11 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012. 
"Τα λάθη είναι οι πύλες της ανακάλυψης" έγραψε ο Τζέημς Τζόυς, οπότε θα σας ευχηθώ να κάνετε λάθη ή τουλάχιστον να μη τα φοβόσαστε. Αρκεί να μην ξεχνάτε και αυτό που έγραψε ο Μένανδρος, ότι "Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού"

Στην Ιαπωνία σήμερα γιορτάζεται η Εθνική Ημέρα Ίδρυσης της χώρας (Kenkokukinen no Hi). Πιστεύεται ότι σαν σήμερα το 650 π.Χ. ενθρονίστηκε στην πόλη Γιαμάτο ο πρώτος αυτοκράτορας της χώρας, ο αυτοκράτορας Jimmu. Όταν η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου εφάρμοζε το σεληνιακό ημερολόγιο, η Ημέρα της Αυτοκρατορίας (ή Kigen-setsu) όπως ονομαζόταν τότε, εορταζόταν νωρίτερα, στα τέλη Ιανουαρίου. Κατά τη μετάβαση της χώρας στο Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1873, διαπιστώθηκε ότι η γιορτή συνέπιπτε με τον εορτασμό της εθνικής Πρωτοχρονιάς στις 29 Ιανουαρίου και τότε αποφασίστηκε η μετάθεση της στις 11 Φεβρουαρίου έκτοτε. 

Στο Ιράν σήμερα είναι η Ημέρα Νίκης της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979. Η αρχή του τέλους για το παλαιό καθεστώς άρχισε στις 16 Ιανουαρίου 1979, όταν ο σάχης εγκατέλειψε τη χώρα. Στις 1 Φεβρουαρίου αφίχθηκε στην Τεχεράνη ο - για πολλά χρόνια - εξόριστος θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Χομεϊνί προκαλώντας συσπείρωση εκατομμύρια Ιρανών γύρω από το πρόσωπο του. Η σύγκρουση με το παλαιό καθεστώς και τον πρωθυπουργό Μπαζαργκάν σταδιακά κορυφωνόταν τις επόμενες ημέρες με αποκορύφωμα την 11 Φεβρουαρίου 1979, όταν το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας ανακοίνωσε την ουδετερότητά του στη σύγκρουση ισλαμιστών με το πολιτικό κατεστημένο, και οι επαναστάτες κατέλαβαν πλέον κυβερνητικά κτίρια, το κτίριο της τηλεόρασης και το παλάτι του σάχη.

Τέλος, η σημερινή αργία στη Λιβερία είναι αφιερωμένη προς τιμή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ενώ στο Καμερούν γιορτάζεται η Ημέρα της Νεολαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου