30 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ 6 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ TV SOUNDTRACKS



Δεκάδες ήταν τα ελληνικά σήριαλ που αγαπήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα έχουν ταυτιστεί στο μυαλό μας και με το μουσικό τους θέμα, το τραγούδι των τίτλων που συνόδευε το καθένα. Η επιτυχία ήταν συνήθως ανάλογη της επιτυχίας του σήριαλ, υπήρχαν όμως και εξαιρέσεις. 
Αρχικά, σκόπευα να γράψω ένα top5, όμως δεν μπορούσα να αφήσω κάποιο από τα τραγούδια στα οποία κατέληξα εκτός, οπότε εγένετο top6. Να σημειώσω προκαταβολικά ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνονται ορχηστρικά κομμάτια, ούτε τραγούδια που δεν γράφτηκαν ειδικά για μια σειρά, όπως τα πολυαγαπημένα μου «Δυο μέρες μόνο» της Γαλάνη και το «Ίσως μια μέρα» του Βαρδή. Ξεκινάμε;

06. Άγγιγμα Ψυχής (ΑΝΤ1, 1998-1999).
Σενάριο: Σταύρος Αβδούλος, Ειρήνη Ριτσώνη
Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Στιχουργός: Μιχάλης Μπουρμπούλης
Συνθέτης: Γιώργος Χατζηνάσιος
Ερμηνευτής: Μιχάλης Χατζηγιάννης
Η ελληνική τηλεόραση της δεκαετίας του 1990 λάτρευε τους μεγάλους, παράνομους έρωτες. Έτσι και ο κρυφός έρωτας του «ιερέα» Σταύρου Ζαλμά με την πρωτοεμφανιζόμενη, sexy (αν και στο σήριαλ χαμηλών τόνων) Θεοφανία Παπαθωμά δεν ήταν δυνατό να αφήσει ασυγκίνητο το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό. Ούτε και το τραγούδι στους τίτλους έναρξης της σειράς με την υπογραφή του Γιώργου Χατζηνάσιου. Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης συστήθηκε στο ελλαδικό κοινό, λίγους μήνες μετά την συμμετοχή του στο μουσικό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Ηνωμένο Βασίλειο – σε μια εποχή όμως που κανένας σχεδόν δεν έδινε σημασία στο διαγωνισμό αυτό. Οι στίχοι του ομώνυμου τραγουδιού είναι εξόχως ποιητικοί και η μελωδία μαγευτική.
Αν βρεις αγάπη ν' αγαπάς
Σαν αίμα σου να την πονάς
Μη την προδώσεις.
Γιατί στο φως μιας αστραπής
Θα γίνει ο χρόνος δικαστής
Και θα πληρώσεις.


05. Αναστασία (MEGA, 1992-1993)
Σενάριο: Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας
Στιχουργός: Λίνα Νικολακοπούλου
Συνθέτης: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Ερμηνεύτρια: Ελευθερία Αρβανιτάκη
1992: η ιδιωτική τηλεόραση είναι στα πρώτα της χρόνια και εισάγει νέα ήθη. Το τηλεοπτικό κοινό σοκάρεται τόσο από τον έρωτα της νεαρής Αναστασίας για δύο άντρες, που τυγχάνουν μάλιστα πατέρας και γιος, όσο και από τις ερωτικές σκηνές που δεν είχαν προηγούμενο για ελληνικό τηλεοπτικό σήριαλ. Είναι η σειρά που άλλαξε την ελληνική τηλεόραση και ευθύνεται για τον ορυμαγδό ερωτικών τριγώνων και παράνομων δεσμών στα ελληνικά σήριαλ. Παράλληλα, όμως μας έδωσε και τα υπέροχα τραγούδια του Δημήτρη Παπαδήμητριου ερμηνευμένα από τη μοναδική φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις μουσικής επένδυσης σήριαλ όπου όλα τα τραγούδια είναι εξαιρετικά.
Το φιλί γυαλί που ράγισε,
τ' ακριβά σου μάτια καθρεφτίζοντας
και μετά η χαρά ναυάγησε,
σα βυθός μαζί κι ορίζοντας.

Το κορμί κι η ορμή μυστήριο,
δαχτυλίδι μαύρο με την πέτρα του.
Ποιος καημός χωράει στα μέτρα του
και μετά το γεια μαρτύριο.


04. Ψίθυροι Καρδιάς (MEGA, 1997-1998)
Σενάριο: Σταύρος Αβδούλος, Ειρήνη Ριτσώνη
Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Στιχουργός: Ελένη Γιανατσούλια
Συνθέτης: Χρίστος Νικολόπουλος
Ερμηνευτής: Δημήτρης Μπάσης
Ο μπαλαμός Απόστολος Γκλέτσος ερωτεύεται την τσιγγάνα Ερατώ (Άννα – Μαρία Πααχαραλάμπους στην πρώτη της εμφάνιση). Οι πολύ καλοί ηθοποιοί (η Μελίνα Μποτέλη έκλεβε πραγματικά την παράσταση) και το καλά δουλεμένο σενάριο, που εξοικείωσε όλους τους Έλληνες με τον τρόπο ζωής των τσιγγάνων, έσπασε τα ρεκόρ τηλεθέασης. Το τραγούδι του Χρήστου Νικολόπουλου απόλυτα εναρμονισμένο με το πνεύμα της σειράς έγινε must, ακουγόταν παντού και συνεχίζει να ακούγεται το ίδιο απολαυστικά, άφθαρτο μέχρι σήμερα, ενώ αποτέλεσε γερό υπόβαθρο για να χτίσει ο Δημήτρης Μπάσης την καριέρα του στο τραγούδι. Ακόμη ένα παράδειγμα soundtrack (μετά την Αναστασία), όπου η μουσική του επιτυχία δεν εξαντλήθηκε μόνο στο τραγούδι των τίτλων.
Καράβι το φεγγάρι στο σώμα κύλησε,
για άνομα πελάγη κρυφά μας μίλησε.
Με μάτια αναμμένα, με λόγια ανήμερα
κατάργησα για σένα σταθμούς και σύνορα.
 
Τι πρέπει, τι δεν πρέπει, στιγμή δεν σκέφτηκα,
εγώ μέχρι θανάτου σε ερωτεύτηκα.
Σε σένανε με πάνε όλα τα βήματα,
κι ας είναι να περάσω σαράντα κύματα.


03. Μη μου λες αντίο (ΑΝΤ1, 2004-2005)
Σενάριο: Βασίλης Σπηλιόπουλος
Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Στιχουργός: Ελένη Γιανατσούλια
Συνθέτης: Χρίστος Νικολόπουλος
Ερμηνευτής: Κώστας Μακεδόνας
Μανούσος Μανουσάκης ξανά…και ξανά. Υπέγραψε τη σκηνοθεσία σε πολύ επιτυχημένες σειρές, οι οποίες σχεδόν πάντα είχαν πολύ επιτυχημένα τραγούδια ως soundtrack. Άλλωστε, το ενδιαφέρον μας σ’ αυτή τη λίστα εστιάζεται στα τραγούδια και όχι στο σενάριο, το οποίο εν προκειμένω διαπραγματεύεται ακόμη έναν παράνομο έρωτα, αυτόν του μουσουλμάνου Μουράτ (ο Μέμος Μπεγνής) με την Χριστίνα (η Θάλεια Ματίκα). Ο Χρήστος Νικολόπουλος για ακόμα μία φορά έδειξε πόσο δίκαια θεωρείται από τους μεγαλύτερους λαϊκούς συνθέτες και πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε και αυτόν και το λαϊκό τραγούδι, άσχετα αν η τάση τη σημερινή εποχή θέλει το λαϊκό τραγούδι παραγκωνισμένο. Η μουσική «τσιμπάει» την καρδιά με την πρώτη νότα, ενώ οι στίχοι της Γιανατσούλια αποτυπώνουν μια αγάπη δίχως αύριο, που όμως δεν μπορεί να μπει σε στεγανά γιατί ο έρωτας ξεπερνά όλα τα εμπόδια κι τις προκαταλήψεις.
Το ταξίδι αυτό που θα βγάλει ρωτάς
Θα σου πω όταν δω μέχρι που μ' αγαπάς
Μη μελαγχολείς ένα τόξο ουράνιο σχεδιάζει δρόμους
Μόνο για μας.

Το ταξίδι αυτό το φοβάσαι μου λες
Μα δε ζουν τη ζωή οι ψυχές οι δειλές
Μη μου ξαναπείς για ταξίδια που χάλασες
Για παλιές αγάπες έλα μην κλαις.


02. Τράβα Σκανδάλη (Κλείσε τα μάτια, MEGA, 2003-2004)
Σενάριο: Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Σκηνοθεσία: Βασίλης Τσελεμέγκος
Στιχουργός: Μυρτώ Κοντοβά
Συνθέτης: Δήμητρα Γαλάνη
Ερμηνεύτρια: Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Είναι το μοναδικό τραγούδι στη λίστα που ο τίτλος του δεν είναι και ο τίτλος της σειράς. Η σειρά μαγνήτισε τους τηλεθεατές όσο προβαλλόταν και ήταν θέμα συζήτησης στις νεανικές παρέες με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη να γίνεται Αναστασία γένους αρσενικού – και με τη μάνα και με την κόρη. Το φινάλε απογοητευτικό ή έστω κατώτερο των προσδοκιών αν και πρωτόγνωρο σε σενάριο ελληνικού σήριαλ. Το τραγούδι ακουγόταν πολύ στα ραδιόφωνα τότε, αλλά ακούγεται το ίδιο φρέσκο και σήμερα – και θα εξακολουθήσει. Ο στίχος είναι πολύ δυνατός, αφιερωμένος στις μεγάλες αγάπες που δεν μπορούν να τελειώσουν σε μια στιγμή έτσι ξαφνικά και να διαγράψουν το είναι μας, την ίδια μας τη ζωή, γιατί ο έρωτας μας δίνει ταυτότητα, μας δίνει ζωή.
Πάλι
Τράβα σκανδάλη
Σ' ότι προλάβαμε και ζήσαμε
Σημάδεψε και ρίξε στο κεφάλι.
Πάλι
Τις Κυριακές, που αλητεύαμε
Και τις βιτρίνες, που χαζεύαμε
Σημάδεψε και πάτα τη σκανδάλη

Δεν χωρίζουν, όμως, έτσι οι ζωές
Των ανθρώπων, που αγαπήθηκαν
με τόσο κόπο
ή κι οι δυο μας ή κανείς
ως την άκρη της κλωστής
ισορροπήσαμε εμείς.


01. Έρωτας Κλέφτης (ΑΝΤ1, 2000-2001)
Σενάριο: Σταύρος Αβδούλος, Ειρήνη Ριτσώνη
Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Στιχουργός: Ελένη Γιανατσούλια
Συνθέτης: Μανώλης Μανουσάκης
Ερμηνευτής: Κώστας Δόξας
Ομολογώ ότι το σενάριο της σειράς δε το θυμάμαι. Μα καθόλου όμως – πλην του ότι πρωταγωνιστούσε ο Ζαλμάς και το σκηνοθετούσε ο Μανουσάκης. Πρόκειται όμως για το πιο αγαπημένο μου τραγούδι από ελληνικό σίριαλ!  Τρυφερό, ευαίσθητο, αλλά όχι πομπώδες και υπερβολικό στιχουργικά, το τραγούδι είναι τέλεια ισορροπημένο, ενώ η φωνή του Κώστα Δόξα, που είναι ένας καλός τραγουδιστής άσχετα αν χάθηκε από το προσκήνιο στη συνέχεια, του ταιριάζει απόλυτα. Ας μιλήσει το τραγούδι:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου