14 Φεβρουαρίου 2012

ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΙ III: 1 ΣΤΟΥΣ 5 ΣΟΥΗΔΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ !!


Εσείς πιστεύετε στα φαντάσματα; Ένα σημαντικό κομμάτι των Σουηδών πάντως πιστεύει. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Svenska Dagbladet, το 21% των Σουηδών (λίγο περισσότεροι από τον ένα στους πέντε δηλαδή) εξέφρασαν τη γνώμη ότι μετά θάνατον οι άνθρωποι γίνονται φαντάσματα!
Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα του 1998, όταν το 17% είχε εκφράσει την ίδια εκτίμηση. Παράλληλα, το 20% του πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα, παραδέχτηκε ότι ήρθε σε επικοινωνία ή ένιωσε την παρουσία ενός φαντάσματος κάποια στιγμή στη ζωή του, με τα ποσοστά στις γυναίκες να είναι διπλάσια σε σχέση με τους άντρες (20% και 11% αντίστοιχα). 
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας, όμως, είναι ότι στα φαντάσματα πιστεύουν λιγότερο τα άτομα της τρίτης ηλικίας σε ποσοστό μόλις 13%, αν και κανείς θα περίμενε το αντίθετο. Η Σουηδία μοιάζει να βρίσκεται στο μέσο μιας περιόδου "αναγέννησης" των μεταφυσικών φαινομένων, παρότι ο ορθολογισμός κυριάρχησε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, κάτι που ορισμένοι το αποδίδουν - μεταξύ άλλων - και στα πολλά τηλεοπτικά προγράμματα - σήριαλ κατά βάση - που διηγούνται ιστορίες για μεταφυσικά όντα. 
Ok, αυτά μας τα παν και άλλοι, όταν π.χ. πριν κάτι δεκαετίες η εκκλησία κήρυττε ότι το ποδόσφαιρο διαφθείρει τη νεολαία... Το θέμα είναι αυτή η αντίφαση που παρατηρείται σε μια από τις πιο προηγμένες κοινωνίες παγκοσμίως, το πιο δυναμικό κομμάτι της οποίας, οι νέοι της χώρας πιστεύουν σε φαντάσματα και κουραφέξαλα. Ποιος είπε ότι η γνώση οδηγεί απαραίτητα στην οδό της λογικής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου