9 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012.
Χρόνια πολλά στον Άγγελο Χαριστέα, τον πολύ σπουδαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή από το Στρυμωνικό των Σερρών, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην κατάκτηση του Euro το 2004 και που σήμερα κλείνει τα 32 του χρόνια.
Ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε το περίφημο "Δε φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι ελεύθερος".
Με βάση αυτό το σκεπτικό άλλωστε μπορεί να εξηγηθεί και ο θρίαμβος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου το 2004. Οι παίχτες δε φοβήθηκαν κανέναν αντίπαλο, δεν αγωνιούσαν για τη νίκη, έπαιξαν με την ψυχή τους - δηλαδή ελεύθερα - και κέρδισαν. Το ίδιο ισχύει και στη ζωή μας, μόνο που η νίκη δεν είναι απαραίτητα κάτι το υλικό, αλλά πάνω απ' όλα η ψυχική απελευθέρωση - και όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Στο Λίβανο, ο χριστιανικός πληθυσμός της χώρας γιορτάζει τον Άγιο Μάρωνα. Το 40% των Λιβανέζων είναι Χριστιανοί, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι Μαρωνίτες, ένα δόγμα που θα λέγαμε ότι ανήκει στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, καθώς αναγνωρίζει τα πρωτεία του Πάπα. Σημαντική μαρωνιτική κοινότητα υπάρχει σήμερα και στην Κύπρο, όπου είχαν μεταναστεύσει αρκετοί από την εποχή των σταυροφοριών, προκειμένου να ξεφύγουν από τις θρησκευτικές συγκρούσεις. Ο Άγιος Μάρωνας θεωρείται προστάτης του Λιβάνου, και γι' αυτό το λόγο σήμερα κλείνουν και οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, παρόλο που κατ' αρχήν πρόκειται για γιορτή μόνο των Χριστιανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου