10 Μαΐου 2016

Dispatch ή πώς τα τουβλάκια Λέγκο αλλάζουν την εικόνα του γκρίζου αστικού τοπίου [7 εικόνες]

"Διορθώστε τον κόσμο με τα χρώματα, γιατί κανείς δεν απολαμβάνει να ζει σε μουντές, γκρίζες πόλεις. Και δεν είναι μόνο τα παιδιά που μπορούν να φανταστούν έναν πιο χρωματιστό κόσμο", είναι το σύνθημα του Γερμανού καλλιτέχνη Γιαν Βόρμαν (Jan Vormann), ο οποίος εμπνεύστηκε το πρότζεκτ Dispatchwork. Τι προβλέπει αυτό; Έναν εναλλακτικό τρόπο επιδιόρθωσης ("μπαλώματος") των όποιων ρωγμών σε παλιά, γκρίζα κτίρια δίνοντάς τους παράλληλα χρώμα, καθώς ως υλικό χρησιμοποιούνται όχι συνηθισμένα τούβλα, αλλά τα αγαπημένα των παιδιών πλαστικά τουβλάκια Lego.

Ο Γιαν Βόρμαν έδωσε πρώτος το σύνθημα και γρήγορα βρήκε μιμητές σ' όλον τον κόσμο. Σκοπός του είναι η επαναφορά αναμνήσεων από την παιδική ηλικία μέσα από μια παγκόσμια συνεργασία ανθρώπων, οι οποίοι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Πραγματικά, άνθρωποι που συμμερίζονται την έμπνευση του Βόρμαν, συμμετέχουν σ' αυτό το πρωτότυπο καλλιτεχνικό παιχνίδι, μπαλώνουν ελαττωματικούς τοίχους στις πόλεις τους και ανεβάζουν τις φωτογραφίες στην ειδική σελίδα, που βρίσκεται στη διεύθυνση www.dispatchwork.info.

Από τις χώρες εξάπλωσης του Dispatch απουσιάζει η Ελλάδα - μια από τις λίγες στην Ευρώπη. Αντίθετα, παρεμβάσεις με τουβλάκια Lego έγιναν στη Λευκωσία τόσο σε κτίριο της Νεκρής Ζώνης της μοναδικής διχοτομημένης πρωτεύουσας στον κόσμο, όσο και σε τζαμί της πόλης.
www.dispatchwork.info

www.dispatchwork.info

Άλλα παραδείγματα εφαρμογής του Dispatch, που είτε θα σας ενθουσιάσουν είτε θα σας απωθήσουν (γιατί πρόκειται για μια ομολογουμένως αμφιλεγόμενη αισθητικά πρόταση, που δύσκολα θα ενθουσιάσει όσους κλείδωσαν βαθιά στη μνήμη τους τη χαμένη του παιδικότητα ξεχνώντας παράλληλα το κλειδί για να την ξεκλειδώσουν).





Οι πιο πάνω πέντε εικόνες είναι δημοσιευμένες στην επίσημη ιστοσελίδα του Γερμανού καλλιτέχνη στη διεύθυνση www.janvormann.com/testbild/dispatchwork/
Τι θα λέγατε να έμπαινε και η Ελλάδα στη λογική του Dispatch, ώστε να δίναμε λίγο χρώμα και παιδικό αυθορμητισμό σε κάποια από τα πολλά ετοιμόρροπα ελληνικά κτίσματα;

2 σχόλια:

  1. Μου αρέσει πολύ η ιδέα. Και πήγε το μυαλό μου κι αλλού. Κι από άλλο υλικό...
    Ή σκεφτείτε, αυτά τα "κενά", π.χ., να "γεμίσουν"
    από... "γυαλιά" του Βαρώτσου, ας πούμε!.... Ή ο,τιδήποτε άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν τα γυαλιά του Βαρώτσου θα ταίριαζαν στη φιλοσοφία του "Dispatch", όπως το προωθεί ο Βόρμαν. Έχω την εντύπωση ότι χρησιμοποιεί τα τουβλάκια Λέγκο για να δώσει χρώμα και μια αίσθηση παιδικότητας (=χαράς, ανεμελιάς). Αλλά βέβαια κάθε νέα ιδέα/πρόταση έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον και αξία.

      Διαγραφή