30 Νοεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου σήμερα, η τελευταία μέρα του μήνα και γιορτή του πολιούχου της Πάτρας, Αποστόλου Ανδρέα. 
Η σημερινή ημέρα είναι εθνική αργία για τους Σκωτσέζους, καθώς ο Άγιος Ανδρέας θεωρείται ο προστάτης τους και  μάλιστα στα κυβερνητικά κτίρια της τοπικής κυβέρνησης τη σημερινή ημέρα υψώνεται η εθνική σημαία της Σκωτίας, που ονομάζεται και Σταυρός του Αγίου Ανδρέα, καθώς περιέχει έναν σταυρό σε σχήμα Χ, όπως ήταν και ο σταυρός πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας. Μάλιστα, αυτός ο χιαστός σταυρός περιέχεται και στη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ουσιαστικά είναι μια μίξη στοιχείων από τις εθνικές σημαίες των κρατών που το συναπαρτίζουν, της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με την παράδοση, ένας Έλληνας μοναχός έφτασε στη Σκωτία, όταν είδε στον ύπνο του έναν άγγελο να τον προειδοποιεί ότι έπρεπε να μεταφέρει τα λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα μέχρι τα πέρατα του κόσμου για να τα προφυλάξει.  Λέγεται ότι το 832, ο Απόστολος Ανδρέας εμφανίστηκε στον ύπνο του τοπικού βασιλιά Aengus πριν από μια πολύ κρίσιμη μάχη, την οποία και του υποσχέθηκε ότι τελικά θα κέρδιζε, ενώ λίγη ώρα πριν την μάχη εμφανίστηκε στον ουρανό και ο χιαστός σταυρός του μαρτυρίου του Αποστόλου δίνοντας δύναμη στον στρατό του Aengus να νικήσει. Έκτοτε, ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα έγινε το εθνικό έμβλημα των Σκοτσέζων. Ένα μέρος των οστών του φυλάσσεται σήμερα στη Σκωτία.
Επίσης, σήμερα είναι η Ημέρα Ανεξαρτησίας των νησιών Μπαρμπέιντος από τους Βρετανούς το 1966, αλλά και η επέτειος της ανεξαρτησίας της Νότιας Υεμένης - και πάλι από τη βρετανική κυριαρχία - το 1967, η οποία θεωρείται εθνική αργία για το εδώ και 21 χρόνια ενωμένο, πλην όμως με σοβαρότατα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, κράτος της Υεμένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου