21 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 21 Απριλίου 2012. Σήμερα, κλείνει αισίως τα 86 της χρόνια η "βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, και των άλλων Βασιλείων και περιοχών Της, Αρχηγός της Κοινοπολιτείας, Υπερασπιστής της Πίστης, Αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Ηγεμών της Νήσου Μαν, Υπέρτατη Αρχηγός των Νήσων Φίτζι, Δούκισσα του Εδιμβούργου, Δούκισσα του Εδιμβούργου και Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων" (όπως είναι ο πλήρης τίτλος της) Ελισάβετ Β'. Χρόνια της πολλά, λοιπόν!
Στη Βραζιλία η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στον εθνικό ήρωα της χώρας, τον Ζοακίμ Ζοζέ ντα Σίλβα Ξαβιέρ, γνωστό με το παρατσούκλι "οδοντοβγάλτης" (Tiradentes), καθώς ασκούσε το επάγγελμα του οδοντογιατρού. Το 1789 συμμετείχε στην οργάνωση του κινήματος Inconfidência Mineira, που επεδίωκε την ανεξαρτησία της Βραζιλίας από την πορτογαλική αποικιοκρατία και ήταν εμπνευσμένο από τις αρχές του γαλλικού διαφωτισμού αλλά και από την επιτυχία της αμερικανικής επανάστασης λίγα χρόνια νωρίτερα. Το κίνημα δεν ήταν πολύ καλά οργανωμένο και συνάντησε τη σφοδρή αντίσταση του πορτγαλικού στρατού, ενώ ο Τιραντέντες συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο δι' απαγχονισμού και εκτελέστηκε στις 21 Απριλίου 1792. Ο Τιραντέντες αναγορεύτηκε εθνικός ήρωας της Βραζιλίας μετά την ανακήρυξη της πρώτης δημοκρατίας το 1889.
Στο Τέξας των ΗΠΑ γιορτάζουν την επέτειο από τη μάχη του Σαν Χασίντο (San Jacinto) που διεξήχθη σαν σήμερα το 1836 και ήταν η τελευταία μάχη, με την οποία εξασφαλίστηκε η ανεξαρτησία του Τέξας από το Μεξικό. Στη συγκεκριμένη μάχη σκοτώθηκαν μόλις 9 Τεξανοί στρατιώτες έναντι 630 Μεξικανών, ενώ την επομένη ημέρα πιάστηκε αιχμάλωτος ο Πρόεδρος του Μεξικό, ο Αντόνιο Λοπέζ ντε Σάντα Άνα, ο οποίος υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να υπογράψει την αποχώρηση του μεξικανικού στρατού από την περιοχή τρεις εβδομάδες αργότερα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανεξαρτησία του Τέξας.
Η σημερινή ημερομηνία θεωρείται ως η επέτειος από την ίδρυση της Ρώμης το 753 π.Χ. Κι αν ακόμα υπήρχαν διαφωνίες ως προς τη χρονολογία, κανείς δεν αμφισβητούσε την ημέρα και το μήνα, γιατί συνέπιπτε με τη γιορτή της θεάς Παλές, προστάτιδας των βοσκών. Οι βασικότεροι μύθοι για την ίδρυση της πόλης που έμελλε να αποτελέσει το κέντρο μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας, συνδέονται με τον εποικισμό της περιοχής από τον Αινεία και άλλους Τρώες μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου και και με το μύθο των δίδυμων αδερφών, του Ρωμύλου και του Ρέμου, οι οποίοι ήταν γιοι του θεού Άρη, καρπός της ένωσης του με τη Ρέα Σίλβια, μία Εστιάδα. Τα παιδιά ρίχτηκαν στον Τίβερη από το βασιλιά της Άλβας και θείο της μητέρας τους, ενώ ξεβράστηκαν στην περιοχή, όπου αργότερα ιδρύθηκε η Ρώμη και εκεί τράφηκαν αρχικά με τη φροντίδα μιας λύκαινας, μέχρι που τα βρήκε ένας βοσκός. Όταν μεγάλωσαν, ίδρυσαν την πόλη στο μέρος όπου σώθηκαν, ενώ το ακριβές σημείο, στο λόφο Παλατίνο, υποδείχθηκε με οιωνοσκοπία, όταν εμφανίστηκαν εκεί 12 γύπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου