21 Νοεμβρίου 2011

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ


Η 20η Νοεμβρίου αποτελεί για τη Βραζιλία ημέρα γεφύρωσης και άρσης των όποιων ρατσιστικών διακρίσεων. Άλλωστε, η Βραζιλία αποτελούσε τον κυριότερο σταθμό μεταφοράς σκλάβων από την Αφρική κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας από τον 16ο αιώνα μέχρι και το 1888 (εξήντα περίπου χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, το 1822), οπότε και το δουλεμπόριο καταργήθηκε επισήμως με το "Χρυσό Δίκαιο" (Lei Áurea) από την πριγκίπισσα Ιζαμπέλ, η οποία τιμήθηκε στη συνέχεια από τον πάπα Λέοντα ΧΙΙΙ με το χρυσό ρόδο.
Η Βραζιλία ήταν η τελευταία χώρα στον κόσμο που κατάργησε τη δουλεία και το δουλεμπόριο, ενώ η χρυσή νομοθετική απόφαση που υλοποίησε αυτό το μεγάλο βήμα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από δύο μικρές προτάσεις με πολύ μεγάλη όμως ιστορική σημασία:
"Άρθρο 1: Από σήμερα η σκλαβιά κηρύσσεται απαγορευμένη στη Βραζιλία
Άρθρο 2: Όλες οι διατάξεις περί του αντιθέτου ανακαλούνται."


Φυσικά οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και αυτό είναι εμφανές από τα ίδια τα δημογραφικά στοιχεία που είναι αποκαλυπτικότατα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωγραφίας και Στατιστικής της Βραζιλίας, πλέον μόνο το 47,7% του πληθυσμού της χώρας είναι λευκοί, οι οποίοι εξακολουθούν μεν να αποτελούν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα, ωστόσο για πρώτη φορά έπαψαν να αποτελούν την πλειοψηφία.  Το 7,6% του πληθυσμού είναι μαύροι, ενώ το 43,1% του πληθυσμού είναι μιγάδες, δηλαδή έχουν μεικτή καταγωγή (έναντι 38,5% πριν δέκα χρόνια). Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο αισιόδοξο στοιχείο, η πιο τρανή απόδειξη του πόσο έχουν αρθεί σε μεγάλο βαθμό οι όποιες προκαταλήψεις του παρελθόντος. Δεν αποκλείεται στην επόμενη απογραφή οι μιγάδες να αποτελούν επισήμως και την πλειοψηφία των Βραζιλιάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου