8 Απριλίου 2012

ΠΑΣΧΑ Α ΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ


Στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και άλλες χώρες που ανήκαν το πάλαι ποτέ στην βρετανική αυτοκρατορία, όπως π.χ. στην Αυστραλία, τη Μεγάλη Παρασκευή ετοιμάζουν στο σπίτι ή αγοράζουν έτοιμα από κάποιο αρτοπωλείο τα περίφημα ζεστά σταυρωμένα τσουρεκάκια (hot cross buns). Θα σας δώσω μια συνταγή για να ετοιμάσετε αυτά τα τσουρεκάκια με σοκολάτα, την οποία βρήκα στο ίντερνετ. Εάν νηστεύετε τη Μ. Παρασκευή, απλά ετοιμάστε τα για μετά την Ανάσταση, ώστε να γιορτάσετε φέτος το Πάσχα όχι μόνο με το πατροπαράδοτο αρνάκι αλλά και με μια γεύση από Αγγλία. Η συνταγή είναι για 16-18 τσουρεκάκια, οπότε μπορείτε να υπολογίσετε τις αναλογίες, εάν θέλετε να ετοιμάσετε λιγότερα.

Υλικά:
ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ:
4 φλιτζάνια x 250ml αλεύρι
125ml ζάχαρη άχνη
10ml αλάτι
10g στιγμιαίας μαγιάς
60ml κακάο
σε σκόνη
15ml κανέλα
80 γρ.
λιωμένο βούτυρο
250-300ml αποβουτυρωμένο γάλα (ζεστό)
1 αυγό
180ml κομματάκια σοκολάτας
χτυπημένο αυγό για να τα αλείψετε πριν το ψήσιμο
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ:
125ml αλεύρι
15ml ελαιόλαδο
ζεστό νερό
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
50ml νερό
30ml ζάχαρη
ένα κομμάτι κανέλα
 
Εκτέλεση:
ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ
Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι, τη μαγιά, τη σκόνη κακάο και την κανέλα. Αναμείξτε χωριστά το λιωμένο βούτυρο με το αποβουτυρωμένο γάλα και το αυγό και προσθέστε το μείγμα στο πρώτο μπολ για να σχηματίσετε μια ζύμη, η οποία θα είναι μαλακή, αλλά δε θα κολλάει. Ζυμώστε καλά μέχρι να μαλακώσει και γίνει ελαστική. Βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο πλαστικό σακουλάκι και αφήστε τη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Στη συνέχεια τη βγάζετε και ζυμώνετε ελαφρά τα κομματάκια σοκολάτας στη ζύμη σας. Χωρίστε τη ζύμη σε 16-18 μερίδες και με αυτές σχηματίσετε από μια μπάλα. Βάλτε τις μπάλες σε λαδωμένο ταψί, σκεπάστε τες και αφήστε τες να φουσκώσει για 20 λεπτά ακόμη. Αλείψτε τα ψωμάκια με το χτυπημένο αυγό. Σχεδιάστε τους σταυρούς στο πάνω μέρος και τα αφήνετε να ψηθούν στους 180 ° C για 20-30 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο τα αλείφετε με το γλάσο.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ
Αναμείξτε το αλεύρι με το λάδι και αρκετό ζεστό νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια σκληρή πάστα. Τη βάζετε σε ένα χωνί ζαχαροπλαστικής και σχεδιάζετε σταυρούς πάνω στα τσουρεκάκια.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
Αναμείξτε τα τρία υλικά σ' ένα μικρό κατσαρολάκι και βράστε το μείγμα για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει κολλώδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου