12 Απριλίου 2012

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΒΓΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ


Σύμφωνα με το μύθο, όταν μια γυναίκα, που κρατούσε στην ποδιά της άσπρα αβγά, πληροφορήθηκε την ανάσταση του Χριστού, δεν το πίστεψε και αναφώνησε: "Αν κοκκινίσουν τα άσπρα αβγά, τότε θα το πιστέψω". Και πράγματι τα αβγά κοκκίνισαν κι έτσι καθιερώθηκε το έθιμο. να βάφουμε κόκκινα τα αυγά την περίοδο του Πάσχα. 
Γιατί τα βάφουμε ειδικά τη Μεγάλη Πέμπτη; Οι παλιοί πίστευαν ότι τα μεγαλοπεφτιάτικα αβγά δε χαλάνε κι μάλιστα τα χρησιμοποιούσαν για προστασία από τις ασθένειες και τις δαιμονικές δυνάμεις. Ιδιαίτερα θαυματουργό θεωρούνταν το πρώτο αβγό που γεννιέται τη συγκεκριμένη ημέρα, ειδικά αν προέρχεται από μαύρη κότα. Σε αγροτικές περιοχές, τα μεγαλοπεφτιάτικα αβγά χρησιμοποιούνταν για να προστατέψουν οι αγρότες τα χωράφια τους από τις θεομηνίες. Σε ορισμένες περιοχές, κρατούσαν τα αβγά μέχρι τη γιορτή του αγίου Παντελεήμονος στις 27 Ιουλίου, οπότε και τα έθαβαν στα χωράφια, για να τα προφυλάξουν από το χαλάζι. Σε άλλες περιοχές πάλι, απέφευγαν να βάφουν ή να τσουγκρίζουν τα πασχαλινά αβγά για να μην πάθουν τα ζώα τους αβγουλήθρα. 
Σύμφωνα με την παράδοση, τα αβγά πρέπει να βάφονται σε λεκάνες αμεταχείριστες και να σκεπάζονται με λευκή πετσέτα, γιατί αλλιώς θεωρείται αμαρτία να τα βρει η Μεγάλη Παρασκευή, που θεωρείται ως "η πιο λυπημένη ημέρα" του χρόνου. Επίσης, το αβγό δεν πρέπει να δανείζεται μετά τη δύση του ηλίου. Σε πολλά μέρη οι νοικοκυρές φυλάσσουν τη βαφή για σαράντα ημέρες μέχρι την ημέρα της Αναλήψεως, οπότε τη σκορπάνε ή τη χύνουν στη θάλασσα. Στη Θράκη, συνηθιζόταν να βάφουν από έξι αβγά για εφτά Πέμπτες ξεκινώντας από τη Μεγάλη Πέμπτη, τα ονομαζόμενα και "εξάπεφτα", για το καλό της οικογένειας. Πάντως, ένα έθιμο που ακολουθείται ακόμα και σήμερα από πολλούς είναι η απόθεση κόκκινων αβγών στα μνήματα, ώστε να κάνουν Πάσχα και οι νεκροί, καθώς λέγεται πως τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν ο Χριστός κατεβαίνει στον κάτω κόσμο, ανεβαίνουν οι ψυχές των νεκρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου