14 Απριλίου 2012

ΙΕΡΕΑΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΠΑΙΔΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ!


Ένα άτομο με νοητική υστέρηση δικαιούται να κοινωνήσει συμμετέχοντας στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ή στερείται αυτού του δικαιώματος, επειδή δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τι συμβολίζει το μυστήριο αυτό; Ο πατέρας Πιερτζόρτζιο Ζάγκι, ο καθολικός ιερέας της εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο χωριό Πόρτο Γκαριμπάλντι, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη της Φεράρα, τάχθηκε με τη δεύτερη άποψη αρνούμενος να δώσει κοινωνία σε ένα παιδί με νοητική υστέρηση κατά τη θεία λειτουργία του Πάσχα προκαλώντας σάλο στην Ιταλία. 
Όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες είναι οι αντιδράσεις των γονιών του παιδιού, οι οποίοι έχουν ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και στο Βατικανό, ενώ έχουν "ανάψει" οι συζητήσεις για  το θέμα και στο εσωτερικό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Ο Αντόνιο Marziale, κοινωνιολόγος και διευθυντής του Παρατηρητηρίου των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Ιταλία, καθώς και σύμβουλος της ιταλικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την παιδική ηλικία, κατήγγειλε την άρνηση του ιερέα ως «πολιτιστικό σκοταδισμό του Μεσαίωνα". Οι κάτοικοι του χωριού είναι διχασμένοι, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι το παιδί παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα στο κατηχητικό σχολείο του χωριού. Ένας συμμαθητής του μάλιστα έστειλε επιστολή στον ιερέα, στην οποία γράφει ότι αν το συγκεκριμένο παιδί με ειδικές ανάγκες συμμετείχε στη θεία κοινωνία, κάτι τέτοιο "θα ήταν μεγάλη χαρά για εκείνο, ενώ όλοι θα έβλεπαν την πραγματική αξία της Κοινωνίας". Η μητέρα του παιδιού ελπίζει ότι ο ιερέας θα το ξανασκεφτεί και θα αλλάξει τη στάση του μέχρι το Μάιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τελετή Κοινωνίας για είκοσι παιδιά του χωριού, υπενθυμίζοντας ότι το παιδί παρακολουθεί μαθήματα στο κατηχητικό με μεγάλη ευχαρίστηση, ενώ σημειώνει ότι πολλά είναι και τα συνομήλικα του γιου της παιδιά, που δεν πάσχουν μεν από νοητική υστέρηση, αλλά όμως δε γνωρίζουν το πραγματικό νόημα της Θείας Ευχαριστίας, κάτι όχι και τόσο παράξενο για ένα παιδί δέκα ετών. Κανείς όμως δεν αρνήθηκε την Κοινωνία στα παιδιά αυτά.
Ο επίσκοπος της Φεράρα τάσσεται στο πλευρό του ιερέα μέχρι στιγμής. Αντίθετα, ο καρδινάλιος Βελάσιο Ντε Πάολις, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις της Αγίας Έδρας, κατήγγειλε τη στάση του συγκεκριμένου ιερέα, ενώ έφερε ως παράδειγμα το τελετουργικό που ακολουθείται στις ορθόδοξες εκκλησίες, όπου τα παιδιά λαμβάνουν της Θεία Ευχαριστία αμέσως μετά τη βάφτιση και όχι, όπως στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, αφού συμπληρώσουν το δέκατο έτος της ηλικία τους. "Εφόσον το άτομο με την αναπηρία δε βεβηλώνει την υποδοχή (της κοινωνίας), εάν τη δέχεται ήρεμα, είναι συνήθης πρακτικής να του προσφέρεται" δήλωσε ο καρδινάλιος υπενθυμίζοντας ότι η δύναμη του συγκεκριμένου μυστηρίου αγγίζει όλον τον κόσμο, ακόμα και τους άρρωστους και τους ετοιμοθάνατους.

[Πηγή: La Stampa]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου