8 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 8 Απριλίου 2012, Κυριακή των Βαΐων για την Ελλάδα και Κυριακή του Πάσχα για τους ρωμαιοκαθολικούς και τις προτεσταντικές εκκλησίες. Η διαφορά οφείλεται στο ότι ειδικά ο υπολογισμός του Πάσχα που είναι κινητή εορτή γίνεται από την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία με βάση το παλαιό ημερολόγιο, ώστε να συμπίπτει η ημερομηνία με εκείνη των υπολοίπων ορθόδοξων εκκλησίων, οι οποίες όμως ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο για τον υπολογισμό όλων των θρησκευτικών εορτών.
Στην Ιαπωνία σήμερα γιορτάζονται τα γενέθλια του Βούδα ή η "Ημέρα των Λουλουδιών" ("Hana Matsuri"), όπως αλλιώς ονομάζεται η σημερινή γιορτή. Στις υπόλοιπες ασιατικές χώρες, που ακολουθούν τα παραδοσιακά τους ημερολόγια και όχι το Γρηγοριανό όπως η Ιαπωνία, η συγκεκριμένη γιορτή είναι κινητή και πέφτει πολύ αργότερα, το Μάιο. Αντίθετα, στην Ιαπωνία τα γενέθλια του Βούδα γιορτάζονται κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Στους βουδιστικούς ναούς τους χώρας, οι πιστοί κατασκευάζουν οικοδομήματα από λουλούδια και μέσα σε αυτά τοποθετούν ένα αγαλματίδιο του Βούδα. Στη συνέχεια το εμποτίζουν με άμα-τσα (ama-cha), ένα ποτό που παρασκευάζεται από φύλλα τσαγιού βουτηγμένα σε ζεστό νερό. Πολλοί παίρνουν στη συνέχεια το άμα-τσα στο σπίτι τους, καθώς θεωρείται αγιασμένο.
Τέλος, η 8η Απριλίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά ύστερα από απόφαση του τέταρτου παγκόσμιου συνεδρίου των Ρομά που είχε συνέλθει στην Πολωνία το 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου