25 Ιουνίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΑ ΜΠΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΠΟΠΑΪ;


Κάθε φορά που η αγαπημένη του Όλιβ κινδύνευε, ο Ποπάι έσπευδε να τη βοηθήσει. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να καταναλώσει λίγο σπανάκι, το αγαπημένο του φαγητό, χάρη στο οποίο δυνάμωναν τα μπράτσα του και ο Ποπάι γινόταν ανίκητος. Το σπανάκι είναι σίγουρα μια πολύ θρεπτική τροφή πλούσια σε σίδηρο, όμως είναι δυνατό να φουσκώνει τα μπράτσα; Μια έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης υποστηρίζει ότι ξέρει την απάντηση, γιατί το σπανάκι και ορισμένα άλλα λαχανικά δυναμώνουν τους μύες.
Η έρευνα έγινε σε ποντίκια, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα οι ερευνητές έδιναν επί επτά ημέρες νερό που περιείχε νιτρικά άλατα, τα οποία αντιστοιχούσαν στην ποσότητα που προσλαμβάνει ένας ανθρώπινος οργανισμός καταναλώνοντας  200 με 300 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι (ή δύο με τρία παντζάρια) ημερησίως. Στη δεύτερη ομάδα οι επιστήμονες έδιναν απλό νερό χωρίς ιόντα. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, τα ποντίκια της πρώτης ομάδας ανέπτυξαν σημαντικά δυνατότερους μύες στα πόδια τους σε σχέση με εκείνα της δεύτερης, μέσα στη μία εβδομάδα που διήρκεσε το πείραμα. Όπως διαπιστώθηκε, τα δυνατά τρωκτικά παρουσίαζαν αυξημένη συγκέντρωση των πρωτεϊνών CASQ1 και DHPR. Αυτό που εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο τους επιστήμονες ήταν το γεγονός ότι τα εντυπωσιακά αποτελέσματα προέκυψαν από μια σχετικά χαμηλή ποσότητα νιτρικών αλάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί εύκολα να προσλάβει μια ισοδύναμη ποσότητα ακόμα και με μία απλή χορτοφαγική διατροφή, καθώς τα νιτρικά άλατα περιέχονται σε πολλά φυλλώδη λαχανικά, όπως στο σπανάκι ή στο χυμό του παντζαριού. Αυτό που ενδιαφέρει τώρα τους επιστήμονες είναι να ανακαλύψουν κάποια μέθοδο, με την οποία να εκμεταλλευτούν τα συμπεράσματα της έρευνάς τους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από μυική αδυναμία. Κάτι ήξερε, λοιπόν, ο Ποπάι....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου