2 Απριλίου 2014

8 τραγούδια που μιλάνε για τον Απρίλιο


Θα μπορούσε ένας τόσο εξωστρεφής μήνας, όπως ο Απρίλης, να μην αποτελέσει πηγή έμπνευσης για στιχουργούς και συνθέτες; Δεν είναι μόνο 8, ούτε καν... 18, τα τραγούδια (ελληνικά και ξένα) που έχουν γραφτεί για το μήνα αυτό, αλλά έκανα μια επιλογή από κομμάτια διαφορετικών ειδών και με διαφορετικό περιεχόμενο: από προσωπικές αναμνήσεις, μέχρι πρωταπριλιάτικα, τραγούδια αγάπης ή με πολιτικό περιεχόμενο, για γεγονότα που συνέβησαν κάποιον Απρίλιο.
Δημήτρης Μητροπάνος - Θεσσαλονίκη, Σαββατόβραδο κι Απρίλης
Για όσους ζουν ή αγαπούν τη Θεσσαλονίκη. Οι στίχοι είναι του Κυριάκου Ντούμα και η μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου.


Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Απρίλη μου
στίχοι και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη



Δημήτρης Μπάσσης - Η εκδρομή
Το τραγούδι δεν μιλάει ακριβώς για τον Απρίλη, ούτε είναι ο μόνος μήνας που αναφέρεται, ωστόσο "κάθε χρόνο μόλις μπει Απρίλιος", όπως λέει ένας από τους στίχους, αρχίζουμε οι περισσότερες τις πρώτες εκδρομές. 


Simon & Garfunkel - April Come She Will 
Από το άλμπουμ "Sounds of Silence".


Patti Smith - April Fool
Όπως εξηγεί η ίδια η τραγουδίστρια στην επίσημη ιστοσελίδα της, το τραγούδι αυτό είναι εμπνευσμένο από το Ρώσο συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ, ο οποίος γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1809.


Rufus Wainwright - April Fools
Από το πρώτο άλμπουμ του Καναδού τραγουδιστή, ο οποίος σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι εμπνεύστηκε το τραγούδι... την ώρα που έκανε μπάνιο!


Pat Boone - April Love
Από το σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας του 1957.


Sublime - April, 26 1992 (Miami)
Το τραγούδι αναφέρεται στην εξέγερση του μαύρου πληθυσμού σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, όταν οι ένορκοι (όλοι λευκοί) αθώωσαν τους αστυνομικούς που είχαν ξυλοκοπήσει άγρια τον Αφροαμερικανό Ρόντνεϊ Κινγκ, όταν τον συνέλαβαν για υπερβολική ταχύτητα σ' ένα προάστιο του Λος Άντζελες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου