7 Ιουνίου 2012

11 ΣΟΥΒΕΝΙΡ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ


Έστω ότι αποφασίζετε να πάτε ένα ταξίδι μέχρι την μακρινή Ιαπωνία. Αφού θαυμάσετε την τεχνολογική εξέλιξη μιας χώρας, που μοιάζει σαν να έρχεται από άλλον πλανήτη, θα πρέπει να αγοράσετε και κάποια σουβενίρ για να τα φέρετε πίσω στην πατρίδα είτε ως δώρα στα αγαπημένα σας πρόσωπα είτε ως αναμνηστικά δικά σας. Εκτός από το ρομπότ που σας έκλεψε την καρδιά, δείξτε την προτίμησή σας και σε ορισμένα πιο παραδοσιακά είδη, απομεινάρια μιας εποχής που έχει σχεδόν ξεθωριάσει μπροστά στη δύναμη της τεχνολογικής εξέλιξης. Εμείς σας προτείνουμε 11 από αυτά:

1. Maneki neko: Πρόκειται για μια κεραμική γάτα, η οποία καλωσορίζει τους πελάτες ενός μαγαζιού, ενός εστιατορίου, μιας τράπεζας κλπ παντού στην Ιαπωνία.  Θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη στις δουλειές και γενικότερα ευημερία, γι' αυτό και είναι γνωστή και ως "τυχερή γάτα". Πέρα από γούρι χρησιμοποιείται και ως διακοσμητικό σπιτιού, ενώ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σουβενίρ που αγοράζουν οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Αν και ο τρόπος με τον οποίο αναπαριστάται η γάτα μοιάζει σαν να αποχαιρετά τον επισκέπτη, στην πραγματικότητα πρόκειται για τον ιαπωνικό χαιρετισμό καλωσορίσματος. 

2. Tenugui: Είναι μια λεπτή, ορθογώνια, βαμβακερή πετσέτα, μήκους περίπου 90 εκατοστών, πάνω στην οποία είναι σχεδιασμένα διάφορα μοτίβα: γεωμετρικά, λουλούδια κλπ. Έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απλή πετσέτα, να φορεθεί ως κορδέλα, να τυλίξετε δώρα, να διακοσμήσετε τον τοίχο ή ακόμα και να τη βάλετε στο πάτωμα ως χαλάκι.


3. Yukata: Ένα παραδοσιακό, καλοκαιρινό κιμονό από ελαφρύ βαμβάκι, το οποίο είναι δημοφιλές σε παραδοσιακά πανδοχεία, αλλά και σε διάφορα φεστιβάλ.



4. Geta: Παραδοσιακές ιαπωνικές παντούφλες, που μοιάζουν με μείξη σαγιονάρας και τσόκαρου. Είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα μιας Yukata, αν θέλετε να αποκτήσετε όλο το σετ.





5. Wagasa: Είναι η παραδοσιακή ιαπωνική ομπρέλα. Κατασκευάζεται από ξύλο μπαμπού και ιαπωνικό χαρτί. Δε χρησιμοποιείται μόνο για προστασία από τη βροχή, αλλά αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα σε μια παραδοσιακή τελετή τσαγιού ή για να παρακολουθήσετε μια παράσταση του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου καμπούκι.





6. Furin: Γυάλινο ή μεταλλικό καμπανάκι, που οι Ιάπωνες το κρεμούν έξω από το παράθυρο ή την πόρτα του σπιτιού τους και αφήνει έναν απαλό ήχο με το φύσημα του ανέμου.





7. Daruma: Πρόκειται για σφαιρικές κούκλες, κόκκινου συνήθως χρώματος, οι οποίες αποτελούν φυλαχτά για καλή τύχη και ευημερία, ενώ δίνουν δύναμη σε όσους τις κατέχουν, ώστε να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους.





8. Hashi: Έτσι ονομάζονται τα γιαπωνέζικα ξυλάκια για το φαγητό. Είναι κοντύτερα και πιο στρογγυλεμένα σε σχέση με τα κινέζικα, ενώ συνήθως είναι ζωγραφισμένα με διάφορα σχέδια.




9. Iαπωνικά φαναράκια: Κατασκευάζονται από παραδοσιακό ιαπωνικό χαρτί washi, κολλημένο σε ένα ξύλινο πλαίσιο από μπαμπού, και αποτελούσαν τον παραδοσιακό τρόπο φωτισμού των Ιαπώνων, πριν εφευρεθεί ο ηλεκτρισμός. Χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα σε φεστιβάλ, πάρκα, εστιατόρια, αλλά και ως διακοσμητικά των σπιτιών.







10. Tanuki. Έτσι είναι η ονομασία του ιαπωνικού σκύλου ρακούν. Τα αγαλματάκια αυτά θεωρούνται - καμία έκπληξη - γούρικα φυλαχτά. Μα, καλά.... οι Ιάπωνες είναι τόσο πολύ προληπτικοί κι έχουν ένα σωρό μικρά αγαλματάκια για φυλαχτά ή απλά εκμεταλλεύονται την... αφέλεια των τουριστών;



11. Sampuru: Πρόκειται για ψεύτικα δείγματα φαγητού φτιαγμένα από πλαστικό, τα οποία χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά κοσμώντας συνήθως τις βιτρίνες των ιαπωνικών εστιατορίων. Προσοχή μόνο να μην ξεγελαστείτε και τα φάτε.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου