6 Μαΐου 2015

Οι καλύτερες χώρες για να ζει μια μητέρα και ν' αναθρέψει το παιδί της: 2015 edition. Η Ελλάδα μεταξύ των 20 καλύτερων χωρών


Όπως κάθε χρόνο, ο ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός, φιλανθρωπικός οργανισμός "Save The Children" δημοσίευσε έναν κατάλογο κατάταξης των κρατών αναφορικά με το πόσο φιλικά είναι για να ζήσει σε αυτά μια μητέρα σήμερα. Πρακτικά, η κατάταξη προκύπτει από το συνδυασμό πέντε κριτηρίων: ο κίνδυνος μιας μητέρας να χάσει την ζωή της, το ποσοστό θνησιμότητας παιδιών μέχρι 5 ετών, τα (σύμφωνα με το νόμο προσδιοριζόμενα) χρόνια εκπαίδευσης των παιδιών, το ετήσιο εισόδημα και το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στη διακυβέρνηση της χώρας. 

Το 2014, ο κατάλογος του Save The Children κατέτασσε την Ελλάδα στην 20η θέση (ισοψηφώντας με τη Γαλλία) σε σύνολο 178 κρατών. Φέτος, η χώρα μας ανέβηκε λίγο στην τελική κατάταξη κι έτσι σε σύνολο 179 κρατών αξιολογείται ως το 19ο πιο φιλικό μέρος του πλανήτη για να ζήσει μια μητέρα και να αναθρέψει το παιδί της. (Σημαντικό στοιχείο, ότι για τα τέσσερα πρώτα κριτήρια λαμβάνονται υπόψη τα επίσημα στοιχεία του 2013, ενώ μόνο για το πολιτικό κριτήριο προσμετρώνται τα επίσημα νούμερα του 2015 - όχι μόνο για την Ελλάδα, για όλες τις χώρες). 
Τα πρωτεία κατέχουν - ποιες άλλες; - οι σκανδιναβικές χώρες, που θα λεγε κανείς ότι είναι γενικότερα living friendly ανεξαρτήτως αν μιλάμε για μαμάδες, μπαμπάδες, εργένηδες κλπ. Οι πέντε πρώτες χώρες του καταλόγου είναι οι πέντε χώρες της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής με τη Νορβηγία να κατακτά στο στέμμα και να ξεπερνάει την περσινή πρώτη Φινλανδία. Δυσαρεστημένοι πρέπει να αισθάνονται και οι Σουηδοί, που φέτος έπεσαν δυο θέσεις και η χώρα τους κατατάσσεται στην πέμπτη θέση. 
Αξίζει να παρατηρήσει κανείς τη σχετικά χαμηλή επίδοση των ΗΠΑ, που μπορεί να αποτελούν τη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική δύναμη του πλανήτη, όμως η ζωή για τις μητέρες δεν είναι τόσο εύκολη, όσο θα περίμενε κανείς. Οι ΗΠΑ βρίσκονται μόλις στη 33η θέση του πίνακα, έξι θέσεις πιο πάνω από την Κύπρο, που φαίνεται ότι επίσης έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να προφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε μια μητέρα και το παιδί της. 

Αυτές είναι οι 20 καλύτερες χώρες για να ζει μια μητέρα το 2015:
1. Νορβηγία
2. Φινλανδία
3. Ισλανδία
4. Δανία
5. Σουηδία
6. Ολλανδία
7. Ισπανία
8. Γερμανία
9. Αυστραλία
10. Βέλγιο
11. Αυστρία
12. Ιταλία
13. Ελβετία
14. Σιγκαπούρη
15. Σλοβενία
16. Πορτογαλία
17. Νέα Ζηλανδία
18. Ισραήλ
19. Ελλάδα
20. Καναδάς

Στο αντίποδα, οι 10 χειρότερες χώρες του πλανήτη για μια μητέρα εν έτει 2015 βρίσκονται -καμία έκπληξη - στην παραμελημένη (απ' όλον τον ανεπτυγμένο οικονομικά κόσμο) υποσαχάρια Αφρική. Μαζί τους και η Αϊτή, η χώρα της Καραϊβικής με την ελάχιστα ειδυλλιακή καθημερινότητα, η οποία έχει πληγεί πολλαπλά τις τελευταίες δεκαετίες. Μήπως να ρίξουμε όχι απλά το βλέμμα μας αλλά και το ενεργό ενδιαφέρον μας στις συγκεκριμένες γωνιές του πλανήτη, που μονοπωλούν τις τελευταίες θέσεις σ' όλους σχεδόν τους κοινωνικούς πίνακες;
169. Αϊτή
169. Σιέρρα Λεόνε (ισοψηφία) 
171. Γουινέα-Μπισάου
172. Τσαντ
173. Ακτή Ελεφαντοστού
174. Γκάμπια
175. Νίγηρας
176. Μάλι
177. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
178. Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό
179. Σομαλία

Εδώ είναι ο κατάλογος του Save The Children για το 2015 (μορφή pdf): www.savethechildren.org



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου