26 Ιουνίου 2012

ΒΙΒΛΙΑ ΑΝΤΙ ΦΥΛΑΚΗΣ


Η επιβολή ποινής από το δικαστήριο δεν πρέπει να αποσκοπεί στην τιμωρία ως εκδίκηση, αλλά ως μορφή σωφρονισμού. Άλλωστε, ο νομοθέτης δεν αναφέρεται σε φυλακές αλλά σε σωφρονιστικά ιδρύματα, άσχετο αν η πράξη απέχει πολύ από τη θεωρία. Ωστόσο, στη Βραζιλία οι αρχές σκέφτηκαν έναν πρωτότυπο τρόπο σωφρονισμού των κρατουμένων δίνοντας τους το κίνητρο μείωσης της ποινής που τους έχει επιβληθεί. Το μόνο που πρέπει να κάνει ένας κρατούμενος είναι να διαβάσει βιβλία.
Το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί στις ασφυκτικά γεμάτες από κρατούμενους ομοσπονδιακές φυλακές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, ο κάθε κρατούμενος θα βλέπει την ποινή του να μειώνεται κατά τέσσερις ημέρες για κάθε ένα βιβλίο που θα διαβάζει. Συνολικά, ένας κρατούμενος θα μπορεί να γλιτώνει μέχρι και 48 ημέρες φυλάκισης το χρόνο διαβάζοντας 12 βιβλία, από λογοτεχνικά μέχρι φιλοσοφικά και επιστημονικά. Φυσικά, δεν πρόκειται για κάποια συγκλονιστικά μεγάλη μείωση των ποινών, αν και μέσα στη φυλακή η μία μέρα μετράει σαν αιώνας. Εξάλλου, οι 48 ημέρες αντιστοιχούν σε κάτι περισσότερο από ενάμισι μήνα το χρόνο, δηλαδή πάνω από τρίμηνο στα δύο χρόνια κ.ο.κ.  
Ο τίτλος του φιλόδοξου αυτού πρότζεκτ είναι "Λύτρωση μέσω της ανάγνωσης", ενώ οι φυλακισμένοι που θα μπορούν να συμμετέχουν θα επιλέγονται από ειδική επιτροπή. Ήδη γίνεται συλλογή βιβλίων μέσω δωρεών, τα οποία σύντομα θα κοσμήσουν τις βιβλιοθήκες των ομοσπονδιακών φυλακών. Σκοπός του, όπως λίγο πολύ καταλαβαίνουμε όλοι, είναι να διευρυνθούν οι ορίζοντες των ανθρώπων που για τον έναν ή τον άλλο λόγο βρέθηκαν σε κάποια φάση της ζωής τους πίσω από τα σίδερα, ώστε βγαίνοντας και πάλι στην κοινωνία, να είναι διαφορετικοί - "καλύτεροι" αν προτιμάτε - άνθρωποι. Άλλωστε, όπως έχει γράψει και ο Βίκτορ Ουγκώ, "όποιος ανοίγει την πόρτα του σχολείου, κλείνει μια φυλακή" (Celui qui ouvre une porte d'école, ferme une prison). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου