27 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ


Κάποτε αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας σε κινηματογραφικές ταινίες και βιβλία. Σήμερα όμως αποτελεί μία ακόμα επιτυχή κατάκτηση της ιατρικής επιστήμης. Ο λόγος για τη μεταμόσχευση προσώπου.
Η πρώτη χειρουργική επέμβαση μερικής μεταμόσχευσης προσώπου πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2005 στη Γαλλία, παρά τις έως τότε επιφυλάξεις της επιστημονικής κοινότητας της χώρας ως προς την ηθική διάσταση του ζητήματος. Επρόκειτο για μια γυναίκα, την Isabelle Dinoire, το πρόσωπο της οποίας είχε παραμορφωθεί σοβαρά από το δάγκωμα του λαμπραντόρ της στο στόμα, τη μύτη και το πηγούνι της. τον Μάιο του 2005. Το μόσχευμα που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από την τριγωνική περιοχή μεταξύ μύτης και στόματος ενός εγκεφαλικά νεκρού δότη σε νοσοκομείο της Lyon, καθώς δεν μπορεί ο δότης σε μια τέτοια επέμβαση να είναι νεκρός.
Ο ασθενής που υποβάλλεται στην επέμβαση δεν αποκτά το παλιό του πρόσωπο, ούτε όμως και το πρόσωπο του δότη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σχήμα του προσώπου διαμορφώνεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το σκελετό του κάθε ανθρώπου και αυτός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η Dinoire κινδύνεψε δυο φορές να αποβάλλει το μόσχευμα, αλλά με τροποποίηση της ανοσοκατασταλτικής αγωγής που εφάρμοζε αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα. Έτσι, ένα χρόνο μετά η ίδια ήταν σε θέση να μιλάει κανονικά και να χαμογελάει, ενώ και αισθητικά το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό.
Η δεύτερη μερική μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε στην Κίνα στο στρατιωτικό Νοσοκομείο Ζιζίνγκ της βορειοδυτικής πόλης Ζιάν τον Απρίλιο του 2006. Ο ασθενής ονομαζόταν Li Guoxing ηλικίας 30 ετών, ήταν βοσκός και τραυματίστηκε σοβαρά το πρόσωπο του από μιας αρκούδα, ενώ ο ίδιος φυλούσε τα πρόβατά του. Η επέμβαση κράτησε 14 ώρες (ενώ η πρώτη στη Γαλλία μόλις 5 ώρες) και ήταν επίσης επιτυχής, ωστόσο ο Li Guoxing πέθανε στις 21 Δεκεμβρίου 2008, επειδή είχε σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή που του είχε συσταθεί ακολουθώντας αγωγή με θεραπευτικά βότανα. Να σημειωθεί ότι ο δέκτης μεταμόσχευσης πρέπει να ακολουθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή σε όλη τη διάρκεια της ζωής του προκειμένου να μην απορριφθεί ο ιστός από τον οργανισμό του.
Η επόμενη επέμβαση έγινε τον Ιανουάριο του 2007 και πάλι στη Γαλλία, στην Πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου Henri-Mondor στο Παρίσι. Δέκτης ήταν ένας 28χρονος ασθενής που έπασχε από την νόσο του von Recklinghausen, νευροινομάτωση προσώπου, μια παραμορφωτική νόσο στο πρόσωπο, όπου παρατηρείται μεγάλη δυσμορφία, κάτι σαν άνθρωπος - ελέφαντας. Ο ασθενής, που παρουσίαζε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα εξ αιτίας της νόσου αυτής,  απέκτησε με την επέμβαση νέα μύτη και πηγούνι.
Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες αντίστοιχες επεμβάσεις μερικής μεταμόσχευσης προσώπου σε όλον τον κόσμο.

Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία το Μάρτιο του 2010 από ομάδα τριάντα γιατρών του πανεπιστημίου Vall d'Hebron. Η επέμβαση διήρκησε 22 ώρες, ενώ το όνομα του ασθενή δε δόθηκε στη δημοσιότητα, γνωστοποιήθηκε όμως ότι επρόκειτο για άνδρα – θύμα πυροβολισμού στο πρόσωπο πέντε χρόνια νωρίτερα, εξ αιτίας του οποίου δεν μπορούσε να αναπνεύσει, να καταπιεί ούτε να μιλήσει κανονικά. 

Η δεύτερη ολική μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2010. Ούτε στη συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την επέμβαση ή τον ασθενή. Αυτό που γνωστοποιήθηκε ήταν ότι ο ασθενής ήταν ηλικίας 35 ετών, ονομάζεται Ζερόμ και έπασχε από το σύνδρομο του Πρωτέα, γνωστό και ως διαταραχή του ανθρώπου- ελέφαντα. Η επέμβαση ήταν επιτυχής και μάλιστα ο Ζερόμ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που απέκτησε βλέφαρα και δακρυϊκά σωληνάρια, με αποτέλεσμα να έχει φυσιολογικά δάκρυα.
Το 2008 πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά και πρώτη στις ΗΠΑ ολική μεταμόσχευση προσώπου. Δέκτης ήταν ένας 25χρονος ηλεκτρολόγος, ο Dallas Wiens, εργάτης το πρόσωπο του οποίου παραμορφώθηκε από ένα ατύχημα με ηλεκτρικό ρεύμα, όταν ακούμπησε το κεφάλι του σε ένα ηλεκτρικό καλώδιο υψηλής τάσης. Τα εγκαύματα είχαν εξαλείψει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προσώπου του. Οι γιατροί τον επέλεξαν γιατί διέθετε την μεγαλύτερη  ψυχική αποφασιστικότητα σε σχέση με τους άλλους υποψήφιους ασθενείς – απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση. αντικαταστάθηκαν όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Ντάλας μεταξύ αυτών η μύτη, τα χείλη, το δέρμα, οι μύες του προσώπου και τα νεύρα που τους τροφοδοτούν. Ο ασθενής επανάκτησε την αίσθηση της οσμής, εν τούτοις, οι χειρουργοί δεν κατόρθωσαν να του μεταμοσχεύσουν νέα μάτια, ώστε να ανακτήσει τη χαμένη του όραση.
Τον περασμένο Μάιο η 57χρονη Βρετανίδα Charla Nash είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση ανθρώπου που υπεβλήθη σε 20ωρη επέμβαση πλήρους μεταμόσχευσης προσώπου στη Βοστώνη. Η Charla είχε δεχτεί επίθεση από χιμπαντζή δύο χρόνια νωρίτερα, εξ αιτίας της οποίας έχασε τα χέρια, τα χείλη, τη μύτη και τα μάτια της. Η επέμβαση στο πρόσωπο ήταν επιτυχημένη, όχι όμως και στα χέρια, τα οποία απομακρύνθηκαν ύστερα από πνευμονολογικές επιπλοκές που παρατηρήθηκαν στην ασθενή.
Τα σύγχρονα ιατρικά θαύματα!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου