17 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012.
Αλήθεια, μόνο εμένα έχει κουράσει αυτή η υπερ-συγκέντρωση "σοφών" που τα ξέρουν όλα και εκφέρουν την άποψη τους επί παντός επιστητού σαν να είναι ειδικοί; "Η πεμπτουσία της γνώσης είναι, όταν την έχεις, να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις, να ομολογείς την άγνοιά σου" έλεγε ο Κομφούκιος και εκτιμώ ότι πολλοί θα έπρεπε να τη λάβουν σοβαρά υπόψη.

Σαν σήμερα, το 2008 το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του, μια αμφιλεγόμενη κίνηση που διατηρεί ακόμα εύθραυστες τις ισορροπίες στα Βαλκάνια.
Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε σαν σήμερα η εξέγερση στη Λιβύη κατά του καθεστώτος Καντάφι με τη διοργάνωση των πρώτων διαδηλώσεων. Ένα χρόνο μετά η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ διαφορετική. Το καθεστώς άλλαξε, ο ίδιος ο Καντάφι πέθανε, αλλά η αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει. Θα ήταν αφελές να περίμενε κανείς ότι η μετάβαση από ένα πολυετές, καταπιεστικό καθεστώς σε μια ελεύθερη δημοκρατία θα μπορούσε να γίνει ανώδυνα. Αυτά γίνονται μόνο στη σφαίρα του φανταστικού. Όπως εξίσου προσβλητικό για τη νοημοσύνη είναι το να υποστηρίζει κάποιος ότι επί εποχής Καντάφι υπήρχε μεγαλύτερη ηρεμία στη χώρα, οπότε ήταν καλύτερη η εποχή εκείνη, ξεχνώντας σαν ασήμαντη λεπτομέρεια τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες των "πολιτικώς διαφωνούντων". Ο αντιαμερικανισμός δε χρειάζεται να μας κάνει και νοσταλγούς των τυράννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου