαν ήταν αυξημένος κατά 6% σε σχέση με το 2012. Η χρονιά, όμως, ήταν πολύ και για την ιταλική κινηματογραφικη βιομηχανία. Τρεις ιταλικές ταινίες περιλαμβάνονται στο τοπ10 της χρονιάς, ενώ μία από αυτές σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών για τη γειτονική χώρα.

Η δημοφιλέστερη ταινία του 2013 στην Ιταλία ήταν μια κωμωδία εγχώριας παραγωγής με τίτλο "Sole a catinelle" με 7.4 εκατομμύρια εισιτήρια και εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 51 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που το κόστος παραγωγής κυμάνθηκε μόλις στα 8 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του ιταλικού κινηματογράφου όλων των εποχών, ενώ η ταινία βρίσκεται στη δεύτερη θέση από πλευράς εισπράξεων - συνολικά, πίσω από το Avatar του Τζέιμς Κάμερον. 
Ο τίτλος δεν είναι εύκολα μεταφράσιμος. Στην κυριολεξία σημαίνει "Ήλιος σε κουβάδες". Πρόκειται για μια κωμωδία δρόμου, που αγγίζει εμμέσως το θέμα της οικονομικής κρίσης. Ένας 36χρονος άνδρας, καμαριέρης σε ξενοδοχείο, παραιτείται από τη δουλειά του μετά την απόλυση της γυναίκας του από τη δική της δουλειά και προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην πουλώντας ηλεκτρικές σκούπες. Οι δουλειές δεν πάνες καλά, η γυναίκα του τον διώχνει από το σπίτι και ο Κέκο πηγαίνει στο πατρικό του σπίτι παρέα με τον 10χρονο γιο του. Αυτό είναι το τρέιλερ της ταινίας (πηγή: youtube.com/FilmIsNow2):

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη εμπορικότερη ιταλική ταινία όλων των εποχών (στα πλαίσια του ιταλικού box office) είναι η κωμωδία "Che bella giornata", η οποία έχει ένα κοινό με το "Sole a catinelle": Και στις δύο ταινίες πρωταγωνιστεί ο κωμικός Κέκο Τζαλόνε (Checco Zalone), ο οποίος ασχολήθηκε και με τα σενάρια. Χωρίς υπερβολή, αυτή τη στιγμή ο Τζαλόνε αποτελεί το πιο σημαντικό όνομα της ιταλικής κωμωδίας, παρόλο που οι ταινίες του στηρίζονται στις υπερβολές και είναι καθαρά για εσωτερική κατανάλωση, ενώ κάποιοι χαρακτήρες είναι αναγνωρίσιμοι και στην ελληνική πραγματικότητα. Αυτή βέβαια είναι και η διαφορά ενός "εθνικού σταρ" από τον καλλιτέχνη παγκοσμίου φήμης: ο πρώτος απευθύνεται στο μέσο συμπατριώτη του, ενώ ο δεύτερος σ' ένα ευρύτερο κοινό. 
Στην τέταρτη θέση του ιταλικού box office για το 2013, πίσω από τις ταινίες "Εγώ ο απαισιότατος 2" και "Iron Man 3", συναντούμε μια ρομαντική, ιταλική κομεντί με τίτλο "Il principe abusivo" σε σκηνοθεσία - η πρώτη του απόπειρα - του ηθοποιού Αλεσάντρο Σιάνι, που είναι και ο κεντρικός πρωταγωνιστής. Ο Σιάνι, που είναι άγνωστος στην Ελλάδα, έχει συμμετάσχει σε πολλές πετυχημένες ιταλικές ταινίες, όπως το "Benvenuti al Sud", που πλέον είναι η τέταρτη εμπορικότερη επιτυχία του ιταλικού box office όλων των εποχών (πίσω από τις "Sole a catinelle", "Che bella giornata" και "La vita e bella"). Το σενάριο του "Il principo abusivo" βασίζεται σε μια κλασική, κινηματογραφική συνταγή, όπου ένας φτωχός νέος ερωτεύεται μια πλούσια, πανέμορφη κοπέλα, που στην προκειμένη περίπτωση τυγχάνει να είναι και... πριγκίπισσα. 
Τέλος, η τρίτη εμπορικότερη ιταλική ταινία του 2013 και ένατη συνολικά για τη γειτονική χώρα, ήταν το θρίλερ μυστηρίου "La migliore offerta" του Τζιουζέπε Τορνατόρε - στην Ελλάδα προβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με τον τίτλο "Το τέλειο χτύπημα". Η ταινία αναφέρεται σε μια απάτη γύρω από κάποια έργα τέχνης, που πρόκειται να δημοπρατηθούν.



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου