5 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012.
Στο μικροσκοπικό κρατίδιο του Σαν Μαρίνο, που βρίσκεται στην καρδιά της ιταλικής χερσονήσου, η σημερινή γιορτή είναι διπλή. Τιμούν την Αγία Αγκάθα, η οποία είναι προστάτιδα του κράτους μαζί με τον Άγιο Μαρίνο, ο οποίος θεωρείται και ο ιδρυτής του, ενώ παράλληλα γιορτάζουν την απελευθέρωση του κρατιδίου από την εξουσία του καρδινάλιου Giulio Alberoni το 1740. Ο καρδινάλιος είχε εισβάλλει στη χώρα το 1739, όμως οι Σανμαρινέζοι από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν έντονα για την εισβολή και απευθύνθηκαν στον Πάπα, ο οποίος τελικά αναγνώρισε τα κυριαρχικά δικαιώματα του Σαν Μαρίνο κι έτσι το κράτος ανέκτησε την ανεξαρτησία του στις 5 Φεβρουαρίου 1740. 


Στο Μεξικό σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος. Σαν σήμερα το 1917 υπογράφηκε το νέο Σύνταγμα της χώρας, που ονομάστηκε "Πολιτικό Σύνταγμα των Ηνωμένων Μεξικάνικων Πολιτειών" (Constitución Política de los Estados Unidos Mexicanos), ενώ έβαλε τέλος στο χάος που επικρατούσε στη χώρα τον πρώτο αιώνα του ανεξάρτητου βίου της (από το 1810), το οποίο δεν είχαν καταφέρει να αντιμετωπίσουν οι προηγούμενες συνταγματικές απόπειρες.

Στο Μπουρούντι η σημερινή ημέρα ονομάζεται Ημέρα Ενότητας και σκοπό έχει να υπογραμμίσει την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κύριων φυλών, των Χούτου και των Τούτσι, οι οποίοι συγκρούστηκαν σφοδρά για δεκαετίες από την απελευθέρωση της χώρας.

Στο Πακιστάν, τέλος, η σημερινή αργία είναι αφιερωμένη στην ανοιχτή πληγή του Κασμίρ που το μοιράζονται το Πακιστάν με την Ινδία και ονομάζεται Ημέρα Αλληλεγγύης στο Κασμίρ. Με αυτόν τον τρόπο οι Πακιστανοί θέλουν να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των όσων κατοίκων του ινδικού τμήματος της περιοχής που επιθυμούν την απόσχιση από την Ινδία, αλλά και να τιμήσουν τους νεκρούς αυτού του πολυετούς αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου