29 Νοεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011. 
Ας κάνουμε και τη σημερινή μας περιήγηση στον κόσμο, να δούμε τι σημαίνει η σημερινή ημέρα για άλλους λαούς. 

Ξεκινάμε από την Αλβανία, η οποία χτες γιόρταζε την επέτειο της ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική αυτοκρατορία και σήμερα γιορτάζει την απελευθέρωση της χώρας από τη ναζιστική Γερμανία το 1944. Αν και αρχικά είχε καταληφθεί από την Ιταλία, τον Απρίλιο του 1939, μετά την συνθηκολόγηση της χώρας με τους Συμμάχους, η Αλβανία κατελήφθη από τους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 1943. Η σημερινή ημέρα ονομάζεται Dita e Çlirimit, που σημαίνει Ημέρα Απελευθέρωσης. 
Στη Λιβερία σήμερα τιμούν τη γενέθλια μέρα ενός από τους σημαντικότερους προέδρους της χώρας, του William Tubman, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, 29 Νοεμβρίου 1895, και κυβέρνησε τη Λιβερία από το 1944 μέχρι το θάνατό του, το 1971. Συνέβαλε στην εκρηκτική οικονομική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, ωστόσο το τελευταίο διάστημα της προεδρίας του ήταν αμφιλεγόμενο, όταν, ύστερα από δολοφονική απόπειρα εναντίον του το 1955, στράφηκε εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. Η σημερινή ημέρα στη Λιβερία είναι αφιερωμένη σ' αυτόν. 
Στο μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού ωκεανού, το Βανουάτου η σημερινή ημέρα ονομάζεται Ημέρα Ενότητας (Unity Day) και είναι αφιερωμένη στην ενότητα των διαφορετικών φυλών που συμβιώνουν αρμονικά. Το Βανουάτου αποτελεί συστάδα 83 νησιών, με πληθυσμό γύρω στους 225.000 κατοίκους, ενώ οι γλώσσες που μιλιούνται ανέρχονται στις 113 (αν και επίσημες γλώσσες θεωρούνται μόνο τα αγγλικά και τα γαλλικά). Η σημερινή ημέρα έχει επιλεγεί ως φόρος τιμής στην αιματηρή καταστολή μιας εξέγερσης το 1977 από την τότε γαλλοβρετανική διοίκηση. Η ημέρα τιμάται με τη συγκέντρωση εκπροσώπων όλων των φυλών στην πρωτεύουσα Port Vila και τη διεξαγωγή παρελάσεων και παραδοσιακών χορών. 
Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει τη σημερινή ημέρα ως Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό. Σαν σήμερα, το 1947, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα 181, με το οποίο οριζόταν το τέλος της βρετανικής επικυριαρχίας στην περιοχή μέχρι την 1η Αυγούστου 1948, η ίδρυση και συνύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών (ενός ισραηλινού και ενός αραβικού) καθορίζοντας και τα σύνορα που θα τα περικλείουν, ενώ παράλληλα προβλεπόταν ειδικό διεθνές καθεστώς για την πόλη της Ιερουσαλήμ υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Ως ημερομηνία ίδρυσης των νέων κρατών είχε οριστεί η 1 Οκτωβρίου 1948. Το σχέδιο είχε απορριφτεί από τους Παλαιστίνιους και τον Αραβικό Σύνδεσμο οδηγώντας απ' ευθείας σε πολεμική σύρραξη στην περιοχή, την πρώτη από μια σειρά πολεμικών επιχειρήσεων μέχρι και σήμερα που το πρόβλημα παραμένει άλυτο, ήδη από τις 30 Νοεμβρίου 1947, και κατέληξε στην ίδρυση και αναγνώριση μόνο ενός Εβραϊκού κράτους στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου