1 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΩΝΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΑΚΙ ΚΕΝΕΝΤΙ



Οκτώβριος 1968. Η χούντα ακόμα καλά κρατεί στη χώρα, η λογοκρισία εξασθενεί κάθε προοπτική ελεύθερης έκφρασης και ο τύπος της εποχής, όσες εφημερίδες έμεναν ανοιχτές, προσαρμόζονται σ’ αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον.
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 1968: μία είδηση – βόμβα κυριαρχεί στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων σπάζοντας τη μονοτονία και το γκρίζο της εποχής: Η Τζάκι Κένεντι πρόκειται να παντρευτεί τον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, όπως ανακοίνωσε η μητέρα της νύφης, Janet Lee Bouvier Auchincloss.
Η νύφη, την οποία ο Γάλλος συγγραφέας Ζακ Κοκτώ περιέγραψε ως «μοναδική σε κομψότητα, κάλλος, ευφυΐα και αγάπη για τις τέχνες» ήταν 39 ετών και ο γαμπρός, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο κόσμο με περιουσία που υπολογιζόταν άνω των 500.000.000 δολαρίων, ήταν 62. Από την πρώτη στιγμή κυκλοφορούσε η φήμη ότι ο γάμος θα γινόταν κατά πάσα πιθανότητα στο ιδιωτικό νησί του Ωνάση, στον Σκορπιό, ενώ αρχικά ήταν άγνωστη η ακριβής ημερομηνία του γάμου, που πάντως θα ελάμβανε χώρα «προ των Χριστουγέννων και πιθανόν προ του τέλους του Οκτωβρίου» με φήμες να ήθελαν τον γάμο ακόμα και την επομένη.
Κατά καιρούς πολλοί φέρονταν ως πιθανοί μνηστήρες και μέλλοντες σύζυγοι της Τζάκι, με επικρατέστερο τον πρώην πρεσβευτή της Μεγάλης Βρετανίας στις ΗΠΑ επί προεδρίας Κένεντι, λόρδου Harlech, ενώ και ο Ωνάσης ήταν γνωστός για τη σχέση του με την Μαρία Κάλλας. Σύμφωνα με την Daily News της Νέας Υόρκης «η σπίθα της φιλίας … μετεξελίχθη σε φλόγα, κατά τη διάρκεια αλλεπάλληλων γευμάτων στο διαμέρισμα της κυρίας Κένεντι στην Πέμπτη λεωφόρο». Αρχικά, η γραμματέας της Τζάκι δεν επιβεβαίωνε την είδηση, ενώ εξίσου αμήχανη ήταν και η στάση της οικογένειας Κένεντι. Η φήμη πάντως ότι επρόκειτο την ίδια μέρα να αφιχθεί η Τζάκι στην Αθήνα, οδήγησε πολλούς Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους να την περιμένουν άγρυπνοι στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ έφτασε όντως εκείνο το βράδυ στην Αθήνα μαζί με τα δύο της παιδιά, τον Τζον Τζον και την Καρολίνα, 7 και 10 ετών αντίστοιχα, και συνοδεία του Ωνάση μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στον Σκορπιό. Οι πληροφορίες των εφημερίδων δεν ήθελαν τη Χριστίνα και πολύ ευχαριστημένη με το γάμο. Πάντως, σε δήλωσή τους τα παιδιά του Αριστοτέλη Ωνάση, η Χριστίνα και ο Αλέξανδρος, φέρονται να ανέφεραν ότι «Προκειμένου να έπαιρνε οποιαδήποτε άλλη γυναίκα, καλύτερα για μας είναι η κ. Κένεντι» - σπόντα μεγατόνων για την Κάλλας.
Όπως ήταν φυσικό, τα φλας των φωτογράφων είχαν πάρει φωτιά και είχαν ακροβολιστεί γύρω από το νησί. Δεν άφηναν σε ησυχία τους μελλόνυμφους παρά τα αυξημένα μέτρα και σημειώθηκαν ουκ ολίγες αψιμαχίες και επεισόδια είτε με τον ίδιο τον εφοπλιστή είτε με τους άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας. Πάντως τα ρεπορτάζ στις ελληνικές εφημερίδας ήταν αρκούντως λεπτομερή περιγράφοντας σχεδόν λεπτό προς λεπτό ό,τι συνέβαινε στον Σκορπιό εκείνες τις μέρες και τους διαλόγους – πραγματικούς ή φανταστικούς – του ζευγαριού. Σε δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους μία ημέρα πριν τον γάμο και κρατώντας από τον χέρι τον γιο της Τζον τζούνιορ, η Τζάκι Κένεντι υπογράμμισε: «ο Τέλης κι εγώ είμαστε πολύ ευτυχισμένοι αυτές τις ημέρες».
Μια από τις παραμέτρους που απασχόλησαν τους δημοσιογράφους ήταν το τυπικό του γάμου. Θα ήταν ορθόδοξος ή ρωμαιοκαθολικός; Αν ακολουθείτο το ένα από τα δύο δόγματα, υπήρχε ο κίνδυνος ο γάμος να μην αναγνωριζόταν από την εκκλησία του άλλου συζύγου. Ο τότε ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος Αθηνών σε δηλώσεις του επισήμαινε ότι το πρόβλημα δεν ήταν η διαφορά στο δόγμα, αλλά το ότι ο Ωνάσης ήταν διαζευγμένος, μιας και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία δεν αναγνωρίζει το διαζύγιο ως τρόπο λύσης του γάμου. Τελικά ο γάμος τελέστηκε σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Το κύμα ενδιαφέροντος όμως δεν ήταν μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. Σε δημοσκόπηση της γαλλικής εφημερίδας Le Soir, το 51% των αναγνωστών της είχαν ταχθεί «κατά του γάμου», το 25% «υπέρ», το 16% «μάλλον υπέρ», ενώ ένα 8% δήλωνε αδιάφορο. Ένας αστρολόγος από τη Ζυρίχη προέβλεψε ότι «ο γάμος θα διαρκέσει, διότι οι δύο σύζυγοι έχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα και οι χαρακτήρες του μοιάζουν». Για όσους ενδιαφέρονται, ο Ωνάσης ήταν Κριός και η Τζάκι ήταν Λέων.
Αρκετές ήταν οι ξένες εφημερίδες που εστίαζαν στον διαφορετικό χαρακτήρα του Ωνάση από αυτόν του δολοφονηθέντος Αμερικανού προέδρου εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για την επιλογή της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ. Θετικά ήταν πάντως τα σχόλια του αμερικάνικου τύπου, με την Washington Post να σχολιάζει: «Η αντίδραση ως προς τον γάμο της κ. Κένεντι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ισχυρή και ανάμικτη, νομίζουμε όμως ότι η περίπτωση αυτή απαιτεί απλώς συγχαρητήρια».
Ο πρώην σύζυγος της Κάλλας, Giovanni Battista Meneghini, δήλωσε «πολύ ευχαριστημένος» από τον γάμο, ενώ απευθυνόμενος στην Κάλλας της ζήτησε να επιστρέψει: «Περίμενα πολλά χρόνια αυτήν τη στιγμή. Θα δεχθώ την Μαρία, αν θέλει να επιστρέψει. Είμαι έτοιμος να δεχτώ τη σύζυγό μου στην οικεία μου, όπου τα πάντα παρέμειναν όπως τα άφησε».
Τελικά, ο γάμος τελέστηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 17.15 στο παρεκκλήσι της Παναγίας στον Σκορπιό σε μια απλή τελετή υπό καταρρακτώδη βροχή, ενώ οι προσκεκλημένοι ήταν μόλις 48. Οι δημοσιογράφοι ήταν αποκλεισμένοι από τον Σκορπιό και λίγοι ήταν οι τυχεροί που κατάφεραν να διεισδύσουν. Η νύφη, που φορούσε ένα απλό νυφικό, ξεχώριζε από τον γαμπρό λόγω … ύψους, ενώ φάνηκε να τα χάνει με την πρωτόγνωρη για εκείνη εμπειρία του χορού του Ησαΐα. 
Η δεξίωση πραγματοποιήθηκε στη θαλαμηγό «Χριστίνα». Σύμφωνα με τι φήμες, το γαμήλιο δώρο του γαμπρού προς τη νύφη ήταν ένα περιδέραιο αξίας 300.000 δολαρίων και ένα βραχιόλι. Και έτσι έκλεισε ένα ροζ κεφάλαιο που άλλαξε τη διάθεση στο λαό μιας χώρας που βίωνε μια από τις πιο μαύρες περιόδους στην Ιστορία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου