20 Απριλίου 2012

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΡΑΤΣΑ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ

Αν όλα αυτά τα σκυλιά είναι δικά του, τότε ο τύπος είναι σίγουρα πολυ-διχασμένη προσωπικότητα!

Μια παροιμία λέει "δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι". Επομένως, εφόσον ο σκύλος θεωρείται "ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου", θα έχει πολλά "να πει" για το χαρακτήρα του. Τι αποκαλύψεις όμως μπορεί να κάνει το συμπαθές τετράποδο σχετικά με την προσωπικότητα του αφεντικού του; Κατά πόσο ισχύει αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων υποστηρίζουν, ότι ο χαρακτήρας του σκύλου τους μοιάζει στο δικό τους; Ο Λανς Γουόρκμαν, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπαθ της Μεγάλης Βρετανίας, παρουσίασε πρόσφατα τα συμπεράσματα online έρευνας που διεξήγαγε ανάμεσα σε 1000 ιδιοκτήτες σκύλων ψάχνοντας να ανακαλύψει αν υπάρχει κάποια δόση αληθείας πίσω από αυτήν την εκτίμηση. 
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συμπεράσματα του καθηγητή Γουόρκμαν, οι ιδιοκτήτες αθλητικών σκυλιών, όπως Λαμπραντόρ ριτρίβερ και σπάνιελ κόκερ, είναι τύποι ευχάριστοι και ευσυνείδητοι. Άλλωστε και οι συγκεκριμένες ράτσες σκύλων θεωρούνται επίσης ευγενικές, υπάκουες και πρόθυμες να ευχαριστήσουν το αφεντικό τους. Εξάλλου, αυτοί είναι και οι λόγοι που τα λαμπραντόρ είναι η δημοφιλέστερη ράτσα στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή όμως. ως ευσυνείδητοι και εξωστρεφείς εμφανίζονται και οι ιδιοκτήτες πιο ήσυχων σκύλων, όπως τα μπουλντόγκ ή τα τσόου τσόου.
Οι ιδιοκτήτες ποιμενικών (όπως γερμανικός ποιμενικός, τσοπανόσκυλο κλπ) είναι πιο εξωστρεφείς. Και σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται να υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στο χαρακτήρα του ιδιοκτήτη και του σκύλου του, καθώς οι ποιμενικοί θεωρούνται ατρόμητοι, χωρίς όμως να είναι εχθρικοί, πρόθυμοι και πάντα σε ετοιμότητα. Γι' αυτό εξάλλου χρησιμοποιούνται ως φύλακες, για να εκτελούν διάφορες αποστολές και φυσικά για να... ποιμάνουν τα πρόβατα, όπως λέει και το όνομα που τους έχουμε δώσει.
Όσοι έχουν στο σπίτι τους κυνηγόσκυλα, όπως π.χ. μπιγκλ ή κάποιο άλλο λαγωνικό, εμφανίζονται πιο σταθεροί συναισθηματικά, πιο ήρεμοι και κατασταλαγμένοι. Άλλωστε και τα λαγωνικά, πέρα από τη "μύτη" που διαθέτουν, είναι γνωστά και για τη φιλική, σαν οικογενειακή συμπεριφορά τους.
Οι κάτοχοι μικρών σκυλιών, όπως τσιουάουα και γιορκσάιρ, είναι σε γενικές γραμμές τύποι ευχάριστοι και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες ακόμα και σε πεδία που έχουν σχέση με το μυαλό, αντίθετα από τη στερεοτυπική αντίληψη ότι οι ιδιοκτήτες τέτοιων σκυλιών συνήθως είναι αιθεροβάμονες.
Από τα συμπεράσματα της έρευνας του καθηγητή Γουόρκμαν δε θα μείνουν καθόλου ευχαριστημένοι οι ιδιοκτήτες τεριέ, καθώς τους αξιολογεί ως ανθρώπους με αδιάφορη μάλλον προσωπικότητα, μέτριους. Ίδια είναι η αξιολόγηση και για τους ιδιοκτήτες ντόπερμαν και σνάουζερ, οι οποίοι επίσης εμφανίζονται ως αδιάφορες προσωπικότητες χωρίς ιδιαίτερα προσόντα.
Οι κάτοχοι τεριέ, ντόπερμαν και σνάουζερ είστε ελεύθεροι να βρίσετε τον καθηγητή όσο θέλετε. Οι υπόλοιποι μπορείτε να επαναπαυθείτε στη θετική αξιολόγηση της προσωπικότητας σας. Η απορία όμως παραμένει και είναι αμείλικτη: Τι γίνεται με τους ιδιοκτήτες σκυλιών που δεν ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ράτσα, αλλά αποτελούν επιμειξία διαφορετικών φυλών; Αν ο σκύλος έχει π.χ. γονίδια από ντόπερμαν και από λαμπραντόρ, τι χαρακτήρα θα έχει ο ιδιοκτήτης; Το ερώτημα ισχύει και για τους κατόχους σκύλων διαφορετικής ράτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου