4 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 4 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012. Τα γενέθλιά του έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος κλείνει τα 83. Την ίδια ημερομηνία, αλλά πολλά χρόνια αργότερα, γεννήθηκε και η Αντζελίνα Τζολί. Η μέλλουσα κυρία Μπραντ Πιτ γίνεται 37 ετών, ενώ έξι χρόνια μικρότερος είναι ο επίσης γεννημένος την 4η Ιουνίου Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής Γιούρκας Σεϊταρίδης.  Σαν σήμερα όμως, έφυγαν από τη ζωή και τρεις αγαπημένοι Έλληνες ηθοποιοί, εκπρόσωποι τριών διαφορετικών γενεών: ο Ντίνος Ηλιόπουλος (το 2001), ο Σωτήρης Μουστάκας (το 2007) και ο Νίκος Σεργιανόπουλος (το 2008).
Στην Ελλάδα σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος, κάνοντας όμως μια βόλτα στον κόσμο, διαπιστώνουμε ότι εκτός από τη χώρα μας, η σημερινή ημερομηνία γιορτάζεται ως αργία - για τελείως διαφορετικούς λόγους ωστόσο - από ορισμένα κράτη της μακρινής Ωκεανίας.  
Στη Νέα Ζηλανδία, όπως η κάθε χρόνο, η πρώτη Δευτέρα του Ιουνίου είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των γενεθλίων της βασίλισσας της βρετανικής Κοινοπολιτείας, η οποία άλλωστε θεωρείται ως ο ανώτατος άρχων του κράτους. Η ημερομηνία έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς δεν συμπίπτει με τα πραγματικά γενέθλια της σημερινής βασίλισσας Ελισάβετ Β', ενώ δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο πρόσωπό της. Αντίστοιχη γιορτή αλλά σε διαφορετική ημερομηνία υπάρχει στα περισσότερα κράτη της βρετανικής κοινοπολιτείας - μια αφορμή για αργία.
Στο βασίλειο της Τόνγκα, ένα σύμπλεγμα νησιών βόρεια της Νέας Ζηλανδίας, γιορτάζεται η απελευθέρωση της χώρας, μια επέτειος που αναφέρεται σε δύο διαφορετικά γεγονότα: την κατάργηση του καθεστώτος δουλοπαροικίας από τον βασιλιά Τζόρτζ Τούπου Α' το 1862 και την απόκτηση πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας το 1970 τερματίζοντας το καθεστώς προστασίας από τη Μ. Βρετανία, το οποίο είχε καθιερωθεί με την υπογραφή μιας Συνθήκης Φιλίας μεταξύ των δύο κρατών τον Μάιο του 1900.
Στη δυτική Αυστραλία, σήμερα γιορτάζεται η επέτειος από την ίδρυση στην περιοχή της αποικίας του Σουόν Ρίβερ το 1829 από τον Τζέιμς Στίρλινγκ. Άλλοι λαοί γιορτάζουν την επέτειο της απελευθέρωσης τους και οι Αυστραλοί γιορτάζουν την ημέρα που έγιναν αποικία...
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1982 η σημερινή ημερομηνία έχει καθιερωθεί για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Αθώων Παιδιών Θυμάτων Επιθετικότητας. Αφορμή είχε σταθεί ο πόλεμος του Λιβάνου, μεταξύ των θυμάτων του οποίου υπήρξαν χιλιάδες παιδιά. Με το πέρασμα του χρόνου το νόημα της σημερινής ημέρας επεκτάθηκε στην προστασία συνολικά των παιδιών από κάθε μορφή καταπίεσης: σωματική, πνευματική ή συναισθηματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου