23 Νοεμβρίου 2011

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ (1ο ΜΕΡΟΣ - Η ΤΕΛΕΤΗ)


 «Νύφη στ’ αληθινά. Μετά τόσες φορές που έπαιξε αυτόν τον ρόλο στην οθόνη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη τον έπαιξε χθες και στην πραγματικότητα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Δελφών, όπου έγιναν οι γάμοι της με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ» (από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 19.01.1965).


19 Ιανουαρίου 1965. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ δίνει την ύστατη μάχη για να κρατηθεί στην ζωή, η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα μεταξύ Ένωσης Κέντρου και ΕΡΕ παρέμενε όπως πάντα στα ύψη, όμως το γεγονός που κέρδιζε το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν ο γάμος του πιο αγαπημένου καλλιτεχνικού ζευγαριού της Ελλάδας, της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, που έλαβε χώρα μία ημέρα πριν – παρότι, αξίζει να σημειωθεί, το θέμα δεν δημοσιευόταν στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων, αλλά κυριαρχούσε στο εσωτερικό τους με εκτενή και λεπτομερή ρεπορτάζ.
Μάλιστα, το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο, ώστε μία εβδομάδα αργότερα προβλήθηκε στους κινηματογράφους - σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας - «το μοναδικόν, πλήρες και με όλας τας λεπτομέρειας ζουρνάλ των γάμων», ένα ειδικό βίντεο της κινηματογραφικής εταιρίας «Μιχαηλίδης – Δαμασκηνός», οι οποίοι ήταν και κουμπάροι του ζεύγους (μαζί με τον θεατρικό επιχειρηματία Τάκη Μακρίδη), όπως διαβάζουμε στη σχετική διαφήμιση που δημοσιεύτηκε στις σελίδες των εφημερίδων της εποχής.
Και επειδή η κλειδαρότρυπα δε συγκινεί μόνο σήμερα, αλλά τραβούσε το ενδιαφέρον και τη δεκαετία του 1960, κάθε εφημερίδα που σεβόταν τον εαυτό της έπρεπε να ενημερώσει με λεπτομέρειες το διψασμένο αναγνωστικό της κοινό για το πώς πέρασαν την ημέρα οι δύο σταρ, από το πρωί που ξύπνησαν μέχρι τη στιγμή που ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας. 
Έτσι, λοιπόν, πληροφορούμαστε ότι «η Αλίκη έφθασε τα ξημερώματα με την ιδιόκτητη Τζάγκουαρ της και απεσύρθη στο διαμέρισμα 50 του ξενοδοχείου Βουζά που είχε κρατηθεί για τους νεονύμφους, μαζί με δύο ξαδέλφες της» αποφεύγοντας σύμφωνα με το έθιμο να συναντήσει τον Παπαμιχαήλ «που είχε φθάσει νωρίτερα και αναπαυόταν στο διαμέρισμα 402 του ίδιου ξενοδοχείου». Επίσης, μαθαίνουμε ότι η Βουγιουκλάκη «ξύπνησε στις 1 μ.μ. οπότε και άρχισε το στόλισμα της νύφης που κράτησε ως τις 4 μ.μ.» 
Από το ξενοδοχείο πρώτος βγήκε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γύρω στις 15.45 και λίγο αργότερα ακολούθησε και η νύφη, η οποία «φορούσε μακρύ άσπρο νυφικό (μοντέλο του Ζιβανσύ ραμμένο στον ραπτικό οίκο «Νίτσα») από «σουά – σωβάζ» σε στυλ «αμπίρ» με ουρά και πέπλο. Τα μαλλιά της ήταν "χτενισμένα σε κότσο και στολισμένα με ορχιδέες». Σύμφωνα με άλλη περιγραφή το νυφικό της Αλίκης αποτελείτο από μια «μακριά κεντητή ουρά, γιρλάντα στο κάτω μέρος του πέπλου με μαργαριτάρια και ένα υπέροχο διάδημα στο κεφάλι». 
Η παρουσία της ηθοποιού στην έξοδο του ξενοδοχείου ξεσήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων, στα οποία η Αλίκη απαντούσε με χαμόγελα εμφανώς συγκινημένη, ενώ ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής από τους Δελφούς, ντυμένος με τοπική ενδυμασία της περιοχής, προσέφερε ανθοδέσμη συνοδεία άλλων παιδιών ντυμένων επίσης με τοπικές φορεσιές. 
Ο ναός ήταν στολισμένος με ροζ, κόκκινα και άσπρα γαρύφαλλα και αμυγδαλιές. Για όσους αγωνιούν εάν η γυνή έδειξε να φοβάται τον άνδρα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η νύφη τελικά δεν… πάτησε το πόδι του γαμπρού στην εκκλησία. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Χρίστος Τσαγανέας με τη σύζυγό του ηθοποιό Νίτσα Τσαγανέα, ο σκηνοθέτης Τζέημς Πάρις, ο Αλέκος Σακελάριος, η Αλέκα Κατσέλη και άλλοι.
Στην τελετή παραβρέθηκαν πέρα από τους καλεσμένους του ζεύγους και πλήθος κόσμου-κατοίκων της περιοχής κάθε ηλικίας, «ακόμα και εργάτες οι οποίοι είχον εγκαταλείψει τας εργασίας των» που ήθελαν να δουν από κοντά τους αγαπημένους τους σταρ να ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης στην περιοχή τους. Παρόντες στην τελετή και 60 αστυνομικοί, οι οποίοι διαφύλαξαν την ομαλή διεξαγωγή του μυστηρίου.

Για να διαβάσεις το δεύτερο μέρος του αφιερώματος, σχετικά με τη δεξίωση και τις πρώτες μέρες των νεονύμφων, συνοδευόμενο από ένα πολύ πλούσιο και σπάνιο φωτορεπορτάζ από προσωπικές στιγμές της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ κάνε κλικ εδώ.
Για να διαβάσεις για την επεισοδιακή ανακοίνωση του γάμου των δύο ηθοποιών τον Δεκέμβριο του 1964 κάνε κλικ εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου